Mircea Cărtărescu a refuzat unul dintre cele mai importante premii de poezie din ţară. Anul trecut, acelaşi eveniment a generat un scandal de proporţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Mircea Cărtărescu a refuzat nominalizarea la unul dintre cele mai importante premii de poezie din ţară. Acelaşi eveniment a stârnit un scandal de proporţii în lumea scriitoricească anul trecut, fiind contestat câştigătorul. Cărtărescu a mai fost nominalizat la acelaşi premiu şi anii trecuţi.

Scriitorul Mircea Cărtărescu a refuzat nominalizarea la premiul naţional de poezie ”Mihai Eminescu”, eveniment organizat la Botoşani începând cu 14 decembrie. Cărtărescu a mai fost nominalizat la acest premiu naţional de poezie cu tradiţie, dedicat naşterii poetului Mihai Eminescu, fără însă să fie desemnat vreodată câştigător. 

„M-am recuzat din lista nominalizaţilor pentru premiul Mihai Eminescu de la Botoşani”, scria Cărtărescu încă din luna decembrie pe o reţea de socializare. Vestea a stârnit controverse în mediul online, existând numeroase speculaţii privind decizia neaşteptată a scriitorului.

Eveniment al culturii naţionale în mijlocul unui scandal

Una dintre motivele speculate în mediul virtual privind decizia lui Cărtărescu de a renunţa la nominalizare este scandalul ce a marcat ultima ediţie a acestui premiu cu tradiţie în cultura românească contemporană. Cărtărescu era printre cei nominalizaţi şi anul trecut, dar premiul a ajuns la Gabriel Chifu, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Acordarea premiului poetului Chifu a stârnit largi controverse în rândul poeţilor, decizia juriului de altfel format din membrii marcanţi precum Nicolae Manolescu, Al. Cistelecan, Ioan Holban sau Mircea A. Diaconu a fost aspru criticată în special de un nucleu de 33 de poeţi. 

Printre aceştia se află şi nume importante ale literaturii româneşti contemporane precum Claudiu Komartin, Radu Vancu, Rita Chirian, Octavian Soviany sau Florin Iaru  Aceştia au adresat juriul o scrisoare deschisă juriului prin care se plâng printe altele că acest premiu de prestigiu a fost acordat preferenţial lui Gabriel Chifu, în detrimentul celorlalţi nominalizaţi, mai îndreptăţiţi să-l obţină, cel puţin din punctul de vedere al nedreptăţiţilor. 

”Ceea ce s-a întâmplat în 2015, prin premierea lui Gabriel Chifu, după decizia aproape la fel de flagrantă din 2013, când laureat a fost Nicolae Prelipceanu, adică răsplătirea unor literatori şi funcţionari conştiincioşi, şi nu a unor poeţi care sunt repere, stele fixe pentru cei de azi, arată că nu vă mai pasă.Aceasta este eroarea despre care vorbeam, la un sfert de secol de la impunerea unui premiu în care ne încăpăţânăm să credem în continuare. Ea aduce atingere tuturor: şi nominalizaţilor nedreptăţiţi, şi reputaţiei membrilor juriului, şi prestigiului premiului în cauză. Ba chiar şi premiatului, în fond”, scriau semnatarii scrisorii deschise. 

”Aş fi riscat să mi se acorde premiul”

Scriitorul Mircea Cărtărescu tot într-o postare din mediul virtual explică însă că s-a retras fiindcă nu şi-a dorit premiul în acest an şi a dorit să îl lase altui coleg, nu din alte considerente. ”Văd că postarea mea prin care mă recuzam de la premiul Mihai Eminescu face victime colaterale şi cu totul nevinovate. Eu am vrut să fie un anunţ discret şi foarte personal. El nu însemna, aşa cum poate s-a interpretat, o angajare a mea într-un război literar. M-am recuzat pentru că altfel aş fi riscat să mi se acorde premiul, pe care în acest moment nu-l doresc, în detrimentul unor colegi care poate-l doresc. Asta a fost tot”, preciza Cărtărescu.

image

Mircea Cărtărescu unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români contemporani FOTO arhiva adevarul

Totodată unul dintre organizatorii premiului naţional de poezie ”Mihai Eminescu” spune că a vorbit cu Mircea Cărtărescu şi că decizia acestuia nu are nicio legătură cu scandalul de anul trecut şi nici cu vreo supărare personală. ”Nu are legătură cu niciun scandal. El are şi o altă serie de angajamente în acestă perioadă din câte am aflat”, spune Gellu Dorian.

Un premiu de tradiţie al culturii româneşti

Premiul naţional de poezie ”Mihai Eminescu” este unul cu tradiţie, de un sfert de veac, fiind oferit, începând cu anul 1991, scriitorilor care se remarcau fie la debut, fie prin întreaga activitate literară. Este un premiu dedicat poetului Mihai Eminescu, fiind decernat cu ocazia naşterii sale. De-a lungul timpului au primit acest premiu scriitori precum Mihai Ursachi, Gellu Naum, Ana Blandiana, Ştefan Augustin Doinaş, Cezar Ivănescu, Emil Brumaru, Angela Marinescu, Mircea Dinescu sau Ion Mureşan. 

Sponsorul principal al acestui premiu este Primăria Botoşani şi Consiliul Local Botoşani care oferă scriitorului premiat pentru întreaga activitatea literară 25.000 de lei dar şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului. În organizarea evenimentului au mai fost implicaţi Fundaţia Culturală Hyperion-Caiete botoşănene Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, Memorialul Ipoteşti-Centrul Naţional de Studii ”Mihai Eminescu”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani,Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoşani, Biblioteca Judeţeană ”Mihai Eminescu” Botoşani, Societatea Culturală ”Raluca Iuraşcu” Vorona Botoşani. Pe lângă Mircea Cărtărescu au mai fost nominalizaţi în acest an, pentru marele premiu, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Gheorghe Grigurcu, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Marta Petreu şi Liviu Ioan Stoiciu. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Primele demisii la Braşov în cazul scandalului „scriitorilor” din închisori

135 de ani de la naşterea lui Ion Minulescu, poetul parodiat de scriitorii vremii

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite