Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Preţurile tot mai mari strică tradiţia mielului de Paşte în nordul Moldovei. „Mie de miel îmi arde?”

3
23 Apr 2022 06:17:07
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
FOTO CZ
FOTO CZ

Viaţa tot mai scumpă din ultima perioadă îi face pe botoşăneni să aibă parte de masa săracului, cu ocazia sărbătorilor pascale. Cei mai mulţi au renunţat deja la tradiţionalul miel de Paşte, iar piaţa aproape s-a prăbuşit, în nordul Moldovei, vânzările fiind foarte mici.

Anul trecut, de Paşte, crescătorii de ovine din Botoşani, judeţul cu cea mai are capacitate de abatorizare din România, spun autorităţile sanitar-veterinare, făceau liste de aşteptare, pentru a face faţă cererii uriaşe din partea populaţiei.

În aprilie 2022, în schimb, ciobanii nu mai ştiu unde să-şi mai vândă marfa, iar piaţa aproape s-a prăbuşit. În urma valului de scumpiri din ultima perioadă, tot mai mulţi botoşăneni spun că vor petrece un Paşte al săracilor, cu doar câteva ouă roşii, cozonac şi pască făcute în casă şi eventual carne de pui sau porc, că este mai ieftină. 

Eu nu am cu ce plăti căldura şi mie de miel îmi arde?”
 
În ultimele luni, preţurile au explodat la combustibil, energie electrică, gaz, dar şi la majoritatea produselor agricole. Efectul s-a făcut resimţit în orice domeniu, preţurile crescând în mod constant. Cum era de aşteptat, fără o creştere a veniturilor, mulţi locuitori ai Botoşaniului, un judeţ sărac al României, aproape au capotat. Dacă în alţi ani, toţi făceau sacrificii pentru a avea o masă de Paşte aşa cum scrie la carte, acum majoritatea au cam renunţat la tradiţii. Mai ales la drob sau la friptura de miel, două preparate fără de care orice botoşănean nu şi-ar fi închipuit sărbătorile pascale. Carnea de miel a ajuns la 40 de lei kilogramul FOTO Cosmin Zamfirache
 
”Eu nu am cu ce plăti căldura şi mie de miel îmi arde?”, a precizat un botoşănean în Piaţa Centrală. Alţii spun că se vor rezuma doar la ouăle roşii şi la pască sau cozonac făcute în casă. Până şi gospodinele moderne care comandau aceste preparate, şi-au dat toată silinţa cu tutorialele de pe internet.

„Cam în fiecare an comandam şi pască şi cozonac. Acum face mama. S-au scumpit, este prea mare preţul şi în plus parcă nu ne mai ajung banii de la o zi la alta”, precizează o tânără din Botoşani. 

„Ouă roşii că acelea sunt creştineşti, o păscuţă, un cozonăcel şi gata. Mai tăiem vizitele şi vizitatorii. Fiecare mănâncă ce poate acasă la el. Astea sunt vremurile. Proste şi din ce în ce mai proaste. Cu pensiile şi salariile care sunt la Botoşani, nici nu m-am gândit să mai fac cumpărături”, adaugă o femeie. 
 

Miei de Paşte, au devenit o amintire

Crescătorii de ovine simt cel mai bine această cădere a pieţei mieilor de Paşte. Unul dintre cele mai puternice abatoare din Botoşani a înregistrat o scădere a volumului de vânzări de miei, cu 80% faţă de anul trecut, arată datele autorităţilor sanitar-veterinare. 

Pe scurt, dacă anul trecut vindea peste 7.000 de miei, acum abia dacă a vândut în jur de 1.000 de carcase. Un alt abator a înregistrat o scădere cu aproximativ 40% faţă de anul trecut, iar variaţiile continuă de la o unitate la alta. Trendul este însă acelaşi, scăderi semnificate a comenzilor şi implicit pierderi. O cauză este preţul. 
Carnea de pasăre este preferată FOTO Cosmin Zamfirache
 
Un miel în carcasă se vinde cu 40 de lei kilogramul. Pentru un miel de minim 15 kilograme, adică cât să fie sănătos pentru organismul uman, un client este nevoit să scoată din buzunar 600 de lei. Tocmai de aceea oamenii s-au orientat către carnea de pui sau porc, mai ieftină. 

„Tradiţia am să o mai ţin când sunt parale. Acum atâta se poate. Trăim şi fără miel. La cât se câştigă, preţurile sunt exagerate”, a precizat un botoşănean care a dat mielul de Paşte pe un curcan gras. „Vin se uită şi pleacă”, spune cu amărăciune şi un producător venit să-şi vândă mieii în Piaţa Centrală din Botoşani. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi:
 
Serbia ar trebui să reconsidere aderarea la UE din cauza presupuselor presiuni occidentale de a impune sancţiuni Rusiei
 
Monedă inventată de un învăţător din Iaşi pentru ca elevii să înveţe valoarea banului. Ce poţi cumpăra cu 1 caleon

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Patitul Stan
23.04.2022, 08:28:26

Pai daca sunt producatori sa mai lase la pret pentru ca daca sta in vitrina o zi isi schimba culoarea si nu-l mai ia nimeni ! tare ma tem ca nu sunt producatori ci intermediari ce isi pin cincizeci la suta ! De ce nu se spune cinstit ca vom manca cas tot prin intermediul intermediarilor la fel legume,iar toate pietele din Romania sunt inchiriate de oraseni neramanand locuri pentru producatori,acesta este adevarul ! Partidul nu stie? Ba stie doar seful de la piete este al lor ! Vivat partidul !

+4 (4 voturi)
Schnauzer Berger
23.04.2022, 11:13:00

Dar chiar avem nevoie de un miel intreg de 9 kg la masa? O bucata de friptura de 2 kg nu ajunge? Ciobanii nu sunt in stare sa ofere carne transata? sa ramina cu ea si sa spere ca vor veni ciuhapii sa o cumpere pe un pret de nimic. Asa ca pierd si ciobanii si consumatorii! Daca nu ii duce mintea! Nici intermediarii nu au minte asa ca ramin cu toii in pierdere!

+1 (1 vot)
Daniel P
23.04.2022, 12:13:24

Au uitat, bietii, ca rascoala din '907 in Botosani a-nceput! Iar la pretul ala (ca-i 8 lei smocul de iarba verde) sa stea 40 de ai cu mielul pe tejghea ori sa si-l bage undeva!

+1 (1 vot)
Modifică Setările