Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Locul din România unde sătenii care se întorc din ţări străine sunt aşteptaţi cu braţele deschise. „Depinde cum îşi aştern“

11
8 Apr 2020 17:32:28
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Satele din Botoşani sufereau din cauza depopulării FOTO Cosmin Zamfirache
Satele din Botoşani sufereau din cauza depopulării FOTO Cosmin Zamfirache

Primarii multor comune din judeţul Botoşani sunt bucuroşi că se repopulează satele, iar marii fermieri că în sfârşit vor găsi forţă de muncă. Edilii mai spun că la ţară nimeni nu moare de foame.

Sute de botoşăneni plecaţi la muncă în străinătate au început să se întoarcă acasă după izbucnirea pandemiei de COVID-19. Majoritatea au rămas fără loc de muncă din cauza restricţiilor impuse în Italia, Spania sau Marea Britanie. Cei mai mulţi erau zilieri în agricultură, construcţii sau, în cazul femeilor, îngrijitoare de bătrâni sau copii. Acasă, la sat, îi aşteaptă aceeaşi lipsă de perspectivă, dar şi sărăcia lăsată atunci când au plecat în străinătate. 
 
„Ei nu au plecat de bine de aici. Au plecat că nu aveau ce mânca, mulţi dintre ei. Acolo s-au chinuit să facă rost de bani, să-i ajute pe toţi de acasă. Acum se întorc la realitatea pe care au lăsat-o. La început, o să meargă bine lucrurile că mai au bani din afară, dar când se termină încep problemele“, spune Petrică, un tânăr întors recent din Marea Britanie. 
 
Cu toate acestea, mulţi primari din judeţul Botoşani spun că, de fapt, nu moare nimeni de foame la ţară şi că oamenii din mediul rural care se întorc din străinătate sunt aşteptaţi cu braţele deschise de fermieri, dar şi de patronii firmelor de construcţii.
 

„Vor fi absorbiţi imediat de piaţa muncii“

 
Dumitru Chelaru, primarul din Pomârla, o comună de la graniţa cu Ucraina, este convins că cei întorşi îşi vor găsi imediat rostul acasă. „Cei care munceau în construcţii sau agricultură vin cu o oarecare experienţă de acolo din afară. Aici, după plecarea lor a fost o criză cumplită a locurilor de muncă şi în agricultură, şi în construcţii. Majoritatea firmelor de construcţii din oraşe şi din alte judeţe caută angajaţi de la ţară. Nu aveau de unde, că toţi plecau în afară pe bani mai mulţi. Acum se întorc şi sunt ca o mană cerească pentru angajatori. Repet, au şi ceva experienţă şi pot fi bine plătiţi. Cei care sunt meseriaşi pot câştiga şi o mie de euro pe lună. În agricultură la fel, se caută oamenii ca pâinea caldă. Cei care vin, au fără probleme unde munci“, spune Dumitru Chelaru. 
 
Edilul din Cordăreni spune că cei care vin înapoi la ţară din cauza pandemiei sunt o adevărată binecuvântare, mai ales că satele se depopulau constant. Ei sunt aşteptaţi să investească în agricultură şi să rămână definitiv în România. „Vai, dar câte n-ar putea să facă aici, la ţară! La plecarea lor au rămas satele goale. Numai cu bătrâni. Vor fi absorbiţi imediat pe piaţa muncii. Vor fi foarte căutaţi de fermieri care nu au mână de lucru. Pot şi ei să-şi facă o microfermă, mai ales că vin cu nişte bani. Pot să-şi cumpere un tractor mic, câteva hectare în arendă. Şi să se apuce de treabă“, spune Constantin Dumitraş, primarul din Cordăreni. Totodată, spun primarii, cei care vin acasă pot revigora şcolile din sate, în special cele care nu mai au elevi. “Sunt care erau plecaţi cu copiii. Acum,a dacă ai 20-30 de familii, măcar cu câte un copil, iacă, se salvează o şcoală. Mai dă şi o pâine la profesori, nu se pierd banii băgaţi în şcoală“, spune un sătean din Cordăreni. 
 

„La ţară nu se moare de foame“

 
Şocul reîntoarcerii la viaţa rurală va fi mare, pentru unii plecaţi de mulţi ani în străinătate. Cel puţin asta spun unii săteni. „Păi să vii tu de la cât luai acolo la cica-nica aici este diferenţă. O să fie greu pentru ei, o să-şi pună mâinile în cap. Dar până la urmă se vor obişnui, că doar de aici au plecat“, spune nea Toader, un localnic din zona Băluşeni. 
 
În niciun caz nu vor risca să moară de foame, spune Dumitru Chelaru, primarul din Pomârla. “La ţară nu se moare de foame. Fiecare are pe lângă casă o bucată de pământ, un animal, ceva. De aici un ou, de dincolo câţiva cartofi. Au cu ce. Greu este pentru cei care se întorc în sărăcie la oraş. Acolo, totul se vinde la magazin şi dacă nu ai bani, nu mănânci“, spune edilul. 
 

„Depinde cum îşi aştern“

 
În comunele Lozna şu Dersca, numite ale italienilor, au rămas doar bătrânii şi copiii, adulţii fiind la muncă în străinătate. Paradoxal, aici s-au întors foarte puţini acasă. „La noi, nu prea se întorc, sunt oameni care au prins deja rădăcini acolo, sunt buni meseriaşi, au contracte acolo, stau şi de 10-20 de ani acolo. Pentru ce s-ar întoarce la ţară înapoi?“, spune Fănică Romanescu, primarul din Dersca. 
 
Ceilalţi primari de comune spun că cei care au venit îşi aleg singuri soarta. ”Dacă au venit pentru grătare şi fală, banii se vor termina şi atunci vor începe problemele. Dacă sunt întreprinzători, vor reuşi să facă ceva şi aici fără probleme. Depinde cum îşi aştern“, spune primarul din Cordăreni. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
Ministrul Sănătăţii: România are trei aparate de transfuzie de plasmă, un nou tratament pentru COVID-19 testat în SUA
 
Bolnavi:  ”Opriţi condamnarea la moarte a pacienţilor oncologici!”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Cel Mare Scarambeu
8.04.2020, 18:09:02

Daca voi credeti ca aia care s-au intors acum in Romania de frica coronavirusului au venit ca sa munceasca in agricultura inseamna ca ati baut țuica de pufoaica in cantitati prea mari.

+3 (7 voturi)
leuldinpanjshir99
8.04.2020, 18:17:42

Sa aiba grija sa nu se intoarca inapoi in Vest dupa ce trece pandemia. Nemtii si britanicii ii asteapta cu interes sa le culeaga recoltele ...

0 (2 voturi)
Tomescu Tom
8.04.2020, 19:15:25

Deja sunt mari presiuni externe ..și interne , pentru ca muncitorii sezonieri români să se reîntoarcă în occident ! Și să fim serioși ... actuala clasă politică nu are absolut nici un interes ca oamenii aceștia să rămână în țară.. Fiindcă asta ar însemna ca ei ..politicienii, chiar să fie nevoiți să ia măsuri ferme pentru relansarea agriculturii românești ...a întregii economii românești .. Și nu au absolut nici un chef de asta ... Nu vă dați seamă ce profituri imense au cei care fac importuri de produse alimentare ... Și cu ce sume imense susțin partidele politice , tocmai ca măsurile benefice României și românilor, să nu fie luate ????

+1 (5 voturi)
Tomescu Tom
8.04.2020, 19:31:25

Le convine mai mult să îi știe plecați , fiindcă știu că vor trimite oricum, în continuare, sume mari de bani în țară ... Adică ...totuși ...vorbim de multe miliarde de euro .. din care ei, politicienii, se pot înfrupta în continuare .. Și mai este o chestie ...or fi ei muncitori sezonieri, dar au mintea destupată .. Iar ăștia cu mintea destupată ...în mod clar vor creea probleme actualei clase politice .. Fiindcă nu vor accepta pomana de la partid ..corupția politrucilor și domnia incapabililor .. Vor pune întrebări incomode ..nu vor accepta să dea șpagă ..și îi vor turna pe șpăgari .. Și nici nu vor vota cum le spune primarul, sau activistul de partid de la județ .. . Deci .. cei reveniți în România , știu deja că politicienii nu-i așteaptă cu brațele deschise ... Vă dați seama ce necaz ar fi pe capul lor, politicienilor, dacă 4-5 milioane de români ar reveni acasă ...strigând în cor că vor să fie lăsați de statul român ...să muncească ? Statul nici nu ar mai ști cui să ia impozite .. :))))

+1 (5 voturi)
Sorina Matache
8.04.2020, 21:32:54

ala din Cordareni este un personaj foarte dubios. a luat aproape toate terenurile din comuna de la batrani pe nimica si acum vrea sa le arendeze la cei ce au muncit din greu pe afara sa faca bani ca un jiiidann de la rascoala din 1907. a angajat la primarie numai persoane din afara comunei sa nu se mai afle prin sat ce manariiii face. plus ca acolo sunt aproape toti din primarie neamuri prin aliante sau de sange: nevasta lui este angajata la situatii de urgenta, viceprimarul si a angajat cu girul primarului nevasta la dosarele agricole si pe fratisu l a pus nus ce sofer sau ..... e o intreaga cloaca acolo. ...plus ca aceasta comuna este printre cele mai sarace de prin judet care nu se poate autofinanata, dar ei si au pus toti salarii babane si cand nu mai au cer de la buget, adica de la altii. misto primar pzdist

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)