Povestea singurului împărat transsexual. Visa la o schimbare de sex, se prostitua în bordeluri şi a primit cadou un sclav cu un penis uriaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Heliogabalus, într-o reprezentare din 1888 FOTO holistichistory.wordpress.com
Heliogabalus, într-o reprezentare din 1888 FOTO holistichistory.wordpress.com

Heliogabalus a fost unul dintre cei mai controversaţi împăraţi romani. Deşi a domnit puţin şi era doar un adolescent, şi-a scandalizat contemporanii şi a rămas ca singurul împărat din istorie care a ajuns să se prostitueze în bordeluri, îmbrăcat în femeie. Cadou de ziua lui a primit un sclav cu un penis uriaş.

În secolul al III lea D. Hr, Imperiul Roman era doar o umbră a strălucirii sale de altădată. Uzurpatorii se perindau pe tronul imperatorilor cu ajutorul legiunilor, barbarii făceau prăpăd în provinciile de graniţă, corupţia măcina societatea romană. Domniile împăraţilor din această perioadă erau efemere, tulburi şi de rău augur pentru stabilitatea imperiului. Majoritatea sfârşeau violent, trădaţi de propriile legiuni sau ucişi în războaie civile. 

În această perioadă de decădere a Romei, ajunge împărat un copil de 13 ani, care va şoca întreaga societate romană, obişnuită de altfel cu excesele şi crimele unor împăraţi precum Tiberius sau Nero. Se numea Heliogabalus şi a fost singurul împărat roman care a ajuns să se prostitueze în bordeluri şi să se căsătorească oficial cu un alt bărbat. Istoria l-a consemnat ca unul dintre cei mai depravaţi lideri ai Imperiului Roman.

Puştiul pus pe tronul Romei de două femei

Heliogabalus se numea de fapt Marcus Aurelius Antoninus şi s-a născut în anul 203 d Hr. A fost fiul lui Sextus Varius Marcellus şi al Iuliei Soaemias Bassiana. Provenea dintr-o familie romană ilustră, cea a Severilor, prin intermediul mamei sale. Tatăl său, Sextus Varius Marcellus, era născut în Siria, în oraşul Apamea. Ultima funcţie îndeplinită a fost aceea de guvernator al Numidiei. De cealaltă parte, Iulia Bassiana a fost verişoara împăratului Caracalla. Mama sa, Iulia Maesa, bunica lui Heliogabal, era la rândul său văduva consului Julius Avitus şi cumnata împăratului Septimius Severus. Heliogabal a crescut în Siria. De altfel, acolo va fi exilată şi familia sa după uciderea lui Caracalla de uzurpatorul Macrinus. Acesta din urmă îi exilează la Emesa, domeniul sirian al familiei lui Sextus Varius Marcelus. Bunica lui Heliogabalus, Julia Maesa, de cum ajunge în Siria începe să comploteze împotriva lui Macrinus.

Tatăl lui Heliogabalus moare, iar tânărul, pe atunci în vârstă de 13 ani, este propus ca împărat. Bunica şi mama sa pun la cale un plan de îndepărtarea a lui Macrinus de pe tronul Imperiului Roman. Le va ajuta tuturele lui Heliogabalus, numit Ganis. Mama tânărului Heliogabalus anunţă public că acesta ar fi fost fiul nelegitim al împăratului Caracalla şi moştenitorul legal al tronului imperial. Mai mult decât atât, Iulia Maesa a cumpărat loialitatea Legiunii a III. Comandantul legiunii, Valerius Comazon, a jurat împreună cu soldaţii săi credinţă, lui Heliogabablus, un adolescent, şi l-au proclamat împărat. Macrinus află şi îşi trimite prefectul pretoriului, pe Ulpius Iulianus, împreună cu o legiune pentru a înăbuşi revolta şi pentru a-l ucide pe Heliogabalus. 

Ajunşi în Siria, soldaţii prefectului pretorian îl trădează pe Macrinus şi, cumpăraţi de Iulia Maesa, trec şi ei în tabăra lui Heliogabalus. În cele din urmă se dă şi bătălia decisivă între trupele lui Heliogabalus şi Macrinus. Acesta din urmă, părăsit de trupe, este înfrânt în bătălia de la Antiohia din anul 218 d Hr. Macrinus fuge în Italia şi mai apoi încearcă să-şi piardă urma, dar este prins în Cappadocia şi ucis. Fiul său îi va împărătşi soarta. Deşi iniţial Heliogabalus a fost declarat ilegitim şi nu a fost recunoscut de Senat, după victoria asupra lui Macrinus, senatorii romani vor fi nevoiţi să-l accepte. Şi asta în condiţiile în care Haliogabalus a declarat amnistie asupra senatorilor, dar şi a susţinătorilor lui Macrinus. Bunica şi mama lui Heliogabalus au devenit augustae, iar Caracalla şi soţia sa au fost zeificaţi. Comandantul legiunii a III a, Valerius Comazon, a fost recompensat şi a devenit comandantul gărzii pretoriene. 

Adolescentul răsfăţat şi cheltuitor care a scandalizat Roma

În acest fel a ajuns pe tronul Imperiului Roman un adolescent de 14 ani numit Marcus Aurelius Antoninus. Nu va rămâne cunoscut însă după acest nume în istorie. Încă de la început îşi va uimi contemporanii. Nu mai văzuseră un astfel de personaj în fruntea Imperiului. În primul rând şi-a luat numele de Heliogabalus. Şi asta fiindcă tânărul împărat nu credea în zei romani, ci într-o divinitate orientală. Era de altfel şi preotul acestui cult. Mai precis zeul se numea Elagabal şi era venerat în Emesa, localitatea siriană unde a crescut tânărul împărat. Era vorba de un zeu al muntelui de origine semită adoptat şi de romanii care trăiau în Siria. La Emesa a avut loc o conjucţie a două divinităţii. Mai precis este vorba de Helios, zeul soare, şi Elagablus, zeul muntelui. A rezultat Heliogabalus. Era un cult oriental, colorat, bogat în mistere, dar şi în ritualuri pătimaşe. Tânărul Heliogabalus a încercat să înlocuiască panteonul romanilor cu noua sa divinitate. Evident a stârnit încă de la început nemulţumirea soldaţilor şi a senatorilor. 

Mai mult decât atât, s-a proclamat împărat fără aprobarea Senatului. Domnia sa începea cu grave încălcări ale tradiţiei romane. Felul cum era îmbrăcat i-a şocat pe romani. Aceştia, deşi obişnuiţi cu decandeţa şi viaţa cosmpolită, aveau pretenţia ca împăraţii să respecte o etichetă aparte. Heliogabalus, ca mare preot şi fiul unei familii bogate, era un tânăr răsfăţat, obişnuit să facă tot ce-şi doreşte. A refuzat să poarte hainele de lână ale romanilor şi se îmbrăca în culori vii şi în mătăsuri orientale. Dio Cassius şi Herodian, autor al ”Istoriei Imperiului Roman de la Marcus Aurelius”, spuneau că Heliogabal arăta mai degrabă ca un preot sau satrap oriental decât a împărat roman. ”Din copilărie acest băiat a strălucit prin extravaganţe. Chiar şi ca simplu cetăţean refuza să plece la drum fără o procesiune de cel puţin 60 de care care să-l însoţească. Nu s-a gândit niciodată la austeritate, simplitate şi sărăcie ca un rău necesar(...) Se îmbrăca cu tunici subţiri din mătase, presărate cu aur sau chiar cusute cu fir de aur şi mătase, încărcate din loc în loc cu pietre preţioase. Aceste straie îi confereau demnitate şi îi sporeau frumuseţea. Mânicile erau lungi până la călcâie, deschise pentru a lăsa să se zărească mâinile sale feminine. Purta sandale de piele moale, lungi până la încheieturi”, scria J. Stuart Hay în lucrarea sa ”The amazing emperor Haliogabalus”. 

Tânărul împărat dădea petreceri deosebit de costisitoare şi făcea sacrificii de animale opulente şi risipitoare. Era opusul cumpătării promovate de morala romană şi se apropia de luxul promovat de împăraţii persani. ”Iubirea lui Elagabalus pentru extravaganţe provenea probabilş din plăcearea pentru ritualuri şi venerarea zeilor. Niciodată în istoria Romei nu s-a făcut atâta risipă de sânge, băutură şi mâncare. Atâta lux, culoare, aur, flori şi muzică în onoarea zeilor şi a oamenilor. Singura dorinţă a împăratului era să-şi eclipseze toţi predecesorii prin lux, fantezie şi extravaganţă”, preciza J. Stuart Hay. Autorii antici spun că Heliogabalus nu se îmbrăca de două ori cu aceeaşi haină. Deşi scumpe, hainele erau aruncate după prima purtare. Pe fiecare masă dădea în jur de 11.000 de sesterţi, o adevărată avere. Deşi cu o constituţie fragilă, gracilă, Heliogabalus era de o lăcomie ieşită din comun în privinţa mâncării. Totodată era un băutor experimentat, la numai 16 ani. Făcea constant abuz de vinuri şi consuma tot soiul de amestecuri tari, precum băutura numită mulsum. Aceasta conţinea vin alb, trandafiri, absint, mierd, nard şi alte ingrediente. 

Împăratul care se prostitua în bordeluri

Extravaganţele vestimentare, alimentare şi cheltuielile tânărului împărat au valorat prea puţin în comparaţie cu viaţa sa sexuală şi morală, considerată scandaloasă de romani. Se spune că tânărul împărat obişnuia să se îmbrace în femeie. Avea momente când se şi considera femeie. Se farda, îşi epila complet trupul, purta peruci şi se purta exact ca o femeie. Cel puţin asta scriau Dio Cassius şi Herodian. Heliogabalus avea o plăcere neobişnuită de a umbla deghizat prin cele mai rău famate mahalale ale Romei. Mai mult decât atât, se prostitua în bordeluri murdare, în taveren şi chiar la colţ de stradă, travestit în femeie. Chiar şi în palat, când era cuprins de pofte, scrie Dio Cassius, Heliogabalus se prostitua cu oricine, fie soldat, fie servitor. ”Stătea într-o cameră a palatului unde îşi cosuma actele indecente. Tot timpul se afişa gol în pragul uşii, asemeni prostituatelor, şi îi invita pe trecători cu glas dulceag să-i satisfacă poftele”, scria Dio Cassius. Ca prostituată îi plăcea să-şi spună ”regina din Hierocles” sau pur şi simplu ”amanta”. 

Participa inclusiv la show-uri erotice cu public, pe bani mulţi, evident din visteria imperială. ”Într-o robă transparentă ca razele lunii, cu pleoapele înregrite cu antimoniu, cu faţa vopsită asemeni unei curtezane care stătea pe scaune înalte şi ademenea trecătorii în Suburra, intra în arenă şi acolo dansa alături de sirieni în faţa mulţimii”, preciza scria J. Stuart Hay în ”The amazing emperor Haliogabalus”. Sexualitatea lui Heliogabalus a fost deasemenea un subiect controversat. A fost căsătorit de cinci ori, dar a renunţat rapid la fiecare soţie. S-a căsători inclusiv cu o vestală, scandalizând societatea romană. De cele mai multe ori, Haliogabalus şi-a arătat însă latura homosexuală.  

Cassius Dio scria că singura sa relaţie stabilă a avut-o cu un bărbat. Se numea Hierocles şi era un conducător de car din provincia Caria. Era un fost sclav eliberat de Heliogabalus şi care îi satisfăcea se pare fanteziile sexuale ale împăratului. De altfel, adolescentul de pe tronul Romei spunea tuturor că Hierocles este soţul său, Heliogabalus identificându-se cu o femeie. A încercat să-i ofere titlul de caesar şi al doilea om în stat, amantului imperial, dar s-a lovit de opoziţia armatei şi Senatului. Mai mult decât atât, la 17 ani, de ziua lui, a primit cadou un atlet din Siria, numit Zoticus. Despre acesta se spunea că avea un penis uriaş. L-a încântat atât de mult pe Heliogabalus încât s-a căsătorit cu sirianul. Acelaşi Dio Cassius susţine că împăratul şi-ar fi dorit să fie scăpat de organele masculine pentru a deveni femeie. De altfel, ordonase ca în palat lumea să i se adreseze cu ”doamna”. 

Ucis de garda pretoriană

Excesele lui Heliogabalus au şocat Roma. Şi asta în condiţiile în care romanii văzuseră multe în privinţa moravurilor, iar bisexualitatea nu era ceva condamnat de societatea elitistă din Roma. Pe lângă sfidarea tradiţiilor romane, încercarea de a impune un cult oriental şi extravaganţele morale şi sexuale, Heliogabalus sărăcise vistieria imperială cu răsfăţurile şi cheltuielile sale exorbitante. Garda pretoriană şi armata i-a decis soarta. În anul 222 d Hr, împăratul Heliogabalus care domnea de o vreme împreună cu verişorul său Severus Alexander au fost chemaţi în faţa pretorienilor.

Soldaţii au început să-l aclame pe Alexander Severus. Totodată l-au atacat pe Heliogabal şi pe mama acestuia, Iulia Soaemias. ”Au încercat să fugă şi s-au pitit într-un cufăr. Au fost însă găsiţi şi decapitaţi. Trupurile lor au fost târâte prin oraş şi apoi aruncate în Tibru”, scria Dio Cassius. Toţi susţinătorii lui Heliogabalus, inclusiv amantul său Hierocles, dar şi Zoticus, au fost o omorâţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Curiozităţi din viaţa sexuală a romanilor: împăraţii perverşi care au şocat lumea antică şi desfrâurile oamenilor de rând

Traian, cel mai iubit împărat al Romei antice. Curiozităţi despre personajul legendar care a cucerit Dacia

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite