S-a strâns un munte de praf de pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mizeria a rezultat ca urmare a numeroaselor lucrări de modernizare care au loc în municipiu.

Niciodată în istoria oraşului nu a fost adunată o cantitate atât de mare de praf de pe străzi. Anul trecut, tot în luna martie, s-au strâns doar 100 de tone. „Noi cântărim orice maşină care intră la groapa de gunoi. Şi noi ne-am mirat de cât praf am putut aduna din oraş“, a declarat Gheorghe Pricopi, directorul societăţii de salubrizare Urban Serv.

Principalele motive sunt durata lungă a iernii, ceea ce a presupus împrăştierea de material antiderapant suplimentar, şi lucrările din oraş. „Nu este stradă în municipiu pe care să nu se lucreze. Se schimbă reţeaua de apă, se sapă şanţuri şi este firesc să fie atât de mult praf“, a mai adăugat Gheorghe Pricopi.

Botoşănenii sunt disperaţi

Localnicii simt că se îneacă în colbul care a pus stăpânire pe oraş. Ei spun că nu pot lăsa geamurile deschise la apartamente pentru că praful de pe străzi le intră în case. Mai mult, ei sunt de părere că măturătorii de la salubrizare împrăştie mai mult praful în loc să-l adune. 

„Cel mai bine se vede dimineaţa, pe maşini. Înainte să pleci la drum trebuie mai întâi să porneşti ştergătoarele pentru a îndepărta praful de pe parbriz“, s-a plâns Vlad Boicu, inginer. Singura metodă pentru a scăpa de praful din oraş este ca străzile să fie spălate măcar o dată pe săptămână. Dar pentru asta Urban Serv are nevoie de 100.000 de lei, fonduri care ar trebui să vină de la Primărie.

Însă astfel de cheltuieli nu au fost prevăzute în bugetul pe 2010. „Este criză şi am cheltuit şi mulţi bani pentru deszăpezire, aşa că nu ne putem permite. În plus, la câte lucrări sunt în desfăşurare în oraş nu cred că ar ajuta foarte mult să spălăm străzile“, a spus viceprimarul Cătălin Alexa.

Zeci de boli pulmonare

Principalul efect al poluării cu praf se vede în plămânii botoşănenilor. În ultima vreme, aproape zilnic, zeci de oameni acuză tulburări respiratorii. „Ca medic vă pot spune fără să exagerez absolut deloc că botoşănenii sunt mineri fără voie. Degeaba se adună praful cu măturoiul. Ideal ar fi ca străzile să fie spălate periodic, sau măcar înainte de a fi măturate să fie udate cu apă“, a spus medicul Vladimir Marcu, de la Spitalul TBC.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite