Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Protest al fermierilor din cauza subvenţiilor tăiate. Au blocat oraşul cu tractoarele

0
7 Apr 2021 17:02:54
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Protestul fermierilor la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Protestul fermierilor la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Zeci de utilaje agricole au blocat municipiul Botoşani în cadrul unui protest al fermierilor împotriva reducerii subvenţiilor. Agricultorii acuză autorităţile că au fost lăsaţi fără ajutor şi totodată cer demisia Ministrului Agriculturii.

Miercuri, principala arteră de circulaţie a municipiului Botoşani a fost blocată cu peste 33 de tractoare în cadrul unui protest al fermierilor. Agricultorii au ieşit în stradă acuzând Guvernul că le-a tăiat subvenţiile şi că nu le-a dat încă tranşele de motorină încă de anul trecut. Oamenii sunt disperaţi şi spun că  nu mai fac faţă financiar, mai ales că imputurile şi seminţele s-au scumpit. 

”Suntem la pământ”
 
Numeroşi fermieri cu zeci de utilaje au pătruns în oraş cu tractoarele dinspre Răchiţi şi au continuat marşul pe Împărat Traian şi apoi pe Calea Naţională blocând în mare parte circulaţia. După aceea s-au îndreptat către Prefectură şi au blocat cu tractoarele strada Cuza Vodă. Fermierii spun că le-a ajuns cuţitul la os după ce autorităţile centrale le-au diminuat subvenţiile. 

”Au tăiat toate subvenţiile posibile, le-au înjumătăţit. Nu au dat niciun leu pentru pagubele cauzate de seceta din 2020, nu am primit încă motorina din trimestrul 3 şi 4, tocmai de anul trecut. Apoi la vacă a făcut de la 100 de euro, un euro iar la oaie şi capră de la 4 euro a făcut doi euro. Suntem la pământ, cu executări silite şi tot felul de probleme”, a mărturisit Ilie Merticaru, un fermier de pe malurile Prutului prezent la protest. 
 
”Avem nevoie de fermieri puternici”
 
Fermierii au plecat să discute cu prefectul şi să-şi expună dolenaţele. O parte a protestatarilor au cerut demisia Ministrului Agriculturii. ” În loc să obţinem sume mai mari pentru fermierii noştrii, le tăiem şi pe alea care le avem. Europa ne dă voie să dăm ANT-ul cât am solicitat dar Guvernul României este împotriva ajutorului dat agriculturii.  Ministrul Agriculturii trebuia să-şi dea demisia de onoare. Avem nevoie de fermieri puternici. Nu avem nevoie numai de promisiunile din campania electorală. Dacă nu suntem salvaţi, cade, de tot, agricultura României”, a precizat un alt fermier. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
Maia Sandu, la 12 ani de la protestele din 7 aprilie 2009: „Dreptatea va putea fi făcută numai atunci când în acest stat vom avea o justiţie liberă”
 
Procurorii au deschis două dosare penale în urma protestelor anti-restricţii de la Alba Iulia
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările