Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Pacienţii pot muri cu zile pe şoselele României. Semnalul de alarmă tras de ambulanţieri

1
8 Mar 2021 21:31:19
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Medicul Nicuşor Curteanu, director Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Medicul Nicuşor Curteanu, director Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă din Botoşani au tras un semnal de alarmă şi spun că din cauza drumurilor proaste există riscul să le moară pacienţii în maşinile de intervenţie. Totodată, aceştia se plâng că uzura ambulanţelor, chiar şi a celor noi, este foarte accentuată din aceeaşi cauză.

Botoşani are peste 2.500 de kilometri de drumuri. Majoritatea, adică 60%, o reprezintă drumuri comunale, adică drumuri proaste. Chiar şi o parte a şoselelor naţionale sunt greu practicabile la Botoşani, în special drumul Botoşani-Târgu Frumos. 
 
Cei mai afectaţi sunt ambulanţierii. Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă de la Botoşani au tras deja un semnal de alarmă privind drumurile proaste pe care trebuie să meargă zilnic la intervenţie. În primul rând spun oamenii de la Ambulanţă, viaţa pacienţilor este pusă în pericol. Pe de o parte, din cauza gropilor şi a drumurilor înguste, timpii de reacţie sunt foarte mari. 
 
Pe de altă parte, pacienţii cu AVC sau infarct miocardic riscă să moară din cauza zdruncinăturilor. ”Starea drumurilor influenţează grav activitatea noastră. În primul rând, este vorba de timpii de reacţie. Infrastructura face diferenţa între viaţă şi moarte. Dacă ajungem repede, putem salva acea viaţă. De multe ori, este imposibilă îngrijirea pe timpul transportului. Să ne gândim numai la un pacient cu infarct miocardic căruia denivelările drumului îi pot pune în pericol viaţa. Sau un pacient cu AVC. Este grav” , spune Nicuşor Curteanu, purtător de cuvânt al SJA Botoşani.
 
În urma unor verificări privind moartea unui copil în ambulanţă, la finele lunii trecute, s-a ajuns la concluzia că în sudul judeţului, din cauza drumurilor proaste, ambulanţa poate merge cu cel mult 40 - 50 de kilometri la oră. Din cauza gropilor până şi ambulanţele noi ajung la service după numai două-trei luni. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
Desfăşurare de forţe după ce o ambulanţă a rămas blocată sub un pasaj rutier şi a paralizat circulaţia în zonă FOTO
 
Şeful Sanepid din Gorj, diagnosticat cu COVID-19, a murit în urma unui stop cardio-respirator, după ce sistemul electric al ambulanţei s-a defectat
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Un cititor
9.03.2021, 00:46:20

Guvernantii au putina treaba : am crezut ca dupa negocieri nesfarsite pt posturi/scaune...se linistes. Ei ...m-am inselat !! In loc de drumuri...(.ex) avem circ pe paine: intre PNL-istii calare pe stat si USR-istii ....in sfarsit...ajunsi si ei calare pe stat !!!

Modifică Setările