Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Proiect inedit într-o maternitate din România. Cum poţi îmbrăţişa şi oferi iubire copiilor abandonaţi

0
30 May 2019 17:42:49
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache

Inspirată de soarta tristă a micuţilor abandonaţi în maternităţi, Alexandra Vicol, o actriţă din  Botoşani, propune un proiect inedit prin care oamenii cu suflet mare vor putea îmbrăţişa şi oferi iubire acestor copii, chiar şi câteva zeci de minute. Proiectul este susţinut de un medic neonatolog care spune că lipsa iubirii şi a contactului cu bebeluşul duce la grave probleme psihice şi comportamentale.

 

Actiţa Alexandra Vicol povesteşte că orice familie i-ar putea vizita pe micuţii abandonaţi în maternitate pentru a le oferi afecţiunea care le lipseşte şi ar putea deveni voluntară, cu rândul, prin spitalele de copii sau maternităţi.

”Am fost impresionată de faptul că nu au pe nimeni! Că unii dintre ei sunt bolnavi, operaţi şi nu au pe nimeni să-i mângâie, să îi ţină în braţe! Nu au pe nimeni să le ţină biberonul! Cred că dacă ar exista posibilitatea de a face voluntariat pentru copiii părăsiţi în maternităţi, i-ar ajuta emotional pe acesti copii”, spune Alexandra Vicol.
 
Ideea a fost deja prezentată unui medic neonatolog din Botoşani, care o consideră excepţională.
 
”De obicei, un copil care stă abandonat în spital nu stă de bine. Este bolnăvior, mai este şi singur. Are nevoie de încurajare şi de o îmbrăţişare. Unui adult îi este greu să fie abandonat, darămite unui copil!”, spune Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog din Botoşani.
 
Pentru spitalele de pediatrie este nevoie de voluntari. În cazul maternităţii, se caută idei pentru crearea unui spaţiu unde vizitatorii să petreacă o perioadă în compania micuţilor abandonaţi. ”Măcar o oră dacă ar putea sta cu ei”, spune Alexandra Vicol.
 
De altfel în Maternitatea Botoşani mai este un program numit ”minutele magice” prin care se încearcă ca mama şi copilul nou născut să aibă contact piele pe piele, pentru o dezvoltare armonioasă.
 
Tulburări psihice în lipsa afecţiunii
 
Carmen Zaboloteanu, şeful Secţiei de Neonatologie din Botoşani spune că afecţiunea este esenţială pentru dezvoltarea unui bebeluş. Studiile arată că micuţii ţinuţi în braţe, iubiţi şi răsfăţaţi în copilărie, devin adulţi de succes. ”Sunt studii care arată că, dacă un copil este ţinut în braţe, se dezvoltă mult mai armonios. Percepe mediul exterior ca fiind un loc cald, este învăţat să audă o inimă bătând şi atunci se simte protejat şi se dezvoltă mult mai armonios. Sunt studii făcute de Academia Americană de Pediatrie pe copii ţinuţi în braţe şi alintaţi, simţind protecţia mamei.Ei devin adulţi de succes, adaptabili”, spune Carmen Zaboloteanu.
 
În cazul copiilor lipsiţi de afecţiune este un sindrom al copilului abandonat, iar riscul de boli psihice sau tulburări de comportament este foarte mare. ”Din nefericire, vedem la copiii care au crescut fără părinţi, abandonaţi. Au un aşa numit sindrom al copilului abandonat. Se ajunge chiar până la tulburări psihice şi de comportament severe. Inclusiv hormonul de creştere secretă mai puţin dacă copilul respectiv nu este ţinut în braţe şi nu primeşte afecţiune”, adaugă medicul neonatolog.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
Stafilococul auriu „creşte“ în continuare la Maternitatea Giuleşti
 
Nou focar de infecţie la Maternitatea Giuleşti. Mai mulţi bebeluşi au fost infectaţi cu stafilococ auriu deşi spitalul abia a fost dezinfectat
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările