Până şi odihna veşnică costă. Care sunt preţurile unei înmormântări creştineşti la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi viaţa, moartea costă şi ea la Botoşani. Locuitorii judeţului care vor o înmormântare creştinească şi după canoanele bisericeşti, pentru rude sau alte persoane apropiate trebuie să scoată o mulţime de bani din buzunar. Pe lângă concesionarea locului de veci, cumpărăturile pentru înmormântare, plata groparilor, botoşăneanul îndoliat trebuie să achite şi o taxă slujitorului lui Dumnezeu.

Propriu-zis plata pentru serviciile religioase şi garantarea unei treceri creştineşti  în lumea celor drepţi, este ultima etapă dintr-un şir lung de cheltuieli pe care familia sau prietenii defunctului sunt nevoiţi să le facă. 

Prima etapă constă în concesionarea unui loc de veci, de la societatea Urban Serv, cea care administrează cimitirele, care poate ajunge şi până la 2000 de lei, dacă este bine poziţionat, eventual lângă Biserică. Pentru o înmormântare creştinească, aşa cum cer canoanele, rudele trebuie să cumpere sicriu, cruce de lemn şi pomeni. 

Totul trece de 1200 de lei la Botoşani. În cele din urmă urmează slujba de înmormântare, ritualul care de fapt îl va trece pe  acel defunct definitiv în lumea celor drepţi. Şi acest aspect implică costuri. Cu alte cuvinte rudele trebuie să îl plătească pe preot şi pe dascăl. 

La Botoşani preţul pieţei la înmormântări variază între 200 şi 400 de lei la bisericile din municipiul Botoşani, în timp ce la ţară preţul cel mai pipărat nu depăşeşte 100 de lei. La fel ca şi în cazul cununiilor religioase la Botoşani, preoţii nu cer o sumă bine stabilită. ”Ne-a spus la înmormântarea mamei anul trecut, că să dăm cât ne lasă inima. Nu ne-a cerut o sumă expres. Eu m-am interesat prin oraş şi am dat 300 de lei. Să fie făcută bine toată rânduiala. Şi am dat şi la dascăl, 50 de lei”, a spus Georgiana Foca, o botoşăneancă care şi-a înmormântat mama în cimitirul Eternitatea, aflat în parohia bisericii cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. 

Automat preţul maxim este achitat la Bisericile din zona centrală a oraşului, unde functionează tot principiul ”cât vă lasă inima”, dar aproape fără excepţie, milostenia celor aflaţi în doliu nu scade, mai ales dacă au dare de mână sub 300 de lei. Cu toate acestea sunt botoşăneni care spun că există înţelegere în ceea ce-i priveşte pe cei sărmani. 

”Mai ales la cimitirul săracilor sau la biserica ”Sfinţii Petru şi Pavel, la Capela Armatei şi chiar la Vovidenia, când văd o familie de amărâţi, preotul nu i-a nimic. De fapt aici sunt şi cele mai ieftine înmormântări din oraş. Se plăteşte cam un milion de lei vechi”, sune Rodica Ungureanu, o botoşăneancă, care este cunoscătoare a tarifelor practicare.  În mediul rural preţurile nu depăşesc 100 de lei, oamenii sunt foarte săraci şi nici nu ar avea de unde să ofere mai mult. 

Au existat la ţară totuşi şi scandaluri privind preţurile la înmormântare. Preotul din localitatea Gorbăneşti a fost acuzat făţiş de o botoşăneancă că nu bagă omul în groapă fără 700 de lei. Singura concesie pe care ar fi făcut-o preotul fiind plata în rate a banilor. Preotul în cauză a negat acuzaţiile femeii, spunând că nu cere taxă dar vocile din sat continuă să îl acuze.

citiţi şi:

Cât costă slujbele de înmormântare la Arad. Preoţii spun că tarifele pentru slujbele religioase nu sunt uniformizate

Tariful preoţilor maramureşeni pentru o înmormântare se negociază ca la piaţă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite