Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Marea confruntare a monştrilor din metal. Ce a rezultat din ciocnirea tancurilor sovietice cu cele germane în cel de-Al Doilea Război Mondial

11
24 Jul 2019 06:20:46
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Tancuri Panther în bătălia de la Kursk FOTO militaryhistorynow.com
Tancuri Panther în bătălia de la Kursk FOTO militaryhistorynow.com

Tancurile au fost indispensabile pe câmpurile de luptă ale celui de-Al Doilea Război Mondial. În unele situaţii, au schimbat cursul luptelor şi istoria lumii. De altfel, naţiunile implicate în marele război s-au luptat să obţină cele mai competitive tancuri, tocmai pentru a avea supremaţia pe câmpul de luptă.

În Primul Război Mondial, o nouă armă avea să debuteze pe câmpurile de luptă ale Europei. Auto-propulsată, ucigătoare şi extrem de rezistentă. Tancurile au făcut o puternică impresie mai ales artileriei. Uriaşii de metal era la început greoi şi mulţi le-au contestat eficienţa, privindu-le ca pe o ciudăţenie cu viitor scurt. 

Perfecţionarea acestor maşini de război, le-a transformat în cel de-al doilea război mondial în regii câmpurilor de luptă, armele care au făcut diferenţa între victorie şi dezastru militar şi au schimbat inclusiv istoria lumii. Încă din perioada interbelică, fiecare naţiune puternică a ţinut să-şi doteze armata cu tancuri din ce în ce mai performante, punând în funcţie de viziune militară accentul pe viteză, grosimea blindajului sau puterea de foc. În anii celui de-al doilea război mondial aceste arme şi-au demonstrat valoarea sau neputinţa, câteva tancuri ajungând cu adevărat legendare în istoria lumii.

”Tigrul” şi ”Pantera” coşmarul de pe câmpurile de luptă

Probabil cele mai celebre tancuri din istoria celui de-al doilea război mondial au fost cele germane. De altfel, în special două modele de panzer au reuşit să se încojoare de o aură mitică. Este vorba despre renumitul Tiger, considerat o legendă vie a celui de-al doilea război mondial şi Panther, succesorul său, la fel un super-tanc, greu de doborât, greu de oprit. Tiger a fost tancul care a definit cel mai bine mecanizarea armatei germane din cel de-al doilea război mondial. Tancurile Tiger, grupate în divizii mecanizate erau destinate spargerii frontului inamic. Tancul Tiger a apărut în 1942. Avea o greutate de 62 de tine cu un tun de 88 de milimetri. Totodată acest tanc era protejat de un blindaj de 102 milimetri grosime, fiind aproape inexpugnabil pentru armele anti-tanc. 

Tiger era propulsat de un motor Maybach cu 12 cilindri şi 690 cai putere, asigurând o viteză de aproximativ 38 de kilometri pe oră. Era un tanc complet, cu blindaj puternic şi mai ales putere de foc mare. Tancul Tiger provoacă valuri de teamă în rândurile aliaţilor, mai ales datorită tunului său de 88 de milimetri. Aveau însă un mare neajuns, erau foarte scumpe. Fabricile Germaniei Naziste au reuşit să producă doar 1340 de tancuri Tiger. Faima Tigerului a fost aproape egalată de un alt tanc german, extrem de puternic, considerat de unii specialişti militari, cel mai bun tanc al celui de-al doilea război mondial. Este vorba despre Panther, un tanc făcut pentru nevoile strigente ale Germaniei Naziste pe frontul de Est. Mai precis, în anul 1942 ofensiva germană către Munţii Caucaz a fost oprită de trupele sovietice iar armata a VI a, prinsă în faţa Stalingradului, avea mari probleme. Mai mult decât atât armata germană a dat piept cu tancurile sovietice T 34, renumite pentru capacitatea lor de a distruge tancurile inamice.

 În aceste condiţii Hitler avea nevoie de un nou tanc pentru frontul de est. Propriu-zis producţia noului tanc Panther a început în 1942 fiind un adevărat concurs între proiectele a două fabrici producătoare, Daimler Benz şi MAN. În cele din urmă proiectul celor de la MAN a ieşit câştigător iar noul tanc Panther a fost produs în halele sale de la Nuremberg. În 1943, un Panther cu o multe îmbunătăţiri ieşea pe poarta uzinei şi pleca către câmpul de luptă. În primul rând noul tanc avea mai mulţi cai putere, fiind echipat cu un motor Maybach HL 230, cu 12 cilindri în V şi care dezvolta 700 de cai putere. Noul tanc era dotat cu un tun de 75 de milimetri dar şi două puternice mitraliere de 7.92 milimetri. Totodată blindajul a fost înclinat la 55 de grade pentru a evita lovitura în plin  şi ranforsat ajungând până la 80 de milimetri grosime. Era operat de un echipaj de cinci persoane şi devenise un adevărat coşmar pe câmpul de luptă pentru inamici. Era însă scump şi în cazul unor defecţiuni era greu de reparat ceea ce l-a transformat într-o maşină de război puţin fiabilă. A operat atât pe frontul de Vest, mai mult în defensivă dar şi pe frontul de est. 

Ucigaşul din Est

Dacă pentru unii specialişti tancul Panther a fost cel mai bun de pe câmpurile celui de-al doilea război mondial, pentru alţii, culmea inclusiv pentru nemţi, cel mai bun a fost considerat tancul sovietic T 34. A fost rivalul de necontestat al tancurilor germane şi s-a dovedit a fi mult mai fiabil, deşi inferior ca armament şi putere de foc. Feldmareşalul german von Kleist spunea că T-34 este cel mai bun tanc al celui de-al doilea război mondial iar însuşi părintele diviziilor Panzer din Germania, generalul Guderian argumenta vasta superioritate a tancului sovietic T-34 asupra tancurilor germane din prima parte a războiului. Tancul T-34 a fost o adevărată legendă produs masiv în URSS, tocmai pentru a face faţă războiului cu Germania. Nu mai puţin de 84.000 de tancuri T-34 au fost produse în anii războiului, spre deosebire de numai 3500 de tancuri Tiger şi Panther, rivalele maşinii de război sovietice. Tancurile T 34 au fost proiectate la sfârşitul anilor 30 iar fabricarea lor a început în 1940, în uzinele la Harkov, Ucraina de astăzi. Unele componente, precum tunurile sau echipamentul electric era produse în alte uzine din URSS dar aduse spre ansamblare. 

 T 34 era menit să-l înlocuiască pe T 26, un tanc uşor aflat în dotarea armatei sovietice în ani 30. Când a fost proiectat T 34 trebuia să fie un tanc echilibrat atât ca mobilitate cât şi ca putere de foc dar şi fiabilitate. Ceea ce l-a făcut celebru a fost blindajul său înclinat la peste 60 de grade, făcându-l rezistent la  proiectilele tancurilor germane. Era dotat cu un motor inferior tancurilor Tiger şi Panther, care dezvolta 500 de cai putere. Totodată avea un tun de 76,2 mm şi două mitraliere de 7.62 mm. Pe scurt, un armament inferior tancurilor de top germane. Cu toate acestea avea o viteză net superioară Tigerului şi Pantherului, dar şi o greutate mai mică. Mai precis se putea deplasa cu peste 53 de kilometri la oră şi avea doar 26 de tone. Totodată s-a dovedit mult mai fiabil decât tancurile germane fiind uşor de reparat şi ieftin ca producţie. 

Înfruntarea maşinilor de ucis

Tancurile de legendă ale armatei germane dar şi ale armatei sovietice au avut ocazia de nenumărate ori să se înfrunte. Cea mai celebră bătălie în câmp deschis dintre aceste rivale de legendă a avut loc pe 5 iulie 1943 la Kursk. Parte a operaţiunii Citadela, bătălia de la Kursk a fost considerată cea mai mare bătălie de tancuri din istorie. Panzer II Corps s-a lansat asupra Armatei a 5-a tancuri a URSS. Bătălia a avut loc în zona satului Prokhorovka. Ciocnirea cu tancurile sovietice a avut loc în zona de vest a satului. Panzer II Corps avea în dotare temutele tancuri Panther V, iar sovieticii celebrele T-34. 

Tehnic Panther erau mult mai puternice şi mai grele decât tancurile ruseşti, dar mult mai lente şi greu de reparat. Tancurile ruseşti puteau fi reparate la faţa locului de echipe specializate. În bătălia de la Kursk, 800 de tancuri au fost distruse pe câmpul de luptă, iar regele câmpului de luptă a fost SU-152 Kursk, un adevărat distrugător de tancuri. Cu toate acestea, raportat la pierderi şi superioritate pe câmpul de luptă, ruşii au pierdut bătălia de la Kursk. Au câştigat însă la nivel general, tancurile ruseşti distruse fiind rapid înlocuite, în timp ce nemţii au rămas cu pierderi uriaşe. Mai mult decât atât ruşii au oprit ofensiva nazistă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Românii cu ogoarele călcate de tancuri mai au de aşteptat după despăgubiri

VIDEO FOTO Armata Română vrea tancuri Leopard 2A7+. Cât costă şi ce experienţă de luptă au vehiculele blindate
 
.
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

geek-a-contra
24.07.2019, 07:44:36

"Este vorba despre renumitul Tiger, considerat o legendă vie a celui de-al doilea război mondial şi Panther, succesorul său" Citeste mai mult: adev.ro/pv4loz zamfirache, poti sa stai jos, ai un 4 ptr astazi.... "numai 3500 de tancuri Tiger şi Panther".. "in fapt numai panther-ul a fost produs in peste 6k de exemplare... "Totodată s-a dovedit mult mai fiabil decât tancurile germane fiind uşor de reparat şi ieftin ca producţie." fiabilitatea nu-i totuna cu usurinta repararii, este un indicator, daca vreti .., opus defectabilitatii. dupa ce au iesit din bolile copilarieie tancurile german e au fost mai fiabile decit cele sovietice, chiar daca se reparau mai greu fiind mai complexe. etc. daca vreti informatii reale, de ex: https://militaryhistorynow.com/2015/03/20/tank-clash-the-german-panther-vs-the-soviet-t-34-85/ comparati ce tanc cu ce tanc vreti.

D Demostene
24.07.2019, 10:44:28

T34 este considerat cel mai bun tanc din cel de-al doilea razboi mondial si din toate timpurile din multe motive: A fost primul tanc cu blindaj inclinat, a fost cel mai adaptat tanc conditiilor de lupta(senile late adaptate terenurilor noroioase din Rusia si autonomie mare ), cel mai usor de intretinut si cel mai usor de fabricat.Unu-la-unu T34 nu se putea masura cu un Tiger dar a compensat prin numar.Rusii si aliatii in general au pierdut 4 tancuri pentru 1 tanc german distrus. De multe ori daca un Tiger avea o senila distrusa ,nemtii distrugeau tancul pentru ca nu mai aveau timp sau posibilitatea sa-l repare si nu doreau sa cada in mainile rusilor.In batalia de la Kursk multe Tiger'uri au fost distruse chiar de nemti asta dupa ce rusii doar le-au avaraiat usor. Tiger'ul in schimb a fost de departe cel mai temut tanc din istorie.

+1 (1 vot)
DoaroOpinie!
24.07.2019, 11:48:46

geek, Totusi chiar articolul citat de tine mentioneaza cele 3 mari avantaje ale tancului T-34 fata de cele germane: - fiabilitate, - intretinerea simpla - costul mult mai scazut si numarul mult mai mare fabricat Deci daca din 100 de Panthere functionau fara probleme doar 35 (75 mereu erau in reparatie), fata de 80 sau 90 in cazul lui T-34, fiabilitate corelata cu productia unui numar net superior de tancuri T-34 in unitate de timp, da asta a facut diferenta pe cimpul de lupta! Rusii chiar daca pierdeau 3-4 sau chiar 5 T-34 pentru a distruge un Panther, ei erau mereu in superioritate numerica pe cimpul de lupta si deci nemtii mereu pierdeau bataliile, frontul apropriindu-se de Berlin! In fond un razboi de uzura se cistiga de cel care produce cu un tanc, un avion, o pufoaica si o felie de piine in plus fata de cit pierde pe front, fata de adversar si deci creaza superioritate numerica si morala fata de adversar! Da, frontul din est s-a intors cind rusii au reusit sa produca mai mult fata de cit pierdeau, iar nemtii nu mai reuseau sa inlocuiasca pierderile suferite! In fond razboiul se cistiga in spatele frontului! In fond rusii au cistigat ww2 din spatele Uralilor si nu la Moskova, Stalingrad sau Kursk! "In the big tank battles of 1944 Red Army tank crews were confident of victory and were prepared to take risks and make sacrifices pushing forward in order to get in shots at the Panthers from the side. Given Soviet numerical superiority, this tended to nullify the advantages that the Panther had as a tank to fight in."

+3 (3 voturi)
Lucifer
24.07.2019, 10:28:47

De fapt ruşii au învăţat să facă tancuri de la germani. După WW1 Germania nu mai trebuia să aibă decât o armată redusă. Ei au început o colaborare militară cu URSS pentru pregătirea trupelor dar şi de realizare de echipament militar. Primele tancuri germane au fost executate în Rusia şi tot acolo s-au făcut tot felul de aplicaţii militare. A fost o frumoasă şi criminală colaborare germano-rusă. Apoi, să nu uităm, Lenin a fost trimis cu bani din Germania pentru a-şi realiza revoluţia bolşevică şi a scoate Rusia din război (ceea ce a şi făcut...). Şi azi relaţiile germano-ruse sunt foarte bune, nu numai economice dar şi politice, ceea ce înspăimântă ţările din Estul Europei.

+2 (4 voturi)
DoaroOpinie!
24.07.2019, 12:20:05

Luci, Ce spui tu este ceva nou! Dupa ww1 nemtii au fabricat tancuri in Rusia si au facut manevre militare impreuna cu rusii?! Unde, cind?! Ai uitat ca dupa, mai bine zis chiar in timpul ww1 in Rusia a izbucnit Revolutia din Octombrie, 1917, a inceput razboiul civil cu Albii, razboi care a tinut pina prin in '22, unele lupte continuind pina dupa '30! Victimele razboiului civil se cifreaza intre 7 si 12 milioane, nimeni nu stie! Crezi ca in acest timp Rusiei ii ardea de alte exercitii militare cu nemtii, inamicul din ww1?! Apoi ministrul de externe rus a fost Litvinov intre 1930 si 1939, timp in care el a negociat in continuu cu Franta si Anglia, incercind sa formeze o coalitie impotriva Germaniei! Crezi ca in acelasi timp Germania facea manevre militare cu rusii?! Cind Litvinov a fost refuzat de Franta si Anglia, cind Chamberlain a semnat Acordul de la Munchen, 30 sep 1938 de ciopirtire a germaniei, Stalin l-a schimbat pe Litvinov in mai 1939 cu Molotov. Apoi Molotov a semnat Pactul M-R in august 1939, neavind alta sansa de a incerca prevenirea atacari URSS de Germania! Pe 1 sept 1939 izbucneste ww2! Krupp in schimb a avut relatii de afacere f bune cu industriasii americani pina cind a intrat America in razboi! Unii spun chiar si dupa!!!

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)