Botoşani

articolul anterior articolul urmator

O mare platformă industrială a României comuniste învie, după ani de paragină. Aici se afla cea mai mare fabrică de zahăr

8
22 Sep 2021 07:28:00
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Locul fostei fabrici de zahăr FOTO Cosmin Zamfirache
Locul fostei fabrici de zahăr FOTO Cosmin Zamfirache

O veche platformă industrială pe care a funcţionat cea mai mare fabrică de zahăr din România comunistă renaşte este adusă la viaţă în judeţul Botoşani. Pe locul fostei fabrici, în localitatea Bucecea este amenajat un uriaş parc industrial care, speră localnicii, îi va scăpa de sărăcie.

Localitatea Bucecea este un mic orăşel din judeţul Botoşani. Până acum 30 de ani, aici funcţiona cea mai mare fabrică de zahăr din România comunistă. 
 
Peste 800 de oameni din Bucecea şi din satele învecinate se hrăneau datorită acestei fabrici, fie ca angajaţi, fie ca zilieri în campaniile agricole. În anii de glorie ai fabricii, echipată cu utilaje de fabricaţie germană şi franceză, se produceau peste 200 de tone de zahăr în numai 24 de ore. 
 
Din Bucecea, zahărul pleca mai ales în URSS. Produsele erau renumite şi se rafina aici inclusiv renumitul zahăr cubanez. Totul gravita în jurul uriaşei platforme industriale, dotată şi cu gară proprie. 
 
Satele din jur cultivau doar sfeclă de zahăr ca materie primă pentru fabrică. Erau peste 10.000 de hectare cultivate numai cu sfeclă. În anii '90 fabrica a fost privatizată şi a urmat calea întregii industrii româneşti. Adică s-a prăbuşit. 
 
Oamenii au fost trimişi acasă, iar întregul complex industrial a rămas doar o ruină la marginea oraşului. Lipsa de perspectivă şi sărăcia a pus stăpânire pe întreaga zonă. În ultimii doi ani însă, pe locul fostei fabrici a început să ia naştere o nouă platformă industrială. Autorităţile locale spun că deja există multe firme interesate să-şi mute centrele de producţie sau depozitele în parcul industrial de la Bucecea atrase de facilităţi. ”Pentru oraş ar însemna totul. În special locuri de muncă şi impozite la bugetul local”, spune Anghel Gheorghiu, primarul din Bucecea. 
 
Aproape 20 de hectare cu toate utilităţile
 
În 2014, Consiliul Judeţean cumpăra 27 de hectare de la noul proprietar al terenului. A decis să investească aici circa 1 milion de euro, din fonduri judeţene şi locale, trăgând utilităţile şi punând la dispoziţia celor interesaţi terenul de construit. 
 
Pentru ca platforma de la Bucecea să ajungă la stadiul de parc industrial omologat este nevoie de o hotărâre de Guvern. Pentru obţinerea hotărârii de Guvern este necesară parcurgerea mai multor etape. Autorităţile locale spun că o bună parte dintre condiţii le îndeplinesc, urmând ca şi celelalte să fie îndeplinite în decurs de un an. Suprafaţa de care dispune Primăria Bucecea pe acea platformă industrială este de aproximativ 20 de hectare - asta ar însemna două parcuri industriale. Deocamdată au fost curăţate 5 hectare de ruine şi dărâmături, urmând să mai fie curăţate încă 4 hectare. 
 
Totodată au fost alocaţi şi s-au făcut toate demersurile pentru aducţiunea de gaz de debit, apă, canalizare şi curent trifazic. 
 
”În acest moment avem curăţate 5 hectare. Avem scos la licitaţie spre curăţare încă patru hectare. Toate sumele necesare tragerii utilităţilor noi le-am prins deja în bugetul de acest an şi le ducem acolo”, spune primarul din Bucecea. 
 
Ca facilitate, tot terenul este deja trecut în categoria curţi construcţii, agenţii economici care vor ridica hale acolo nemafiind nevoiţi să cheltuie în plus sau să facă alte demersuri. ”Pur şi simplu, se pot apuca de construit, amenajat”, adaugă edilul-şef. 
 
”Sunt deja mai multe solicitări”
 
Totodată autorităţile locale spun că au deja mai multe solicitări din partea firmelor şi companiilor pentru un loc în parcul industrial atraşi de facilităţi şi bonificaţii. În plus, Bucecea se află la o distanţă mică de aeroportul de la Salcea, dar şi de graniţa cu Bucovina sau de vama cu Ucraina, din oraşul Siret. Prin Bucecea trece şi un drum naţional reabilitat. 
 
”Cea mai mare solicitare o avem de la o companie pentru 13 hectare. Solicitarea este în faza de licitaţie. Apoi, pe un hectar, avem solicitare de la o fabrică de panificaţie. Mai sunt solicitări de la un depozit de îngrăşăminte, de la o societate de transport, o fabrică de feronerie şi un depozit de construcţii”, spune edilul din Bucecea.
 
O companie din Ucraina ar dori să-şi deschidă un punct de lucru în acest parc industrial, la fel şi o fabrică de celuloză din Germania. Numai compania germană ar fi dispusă să angajeze peste 500 de oameni din zonă. 
 
Parcul industrial ar reprezenta, spun localnicii, şansa ca mulţi să scape de sărăcie şi comunitatea să renască. ”Vă daţi seama ce ar însemna locuri de muncă? Ar fi darul de la Dumnezeu. Am renaşte cu totul”, spune un localnic din Bucecea. 
 
Autorităţile locale spun că vor câştiga bani din concesiunea terenurilor din parcul industrial, dar şi din impozite.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
Parc industrial la 25 de kilometri de Buzău, în planul Consiliului Judeţean
 
Bani aruncaţi pe apa sâmbetei pentru construcţia unui parc industrial, în Vrancea

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Constantine Constantine
22.09.2021, 08:13:37

Bine, vin nemtii, vin ucrainenii,vin altii, dar noi nu mai sintem in stare sa facem nimic in zona reindustrializarii? O fabrica de zahar autohton ar mai atenua din importuri, ori nici sfecla de zahar nu mai stim sa cultivam?Politica economica dusa de statul roman care cauta sa gaseasca companii straine pentru a le impozita cu 10% sau cu citeva procente din redevente e una paguboasa pentru romani.Inteleg sa fie inghetate pensii alocatii si alte cele ca sa se faca ceva in folosul romanilor si nu al companiilor straine.La calitatea solurilor din tara asta zaharul ar trebui produs in Romania de firme autohtone.

-21 (29 voturi)
Ludwig
22.09.2021, 08:23:23

Vine capitalul strain cu investitii. Noi nu am fost niciodata o tara bogata

+8 (16 voturi)
Ionel Marcu
22.09.2021, 09:07:35

Fabrica de zahăr ceaușistă producea zahăr cu 5 lei/kg, de asta n-a rezistat concurenței vestice, venită după 2007, care de atunci ne asigură zahăr cu 2,5 lei azi, după ce ani de zile a fost 2 lei. Mare lucru concurența liberă!

+13 (13 voturi)
Vasile Naftuli
22.09.2021, 14:33:02

Când spui că a investit un străin zahărul parcă are alt parfum, ... „democratic”; noi muncim pentru „democrația” altora.

-10 (12 voturi)
Grigore Pintea
22.09.2021, 09:21:50

Asta e din ciclul: Vrabia mălai visează, iar calicul praznicul. Daca scria in articol ca s-au deschis urmatoarele firme x,y,z, in Parcul Industrial Bucecea era o veste mare, asa e doar un balon de sapun. De ce ar veni investitorii germani in Botosani cand de la BT la granita de vest faci 24 de ore cu camionul, deci apar costuri suplimentare care anuleaza practic facilitatile fiscale care se acorda afacerilor din parcul industrial.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările