Proiect unicat pentru copiii nevoiaşi din judeţele sărace ale Moldovei. Au primit o şansă la o viaţă normală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistent medical comunitar în vizită la o familie FOTO Aamc Botoşani/Facebook
Asistent medical comunitar în vizită la o familie FOTO Aamc Botoşani/Facebook

În judeţele cu cea mai săracă populaţie rurală din Moldova, familiile paupere şi cu mulţi copii primesc o şansă la servicii medicale de care înainte nici măcar nu auziseră. Totul prin intermediul unui proiect comun cu Republica Moldova, unicat în regiune.

În judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui sunt zeci de comunităţi în care sărăcia face ravagii. În satele Botoşaniului sunt mii de familii care nu au oferit copiilor nici măcar un set de analize elementare şi nici nu ştiu cum să se adreseze medicului de familie. 

Din această cauză, mulţi micuţi din familii defavorizate ajung să dezvolte afecţiuni şi să înregistreze întârzieri în dezvoltare care ar fi fost prevenite printr-un banal consult. Multe dintre aceste familii se luptă cu sărăcia, lipsa de educaţie iar copiii sunt condamnaţi să continue modul de existenţă al părinţilor. 

Tocmai de aceea a fost iniţiat un parteneriat între Direcţiile de Sănătate Publică din judeţele Botoşani, Vaslui, Iaşi, dar şi autorităţile sanitare din Republica Moldova. 

Prin acest parteneriat, a fost accesat un proiect cu fonduri europene implementat de asociaţia Star of Hope şi care a oferit timp de un an o şansă la servicii medicale normale şi o şansă la viaţă, copiilor din satele nevoiaşe de pe ambele părţi ale graniţei.

Mame de la ţară învăţate să se îngrijească de sănătatea copiilor

Proiectul se numeşte ”Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copile prin vizite la domiciliu” şi presupune exact ceea ce sugerează şi titlul. Adică, specialişti din domeniul medical organizaţi în echipe mixte au mers în comunităţile defavorizate din casă-n casă şi au monitorizat starea de sănătate a copiilor, a mamelor gravide. Coloana vertebrală a acestor echipe mixte au fost şi de această dată asistenţii medicali comunitari, care oricum au în grijă comunităţile. 

La nivelul judeţului Botoşani au fost făcute vizite la familii din 10 comune. ”Specialişti din domeniul medical din 10 comune ale judeţului Botoşani desfăşoară vizite la domiciliu prin asistenţa medicală comunitară pentru a monitoriza copii şi familiile lor, pentru a reduce poenţiale riscuri sociale şi îmbolnăviri care ar putea fi prevenite”, precizează Carmen Hliban, coordonator al asistenţilor medicali comunitari din cadrul DSP.

Propriu-zis, mamele au fost învăţate cum să facă programări la medicii de familie, să meargă cu cei mici la controale medicale regulate şi cum să recunoască anumite semnale de alarmă privind starea de sănătate a celor mici. În plus, copiii au fost sub supravegherea echipelor medicale din cadrul proiectului care le-au urmărit şi evoluţia. Au fost folosite, spun specialiştii şi metode inovative în domeniul asistenţei medicale comunitate. 

”Un element de inovare adus de proiect este îmbinarea modelului ”Vizite la Domiciliu” cu strategia ”Reabilitarea Bazată pe comunitate”, cea din urmă fiind o strategie promovată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi implementată de către DSP Botoşani prin reţeaua de asistenţă medicală comunitară şi Fundaţia Star of Hope România”, explică Carmen Hliban. 

Copii cu viaţă salvată

În mediul rural, în familiile sărace foarte mulţi copii sunt condamnaţi din cauza lipsei accesului la servicii medicale. Nu sunt diagnosticaţi la timp, nu primesc tratamentele necesare. Prin aceste proiect, spun specialiştii implicaţi, prin faptul că familiile defavorizate au fost efectiv monitorizate şi vizitate regulat de specialişti în sănătate, a salvat numeroase destine. 

”În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, încă există mulţi copii cu dizabilităţi, întârzieri în dezvoltare care nu beneficiază de servicii diagnostic, interevenţie timpurie, recuperare şi cărora nu li se asigură o participară egală la educaţie, dezvoltare în propria comunitate. Şi aici intervine reabilitarea bazată pe comunitate.

Vizitele la domiciliu, sunt la rândul lor un model de susţinere a părinţilor cu copii mici şi a femeilor însărcinate de către asistentele medicale comunitare. Conform studiilor se arată că modelul asigură o sănătate mai bună a mamei şi copilului, o pregătire mai bună pentru şcoală, o siguranţă crescută a copilului şi poate preveni riscuri sociale, cum ar fi comportamentul deviant al copilului la adolescenţă”, precizează Carmen Hliban. 

Cei care continuă monitorizare acestor familii şi care de fapt semnalează cele mai grave probleme şi intervin direct sunt asistenţii medicali comunitari, personal pregătit la bază ca asistenţi generalişti, dar cu pregătire şi în asistenţă comunitară. „Reţeaua de asistenţă medicală comunitară Botoşani, coordonată tehnic şi metodologic de DSP, cu acoperire 96%, este implicat direct în acţiunile medicale specifice, desfăşurate la firul ierbii”, conchide coordonatorul reţelei. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cine este studentul care a dat în judecată Universitatea Suceava pentru restricţiile impuse în contextul pandemiei

Ministrul Muncii din R. Moldova vine cu explicaţii de unde vor fi luaţi banii necesari majorării pensiilor

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite