Portret/Ionel Rotărescu: „Fotbalul m-a scos pe mine în lume“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A debutat ca portar la Sportivul Truşeşti în 1976, când era elev de liceu. În anul 1979 merge la Siretul Bucecea, unde cea mai mare performanţă a fost că şi-a pus pirostriile.


Soţia mea a avut un rol foarte important în carieră, prin înţelegerea de care a dat dovadă. Mai tot timpul am fost plecat de acasă. Atât ca jucător, cât şi ca antrenor, am fost mai mereu pe drumuri. Chiar şi acum nu cred că sunt nopţi în care să ajung mai devreme de 24.00 acasă“, declară Ionel Rotărescu.


Mergea în cantonament cu Ţiţi Dumitriu


Cu toate că juca în meciuri oficiale pentru Siretul Bucecea, mergea în cantonament cu CS Botoşani, echipă antrenată atunci de renumitul Ţiţi Dumitriu. În 1980 se transferă definitiv la CS Botoşani. 


În sezonul 1985-1986 formaţia are pe bancă un alt nume greu al fotbalului românesc, Gică Dobrin. Despre antrenamentele cu iz de Bachus ale lui Dobrin, spune că este o exagerare.


„El m-a ridicat. A lucrat foarte mult la psihicul meu. Îmi spunea că sunt mai valoros ca Ducadam. Acest lucru mă făcea să dărâm munţii“, îşi aduce aminte Rotărescu.


Cu toate că este ofertat de Petrolul Ploieşti, cu care a avut o întelegere verbală, a fost încorporat în 1987 la echipa de atunci a Miliţiei, Victoria Bucureşti. I-a fost însă foarte greu să încalce cuvântul dat. După o lună de la sosirea sa la Victoria, este instalat preşedinte al echipei Mitică Dragomir. „Ţinea foarte mult la jucători şi se dădea peste cap pentru a ne asigura cele mai bune condiţii“, rememorează Rotărescu despre „Oracolul din Bălceşti“.
A participat şi la meciuri strategice, dar niciodată nu a trântit un meci de unul singur.

Primeam ordin de la conducere, pentru a ceda meciul. Mai ales în faţa surorii mai mari, Dinamo. Nu ne puteam opune pentru că eram militar, iar ordinul nu se discută“, crede Rotărescu.


A jucat şi în Cupa UEFA


La Victoria a fost coleg cu Ţălnar, Augustin sau Vaişcovici. A cutreierat tot mapamondul cu echipa, ajungând până în China, Indonezia sau Emiratele Arabe Unite, locuri în care nici nu visa că va călca vreodată. A jucat şi în Cupa UEFA la peste 40 de grade împotriva ciprioţilor de la Epa Larnaca, eliminându-i după două victorii cu 2-1 şi 3-0. „Fotbalul este cel care mi-a dat totul. El este cel care m-a scos în lume şi eu la rândul meu îi sunt dator. De aceea, când văd un copil care creşte lângă mine, mă simt cel mai împlinit“, adaugă Rotărescu.


După 1989, ajunge la Corvinul Hunedoara în urma unui transfer fals. Semnătura sa i-a fost imitată, dar intră în legalitate 6 luni mai târziu la Rapid Bucureşti. Aici l-a avut ca antrenor cu portarii pe Rică Răducanu. Ultimul i-a istorisit de ce Dobrin nu a jucat niciun minut în Mexic, la Campionatul Mondial.


„Dobrin a stat toată noaptea dinaintea meciului cu Brazilia la şpriţ, acompaniat de graţii feminine latino-americane. Răducanu ştie cel mai bine pentru că a fost şi el acolo. Doar trebuia să ţină bara, iar colţul scurt e al portarului“, îşi aminteşte Rotărescu. Întors în Botoşani la finele carierei de portar, Rotărescu a început să pregătească portarii pentru formaţia locală. Şi acum, după ce nu mai este antrenor cu portarii, buturile de la FC Botoşani sunt apărate tot de un sportiv cizelat de el.

întrebări şi răspunsuri
Aţi renunţat la cariera de antrenor?
Nu. Am mai multe proiecte ce urmează să le pun în practică. În timpul liber încă mai lucrez cu tineri portari. Nu voi renunţa niciodată la fotbal. 


Aţi fost tras la răspundere pentru meciurile pierdute de portari?
La Botoşani niciun meci nu s-a pierdut din cauza pregătirii portarilor. Cât am fost eu au existat doar greşeli personale, fireşti.


Sunteţi un antrenor dur?
Am avut şi portari cu care nu prea m-am înţeles sau au existat anumite clinciuri. După ce ne-am despărţit au realizat şi ei şi chiar mi-au mulţumit pentru tratamentul la care i-am supus.

ce-i place
Calculatorul. Rotărescu mărturiseşte că petrece zilnic în jur de 3 ore pe internet. Doar aşa se poate ţine la curent cu ultimele noutăţi din fotbal. În timpul liber se mai ocupă de copiii care vor să devină portari şi se inspiră din noile metode de antrenament văzute online.

ce nu-i place
Bârfa şi strâmbele. Rotărescu a lăsat loc de bună ziua peste tot pe unde a activat. Nu îi sunt pe plac persoanele care nu zic direct ce gândesc şi care vorbesc pe la spate.
 

profil
născut. 12 septembrie 1961, Truşeşti, Botoşani.
studii. A absolvit Şcoala de antrenori în 2006.
familie. Are doi copii.
 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite