PORTRET/ Ciprian Cotruţă - CV de artist: voce, chitară, poezie şi inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Cotruţă
Ciprian Cotruţă

Tânărul trăieşte prin artă. A cântat în deschiderea unor concerte în care au evoluat trupe ca Spitalul de Urgenţă, Iris, Hara, Voltaj sau Timpuri Noi.

Ciprian scrie versuri, este solist într-o trupă folk, iar de ani buni degetele lui valsează pe corzile chitării, instrument la care a învăţat singur să cânte. A descoperit scena în urmă cu aproape cinci ani. Era în clasa a IX-a când a cântat pentru prima oară în faţa unui public, după ce a convins câţiva prieteni să-şi unească talentele sub numele Click_Life.

Performanţe măsurate în premii
Tânărul a început cu studiul la chitară bas şi, pe parcurs, a trecut la chitară armonie şi voce. „Am început să învăţ teorie muzicală şi după aia m-am apucat singur să exersez cele învăţate. Am avut o perioadă în care am stat cu chitara în mână şi repetam, exersam până îmi sângerau degetele, la propriu“, îşi aduce aminte Ciprian. Valoarea tânărului a fost măsurată de juriile competiţiilor muzicale la care a participat. A luat premiul I pentru interpretare la Festivalul de muzică „Tinere speranţe“ din 2009, concurs la care a obţinut şi trofeul pentru creaţie. Aceeaşi distincţie a primit-o şi la Festivalul concurs „Folk fără vârstă“, de anul trecut. El a mai evoluat în faţa publicului şi ca membru al trupelor CrossFire şi bDays.


Peste ani, Ciprian se vede profesor universitar de filosofie care în timpul liber cântă folk sau rock. Până atunci el vrea să promoveze adevărata valoare în muzică. În acest sens, sprijinit de alte organizaţii şi instituţii, el pune bazele unui nou festival. Este vorba de prima ediţie a Festivalului Naţional de Muzică „Portativ Folk-Rock“, care se va desfăşura la Suceava în perioada 20-21 martie. „Evenimentul e pus deja în aplicare. În organizare mai sunt implicaţi Memorialul de la Ipoteşti şi TuŞiRomânia.ro. E drept că şi eu mă autopromovez prin asta, însă chiar vreau, atât cât pot, să promovez tinerele talente“, detaliază Ciprian.

Cele mai multe din piesele cântate de artistul dorohoian au în spate creaţii proprii. Aşa s-au născut piese cu priză la public precum „Patul gol“ şi „Păcăleşte-mă, dar rămâi“. Din acest motiv a şi ales să cânte folk. „Îmi place muzica folk pentru că aici contează, în special, versurile. Contează să atingi sentimentele unui om, să ajungi să-i pătrunzi în inimă şi atunci când te ascultă să simtă ceva din muzica pe care o cânţi, din mesajul pe care îl transmiţi“, explică artistul.

Profil
Născut. 10 aprilie 1990, Dorohoi.
Studii. Student în anul I la Universitatea „Al. I. Cuza Iaşi“, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice.
Familie. Mai are o soră.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai memorabil concert?
Cel mai tare concert, cu sonorizare perfectă, lumini, fum, tot ce înseamnă imagine, a fost când am cântat în deschidere la Iris. Atunci m-am simţit şi cel mai bine. Am avut peste şapte mii de oameni în faţă.
Ce părere ai despre industria muzicală din România?
Promovarea în România nu se face tot timpul după calităţile vocale. De cele mai multe ori nu se face pe cât de bun eşti, se face pe cât de mulţi bani ai, pe câte pile ai.

Ce-i place
„Îmi place adrenalina, asta pe primul plan. Ador călătoriile pe munte şi sportul, în special basketul. Am practicat trei ani şi jumătate artele marţiale, o altă pasiune de-a mea“, susţine artistul.

Ce nu-i place
„Nu vreau ca muzica să fie un job pentru mine. Mulţi o iau ca pe o profesie, se urcă pe scenă, cântă, iau banii şi au plecat. Când eşti pe scenă trebuie să transmiţi ceva publicului, să te înţeleagă“, spune Ciprian. Este deranjat de aroganţa celor care ştiu trei acorduri la chitară şi susţin că fac muzică.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite