Povestea celor mai frumoase scrisori din ultimii 500 de ani spusă într-o carte unicat apărută la Botoşani,”Epistolarul românesc 500”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epistolarul românesc 500 în două volume FOTO Cosmin Zamfirache
Epistolarul românesc 500 în două volume FOTO Cosmin Zamfirache

La Botoşani a apărut o lucrare unicat în ultimii 25 de ani. Este vorba de ”Epistolarul românesc 500” care adună în paginile ei o istorie inedită a epistolarului românesc de-a lungul a câteva secole. Practic este o cronică a scrisorilor în limba română din secolul al XVI lea până în secolul XX.

”Epistolarul românesc 500” este o carte de referinţă spun specialiştii şi necesară pe o nişă interesată şi puţin cercetată a istoriei literaturii dar şi a istoriei în general. A fost scrisă de fostul profesor de limba şi literatura română dar şi scriitor în acelaşi timp, Dumitru Lavric. 

”Cartea domnului Dumitru Lavric este o întreprindere cu totul remarcabilă, prin amploare şi profunzime. Avem de-a face cu o panormaă foarte cuprinzătoare, a genului epistolar în cultura română”, spune profesorul universitar doctor Alexandru Călinescu.

O carte despre tradiţia epistolară la români

Practic în paginile cărţii se află redate şi comentate epistole scrise în limba română de aproape toate categoriile sociale, cu acces bineînţeles la educaţie. Povestea epistolelor se întinde pe câteva secole şi pot fi întâlnite scrisori de domniţe, domni şi boieri cu aroma timpurilor trecute, cu zbuciumul şi reveriile lor. Apoi sunt negustorii cei care scriu, junimiştii, poeţii şi oamenii de litere cu dramele, of-urile şi încântările pe care le oferea viaţa de-a lungul secolelor.

lansare

 Lansarea cărţíi a avut loc la Biblioteca Judeţeană ”Mihai Eminescu” din Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Totul de fapt începe cu scrisoarea lui Neacşu de la Câmpulung, scrisă înb 1521, prima epistolă în limba română, lucrarea fiind dedicată şi celor aproape 500 de ani care se vor împlini de la acest eveniment. În paginile cărţii se găsesc însă şi scrisori ale lui Eminescu, Caragiale, Ghica, Haşdeu, Maiorescu, Liiceanu, Noica, Paul Goma, Rebreanu, Goga, Nicolae Iorga şi muţi alţii. 

O raritate scrisă în 7 ani

Specialiştii consideră că această lucrare este o raritate. ”Cartea este o prezentare exhaustivă  a epistolarului românesc, vechi de cinci secole, văzut prin prisma celor peste două sute de volume în care a fost curpins şi editat până acum. Este prima carte de asemenea anvergură”, spune istoricul botoşănean Gheorghe Median.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Prinţesa Urbană îşi lansează cartea de debut, despre experienţa ei ca mămică: „O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă”

„Luceafărul” de Eminescu, tradus în rusă în variantă contemporană

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite