Preoţii care au salvat mii de copii săraci. Oamenii bisericii care şi-au dedicat viaţa ajutorării semenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milostenia şi ajutorarea aproapelui sunt o misiune constantă a unor oameni ai Bisericii. Aceştia au reuşit de-a lungul timpului în România să salveze zeci de vieţi şi să hrănească mii de copiii săraci. Aceşti preoţi şi-au dedicat întreaga viaţă carităţii şi reprezintă un exemplu de umanitate.

Una dintre cele mai importante misiuni ale creştinismului este milostenia, ajutorarea aproapelui. În România, acolo unde sărăcia bântuie la tot pasul, oameni ai bisericii şi-au dedicat viaţa carităţii şi ajutorării semenilor. O parte a acestora au ajuns faimoşi pentru salvarea şi hrănirea a mii de copiii abandonaţi sau săraci.

Preotul care oferea mâncare la 117 copii,zilnic

În comuna Poiana Stampei, în localitatea Podul Coşnei, un preot a reuşit să aducă speranţa la mii de copii săraci din zonele rurale ale judeţului Suceava. Este vorba despre preotul Mihai Negrea de la Mănăstirea ”Sfinţii Apostol Petru şi Pavel” din Podu Coşnei. A murit în anul 2017, dar în urma sa a rămas un exemplu uluitor de misiune caritabilă. După ce a fost şi preot pe front, în Afganistan Mihai Negrea a ajuns în 2006 la mănăstirea din Podu Coşnei. A fost impresionat de soarta micuţilor care luptau zilnic cu sărăcia. 

Din acel moment şi-a dedicat total viaţa hrănirii şi ajutorării săracilor. La mănăstirea ”Sfinţii Apostol Petru şi Pavel” a construit un cămin pentru copii cu sală de mese, bibliotecă şi cabinet medical pentru copii. A umblat pentru fonduri şi a reuşit aproape imposibilul. Zeci de copii au ajuns să locuiască permanent în acest centru, iar încă 117 copii săraci din zonă au ajuns să fie hrăniţi zilnic de părintele Mihai Negrea. Mai mult decât atât, cu ajutorul unei profesoare pensionare toţi aceşti copii care abiau ajungeau la şcoală sau nu ştiau să scrie şi să citească au devenit elevi conştincioşi, fiind hrăniţi şi ajutaţi zilnic la teme. Preotul Mihai Negrea a murit la 65 de ani, după o viaţă dedicată carităţii şi mai ales după ce a salvat viaţa a mii de copii nevoiaşi din judeţul Suceava.

Valea Plopului, satul copiilor fără părinţi

Un alt exemplu de implicare extraordinară pentru salvarea copiilor abandonaţi poate fi întâlnit în Valea Plopului, judeţul Prahova. Aici de peste 20 de ani preotul Nicolae Tănase salvează copii abandonaţi. Practic din 1994 mii de copii abandonaţi inclusiv în marile oraşe au fost salvaţi, hrăniţi şi crescuţi de preotul Nicolae Tănase la Valea Plopului. Acesta a înfiinţat în 1994 o asociaţie numită ”Pro-Vita”. Totul a început de la lupta împotriva avortului. Preotul Tănase a început apoi să adune pe toţi copii abandonaţi pe străzi şi să-i aducă în cadrul unui aşezământ ridicat cu bani din donaţii. Totodată preotul oferea posibilitatea mamelor care nu-şi putea îngriji copiii din cauza sărăciei, să-i lase pentru o perioadă de trei ani la Valea Plopului şi apoi să-i poată lua din nou acasă. 

Totodată la Valea Screzii, un alt sat din apropiere, preotul Tănase a ridicat un centru care cuprinde şi dispensar medical, dar şi o brutărie şi un stal. Aici sunt cazaţi, copii, adolescenţi şi tineri. Inclusiv din rândul orfanilor care sunt nevoiţi să părăsească orfelinatele la 18 ani. Este deja cunoscută misiunea preotului din Valea Plopului care pur şi simplu a adunat din canalele şi de pe străzile Bucureştiului, mame cu copii abia născuţi. Acum preotul Tănase în centrele sale hrăneşte zilnic peste 328 de guri. A reuşit să salveze peste 2000 de suflete din momentul în care şi-a început activitatea. Este tatăl a 6 copii şi a reuşit să-şi dedice întrega viaţă ajutorării semenilor.

”Cerşetorul copiilor” de la Urlaţi

Un alt preot care reuşeşte zilnic să aducă speranţa pentru copiii nevoiaşi este preotul Manuel Radu din Urlaţi, judeţul Prahova. Acesta a ajuns să fie cunoscut drept ”cerşetorul copiilor” şi a devenit părinte pentru 30 de copii nevoiaşi. Preotul nu este numit aşa întâmplător. Manuel Radu este cunoscut pentru faptul că a salvat sute de copii de la cerşetorie şi a ales să ceară el bani în locul lor, pentru a le asigura un viitor. Misiunea preotului Manuel Radu a început acum 10 ani, când a ajuns în satul Mărunţiş. A fost impresionat de copiii care cerşeau pentru a trăi. 

Atunci a decis să facă o fundaţie, a strâns bani şi pur şi simplu şi-a transformat casa parohială într-un centru pentru ajutoarea acestor copii. Aici micuţii nevoiaşi sunt hrăniţi, sunt ajutaţi să-şi facă temele şi se pot juca. Totodată a fondat Fundaţia ”Bucuria Ajutorului” dedicată luptei contra abandonului şcolar. În momentul de faţă 33 de copii sunt ca şi copii preotului Manuel Radu, sunt hrăniţi şi ajutaţi. Preotul este ajutat de voluntari care-i ajută pe copii la lecţii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Bilanţ la Arhiepiscopia Dunării de Jos. Mii de gălăţeni şi de brăileni au fost ajutaţi, cheltuiala fiind impresionantă

Pilda celebră a lui Arsenie Papacioc despre milostenie: „Fraţii mei, ţineţi minte, cerşetorii sunt personaje biblice“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite