Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Muzeu dedicat lui Ştefan Luchian în oraşul natal al pictorului. Banii necesari reabilitării vor fi asiguraţi din bugetul judeţului Botoşani

0
11 Jan 2016 19:35:27
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Ruina care a servit drept casă memorială pictorului Ştefan Luchian FOTO emancipareafemeii.blogspot.com
Ruina care a servit drept casă memorială pictorului Ştefan Luchian FOTO emancipareafemeii.blogspot.com

Şefii de la Consiliul Judeţean Botoşani vor să reabiliteze casa memorială a pictorului Ştefan Luchian de la Ştefăneşti. În oraşul nord moldav va fi organizat şi un muzeu al picturii.

Ştefan Luchian, genialul pictor botoşănean s-a născut la 1 februarie 1868, în târgul Ştefăneşti din nordul judeţului Botoşani. Culmea în oraşul său natal pictorul nu are amenajată o casă memorială şi nici nu există un muzeu dedicat picturii. 

În anii 90 a funcţionat un fel de casă memorială cu picturi şi obiecte care i-au aparţinut aflat în subordinea Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani, dar în scurt timp expoziţia şi-a închis porţile. Casa memorială a căzut în paragină, a servit drept şcoală şi în cele din urmă drept depozit. 

Investiţie pentru amenajarea unui muzeu

Şefii de la Consiliul Judeţean au anunţat încă de anul trecut că vor să amenajeze un muzeu dedicat pictorului Ştefan Luchian. Vicepreşedintele CJ, Cristian Achiţei a precizat la începutul acestei săptămâni că în bugetul pe anul 2016 au fost alocaţi bani pentru reabilitarea clădirii, parcului şi pentru amenjarea unei expoziţii. Mai precis este vorba despre 1,3 milioane de lei. În respectivul muzeu vor putea fi admirate opere ale pictorului Ştefan Luchian dar şi ai altor clasici români. 

Centru de pictură la Ştefăneşti

Şefii judeţului spun că întreaga documentaţie a fost întocmită, urmând ca odată cu votarea bugetului în plenul Consiliului Judeţean să fie organizate licitaţiile şi să înceapă lucrarile. Totodată şefii de la CJ vor să facă şi un centru judeţean de pictură la Ştefăneşti. Muzeul se va afla în subordinea Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
Theodor Aman şi Ştefan Luchian, printre cei mai căutaţi pictori în 2015
 
Zece oameni celebri care au murit săraci. Van Gogh a vândut un singur tablou în timpul vieţii, Nietzsche a clacat după ce a asistat la biciuirea unui cal
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările