Liceul din Moldova care a reuşit să atragă 500.000 de euro din fonduri europene, numai pentru specializarea elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii in practică în Italia FOTO
Elevii in practică în Italia FOTO

Liceul Tehnologic din Nicolae Bălcescu, judeţul Botoşani a reuşit prin proiecte cu finanţare europeană să atragă 500.000 de euro, pentru specializarea elevilor. Mai precis aceştia au făcut practică la standarde europene, în ateliere şi licee tehnologice din ţările Occidentale.

Liceul Tehnologic  ”Nicolae Bălcescu” din oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani are în jur de 1000 de elevi, toţi din mediul rural. Cei mai mulţi vin aici pentru a învăţa o meserie, mai ales în domeniul agricol şi în prelucrarea lemnului. Liceul nu beneficiază de o bază pentru practică iar agenţii economici nu se înghesuie să i-a elevi şi să-i şcolească, spun reprezentanţii liceului. 

În aceste condiţii, conducerea Liceului Tehnologic din Flămânzi a luat decizia inedită de a-şi specializa elevii, în domeniul agricol şi al prelucrării lemnului la prestigioase unităţi de învăţământ tehnologic şi profesional din Uniunea Europeană. Iar acest lucru a fost posibil doar prin proiecte cu finanţare europeană din categoria Erasmus Plus. ”Totul a plecat de la  lipsa unui spaţiu adecvat pentru efectuarea instruirii practice.”

Sute de mii de euro pentru specializare elevilor

În ultimii trei ani, la Liceul Tehnologic din Flămânzi au fost implementate patru proiecte cu finanţare europeană prin care o parte a elevilor dar şi a profesorilor au plecat în ţări precum Portugalia, Spania sau Italia pentru a se specializa în domeniul agricol sau al prelucrării lemnului. Pe scurt, elevii veniţi din satele botoşănene au avut ocazia nesperată de a face practică în licee tehnologice cu super-dotări şi experienţă, din ţările amintite. Au fost proiecte în valoare de 500.000 de euro. Ultimul dintre acestea va trimite în această vară 56 de elevi în Italia şi Portugalia.

qqqqqq

Profesorii plecaţi la specializare FOTO Liceul ”Nicolae Bălcescu” Flămânzi 

 ”În  acest moment se implementează al patrulea proiect Erasmus+ de mobilitate VET – „Optimizarea instruirii practice în context european” – în cadrul căruia 56 de elevi vor desfăşura în perioada iunie-iulie stagii de pregătire practică de patru săptămâni.”, spune Augustina Fegher, directorul liceului. Pentru aceste stagii de pregătire în străinătate sunt selectaţi doar cei mai silitori şi disciplinaţi elevi ai liceului. „Şi de data aceasta selecţia a fost dificilă din cauza concurenţei mari. Pentru acest proiect, elevii au acordat pregătirii mai multă atenţie, impulsionaţi de faptul că, la sfârşitul stagiului, vor primi un supliment la certificatul de calificare care le va recunoaşte competenţele dobândite, de tip ECVET, facilitându-le astfel ocuparea unui loc de muncă în domeniu.”, adaugă directorul şcolii.

 Totodată, spun reprezentaţii liceului, aceste stagii de pregătire reprezintă o adevărată şansă pentru elevii botoşăneni, mai ales că primesc atât atestare dar mai ales beneficiază de practică la nivel european. O parte a elevilor au fost deja remarcaţi în străinătate iar după terminarea studiilor sunt aşteptaţi de angajatori cu oferte. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Ministerul Educaţiei taie locurile de la licee. În multe judeţe elevii merg la profesională. Profesorii, acasă

Lecţia dată autorităţilor de copiii nemulţumiţi de starea unui teren de sport al şcolii. Cum i-au convins pe politicieni că vocea lor contează

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite