Paradisul floral ascuns într-o pădure din nordul României. O bibliotecară a descoperit o floare monument al naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laleaua pestriţă în pădure la Cerbu FOTO Cosmin Zamfirache
Laleaua pestriţă în pădure la Cerbu FOTO Cosmin Zamfirache

În pădurea satului Cerbu, din judeţul Botoşani, a fost descoperit un adevărat paradis floral. Pădurea este împânzită de o specie rară, numită laleaua pestriţă, desemnată monument al naturii în România. Zona va fi cercetată temeinic de specialiştii în domeniu.

La mai bine de 23 de kilometri de municipiul Botoşani, se află satul Cerbu, comuna Copălău. Cătunul este înconjurat din toată părţile de o pădure foarte deasă şi veche. În acest codru, Cătălina Moisa, bibliotecara comunei, amatoare de plimbări în natură, a descoperit încă de anul trecut un adevărat paradis floral. Mai precis a realizat că întreaga pădure este împânzită de o specie rară de floare, laleua pestriţă, specie considerată monument al naturii în România. 

”Am descoperit-o din întâmplare”

Cătălina Moisa a copilărit în zona Copălăului şi este îndrăgostită de plimbările prin natură. Anul trecut a ajuns însă în pădurea de la Cerbu, un sat aflat în apropierea reşedinţei de comună. Aici şi-a dat seama că întreg codrul este împânzit de flori primăvăratice deosebit de frumoase. Câmpuri întregi de lăcrămioare şi brebenei alcătuiesc în fiecare primăvară covorul pădurii, iar printre acestea - numeroase lalele pestriţe, un adevărat monument al naturii în România. ”Am descoperit-o din întâmplare, deşi este cu siguranţă de mult timp aici. Nimeni nu ştia de această frumuseţe din pădurea de la Cerbu. Eu sunt pasionată de plimbări în natură şi aşa m-am afundat în pădure”, spune Cătălina Moisa, bibliotecara comunei.

Laleaua pestriţă este vedeta pădurii de la Cerbu, dar în fiecare an odată cu venirea primăverii, pe lângă planta ocrotită cresc şi alte flori frumos mirositoare. Întreaga pădure se umple cu lăcrămioare, toporaşi, brebenei, ghiocei şi viorele. Printre acestea cresc numeroase lalele pestriţe. ”Este o adevărată comoară ascunsă aici, în pădurea de la Cerbu.

laleaua pestrita 2

 

Laleaua pestriţă în pădure la Cerbu, comuna Copălău FOTO Cosmin Zamfirache

Am avut noroc că am găsit-o. Am fost şi anul acest cu familia chiar când au înflorit. Este ceva de vis, parfumul acestor flori şi întreaga explozie de culoare”, spune Cătălina Moisa. Bibliotecara spune că acest loc ar putea fi o destinaţie turistică de vis. ”Este o pădure neîntinată de om. Este sălbatică şi frumoasă. Verde peste tot, iar primăvara, când se umple de flori colorate şi frumos mirositoare, este un paradis ideal pentru turism. O evadare în acest loc alungă orice stres sau gânduri negative”, spune femeia.  

Rezervaţie de lalea pestriţă în judeţul Botoşani.

Specialiştii de la Agenţia de Protecţia Mediului spun că în judeţul Botoşani există deja o rezervaţie cunoscută dedicată lalelei pestriţe. Este vorba de o pădure bătrână din nordul extrem al judeţului, aproape de malurile Prutului. ”Laleua pestriţă este declarată monument al naturii pe întreg teritoriul României. În judeţul Botoşani avem aşa-numita rezervaţie de lalele de la Havârna cu suprafaţa de 50 de hectare, deci o populaţie cu lalea pestriţă destul de însemnată”, spune Roxana Davidoiu specialist al APM. Prezenţa lalelei pestriţe în pădurea de la Cerbu este puţină cunoscută dar specialiştii vor realiza o serie de cercetări pe teren în această zonă floristică deosebită.

Totodată populaţia de lalea pestriţă este în scădere tocmai fiindcă, în special, populaţia rurală o culege şi o vinde la piaţă. Specialiştii spun că acest lucru este interzis. ”Turiştilor le recomand să aibă respect faţă de natură şi în special faţă de această specie protejată pe care trebuie să o admire şi nu să o culeagă”, spune Rocsana Davidoiu. Laleua pestriţă este pe cale de dispariţie şi se dezvoltă doar în zone cu umiditate ridicată. Înfloreşte doar primăvara, în lunile aprilie şi mai. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cele mai frumoase plante protejate de lege în România. Frumuseţea rară a crinului de pădure

Cum a ajuns floarea de colţ să îi enerveze pe comunişti şi să îi interzică numele. Motivul pentru care planta rară este simbolul dragostei şi al purităţii

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite