Proiect unic care dă o şansă tinerilor aflaţi în grija statului. Sunt ajutaţi să-şi găsească loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de tranzit de la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Centrul de tranzit de la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

În judeţul Botoşani a fost înfiinţat un centru unicat care dă o şansă tinerilor lăsaţi în grija statului. După ce ies din sistemul de protecţie socială aceştia sunt cazaţi gratuit iar specialiştii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului le caută un loc de muncă.

Aproximativ o sută de tineri lăsaţi de părinţi în grija statului, în judeţul Botoşani, ies anual din sistemul de protecţie socială după împlinirea vârstei de 18 ani. Majoritatea nu urmează studii superioare care să le asigure încă minimum trei ani ajutorul statului. În cel mai bun caz, aceşti tineri pot locui pe termen limitat în apartamentele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, cu alţi copii de diferite vârste. 

Pentru a-i ajuta să aibă o viaţă independentă şi să se integreze în societate, specialiştii în asistenţă socială de la Botoşani au reuşit să facă singurul centru de tranzit, din România, subordonat unei asemenea direcţii de asistenţă socială, pentru a-i ajuta pe aceşti tineri să se integreze în societate şi să se bucure de o viaţă normală. 

„Îşi pot face propria viaţă”

Centrul de tranzit se află în incinta fostei case de copii „Prietenia”, din municipiul Botoşani, şi a fost inaugurat miercuri. Construcţia acestuia a fost realizată printr-un parteneriat între Consiliul Judeţean Botoşani şi DGASPC, cu sprijinul Asociaţiei Homes for Children Romania din Baia Mare şi cu finanţare de la un mare lanţ de supermarketuri. În cadrul centrului, sunt opt garsoniere şi spaţii comune, iar tinerii care vor locui acolo beneficiază de psiholog, un medic şi un consilier. 

„Vor avea acces tineri care au împlinit vârsta de 18 ani, nu mai urmează niciun fel de studii şi nu pot fi integraţi în familia naturală din motive obiective. Beneficiază de condiţii de cazare mult mai bune, în sensul că nu mai este într-un apartament de tip familial, lucru care-i permite să-şi facă o viaţă proprie, să înceapă să aibă deprinderi de viaţă independentă”, spune Alexandru Colbu, director adjunct în cadrul DGASPC. 

Loc de muncă pentru tinerii nimănui

O componentă importantă a proiectului o reprezintă faptul că aceşti tineri nu doar că primesc un loc de cazare individual, ci sunt ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă şi să se integreze în societate, poate cea mai mare provocare pentru românii care ies din sistemul de protecţie socială la vârsta majoratului. „Prin centrul de incluziune îl ajutăm să-şi găsească un loc de muncă, iar prin centrul de tranzit le asigurăm serviciile de cazare şi consiliere pe o perioadă de maximum doi ani, când considerăm că tânărul îşi poate lua viaţa în propriile mâini. Important este că le identificăm un loc de muncă, îi ajutăm să se integreze în societate”.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Povestea lui Iuri, copilul care şi-a pierdut ambii părinţi în război şi a ajuns singur în România. Care este procedura pentru copiii neînsoţiţi ce vin Ucraina

Un băiat dintr-un centru de plasament şi-a dat foc cu o brichetă găsită la un coleg

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite