Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Povestea icoanei făcătoare de minuni a ”Sfântului Ioan Botezătorul” de la Mănăstirea Gorovei, vindecătoarea de cancer, orbire sau epilepsie

0
10 Mar 2015 09:57:23
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ioan Botezătorul purtată în procesiune la Unţeni Botoşani FOTO misiuneortodoxa.ro
Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ioan Botezătorul purtată în procesiune la Unţeni Botoşani FOTO misiuneortodoxa.ro

Sute de credincioşi merg la Mănăstirea Gorovei din judeţul Botoşani pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a ”Sfântului Ioan Botezătorul”. Mulţi oameni dar şi ieromonahii de la Gorovei, cred că icoana veche de 400 de ani vindecă de orice boală pe cei care se roagă cu tot sufletul.

Într-o poiană din codrii de la Vârfu Câmpului, la 30 de kilometri de municipiul Botoşani se află o mănăstire, numită Gorovei. Originea mănăstirii se pierde în negurile vremii şi are un început legendar. Lăcaşul de cult a devenit cunoscut însă mai ales datorită unei icoane a ”Sfântului Ioan Botezătorul” veche de sute de ani, despre care se spune că este făcătoare de minuni.
 
Mănăstire întemeiată dintr-o minune
 
Mănăstirea Gorovei a fost întemeiată în 1742, dar atestată documentar abia în 1945. La baza întemeierii mănăstirii stă o legendă. Mănstirea Gorovei a fost ridicată de călugărul Avramie de la mănăstirea Dragomirna. Acesta lucra prin poienile de la Vârful Câmpului la stupii mitropolitului Anastasie Crimca. La un moment dat dinspre a auzit cântându-se troparul Sfântului Ioan Botezătorul.
 
Muzica divină ar fi durat trei zile, până când Avramie convins că este vorba de un loc sfânt a clădit o biserică cu lemnul care se găsea din abundenţă în zonă. În curând auzind de minunea de la Gorovei, mai mulţi călugări şi-au ridicat bordeie în jur şi au întemeiat mănăstirea. De atunci şi până astăzi comunitatea de călugări a prosperat, existând două biserici în curtea mănăstirii.
 
Icoana făcătoare de minuni
 
Dar principala atracţie de la Gorovei este icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ioan Botezătorul. Povestea acesteia are legătură tot cu întemeierea mănăstirii. Icoana ar fi fost furată de un grup de tătari prădalnici de la o mănăstire din zona Sucevei şi îngropată la rădăcina unui copac dintr-o poiană de la Vârful Câmpului. De acolo ar fi auzit Avrmie muzica divină. Când a săpat la rădăcina copacului a găsit icoana. Îmbrăcată în aur, icoana care are 400 de ani vechi, se află şi astăzi în biserica mănăstirii şi este considerată de credincioşi făcătoare de minuni.
 
Aceştia dar şi călugări spun că cei care se roagă fierbinte şi cu credinţă se pot vindeca de orbire,cancer epilepsie dar şi descoperirea hoţilor. În jurul icoanei este plin de bileţele cu rugăciuni ale oamenilor. Mii de credincioşi vin anual la această icoană făcătoare de minuni, iar călugării spun că vin şi oameni din străinătate, dar şi de la alte culte, pentru a cere ajutorul icoanei.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
FOTO Legenda icoanei făcătoare de minuni de la mănăstirea Radu Negru, găsită miraculos în pântecul pământului
 
Mănăstirea Bixad adăpoşteşte una dintre cele mai importante icoane ale ortodoxiei române.Mulţi şi-au găsit liniştea şi sănătatea după ce s-au rugat la ea
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările