Mihai Sîrbu: „Am plâns când am văzut prima dată cornul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Sîrbu cântă de şase ani la Filarmonica din Botoşani
Mihai Sîrbu cântă de şase ani la Filarmonica din Botoşani

Singurul prim cornist al Filarmonicii Botoşani recunoaşte că nu este deloc uşor să sufli în şase metri de ţeavă.

A plâns când a văzut prima dată un corn şi când a auzit cum sună. Mihai Sîrbu şi-ar fi dorit să cânte la trompetă şi să meargă la nunţi sau petrecri câmpeneşti. Copil de la ţară, născut într-o familie de oameni simpli, Mihai Sîrbu iubea muzica populară şi spera să facă o carieră în acest domeniu.
Nu a fost să fie aşa. Profesorii de la Liceul de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi  i-au pus cornul în mână. „Am plâns când am văzut instrumentul. Nu-mi doream să cânt la el şi nici sunetele nu mă atrăgeau. Mi-a trebuit mult timp să descopăr magia acestui instrument“, a mărturisit artistul.


A cântat cu dirijori celebri


După trei ani de studiu intens, copilul de atunci a reuşit să dea viaţă ariilor scrise de marii compozitori ai lumii pentru acest instrument. „Nu e uşor să sufli în şase metri de ţeavă, mai ales când eşti copil“, a mai spus artistul care a avut însă şansa de a exersa alături de mari muzicieni români. Sergiu Celibidache, marele dirijor al celebrei Orchestre Filarmonice din Berlin, i-a fost mentor, dar şi profesorul ieşean Petre Gâscă.


„Am avut multe de învăţat de la aceşti oameni care m-au format ca artist“, a mai spus Mihai Sîrbu care, din timpul facultăţii, a avut şansa să cânte la Opera Română din Iaşi sub bagheta unor dirijori de renume.


Dumitru Costin, Ilarion Galaţi, Camil Marinescu sau Victor Domănescu sunt o parte dintre marii dirijori ai ţării care au crezut în talentul său. Ultimii 25 de ani au fost grei, dar şi plini de satisfacţii profesionale care l-au făcut să creadă că instrumentul pe care îl detesta în copilărie este făcut pentru el.


Cinci ani pe pământ italian


„Muzica scrisă de Mozart  pentru corn este extrem de greu de interpretat. Marele compozitor avea un prieten, fără şcoală în acest domeniu, dar cânta la corn dumnezeieşte. Mozart a crezut probabil că nu este atât de greu să cânţi la acest instrument şi a compus muzica aceasta tulburătoare şi grea în egală măsură“, a mai afirmat artistul, care recunoaşte că nimic nu este mai emoţionant decât un sunet de corn. Şi le-a demonstrat asta şi italienilor pentru care a cântat cinci ani, imediat după terminarea facultăţii, când s-a stabilit în Peninsulă.


„Făceam parte dintr-o orchestră de stradă. Cântam la diverse evenimente religioase, la fieste sau la tot felul de manifestări culturale organizate de italieni. A fost o experienţă interesantă, dar am ales să revin în ţara mea“, a spus botoşăneanul. El a colindat toată Europa alături de orchestra din Iaşi şi cea din Bacău. De şase ani, Mihai Sîrbu cântă alături de cei 55 de instrumentişti ai Filarmonicii Botoşani şi se simte împlinit profesional. Nici nu ar avea cum să nu fie, atâta vreme cât este singurul prim cornist al orchestrei. Banii sunt puţini, dar satisfacţia profesională acoperă neajunsurile materiale. „În străinătate, prim corniştii şi prim oboiştii sunt cei mai bine plătiţi. La noi nu este aşa, dar nu mai contează. Este emoţionant să vezi cum sala tremură la auzul cornului“, a mărturisit artistul, care visează să  facă muzică pentru filme şi să cânte jazz în cluburi.


Numit manager al Filarmonicii Botoşani de la începutul acestui an, Mihai Sîrbu vrea să schimbe percepeţia tinerilor despre muzica clasică. De aceea, lucrează la un proiect îndrăzneţ în care artişti din toate domeniile muzicale să cânte la Botoşani, acompaniaţi de instrumentiştii Filarmonicii.
 

____________________

profil
născut.
19 august 1975, localitatea Coţuşca, judeţul Botoşani.
studii. Liceul de Arte „Octav Băncilă“ Iaşi, Academia de Muzică „George Enescu“ din Iaşi.
familie. Este căsătorit, are un copil.

întrebări şi răspunsuri
De ce sunt atât de puţini cornişti în ţară?

Nu e uşor să sufli în şase metri de ţeavă şi să faci lumea să plângă în sală. Este un instrument greu şi puţini sunt cei care se încumetă să-l descopere. Se spune că la corn, dacă nu ai învăţat din prima să cânţi, nu vei şti niciodată. 
Se mai studiază în liceu acest instrument?
La Botoşani, din păcate, nu prea se mai studiază pentru că nu sunt profesori. Şi elevii fug de acest instrument pentru că partiturile scrise de Mozart sau alţi mari compozitori pentru corn sunt dificil de interpretat. Rezultatul însă merită tot efortul. Nimic nu sună mai tulburător
ca un corn.

ce-i place
Mihai Sîrbu se declară un familist convins şi îi place să petreacă timpul alături de soţia şi copilul său. Sportul şi pescuitul sunt câteva dintre hobby-urile sale. 

ce nu-i place
Artistului îi displace lipsa de profesionalism şi fuge de oamenii neserioşi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite