Botoşani

articolul anterior articolul urmator

„Scorpia“, o premieră teatrală dincolo de barierele tradiţionalului. Personajele lui Shakespeare reinterpretate într-un peisaj industrial, cu motociclete şi muzică rock

0
3 Jul 2015 18:19:26
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Spectacolul ”Scorpia” montat pe scena teatrului din Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Spectacolul ”Scorpia” montat pe scena teatrului din Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Regizorul gălăţean Cristi Gheorghe vine cu o nouă abordare a piesei lui Shakespeare ”Îmblânzirea Scorpiei”, înt-un spectacol ce îşi va avea premiera, sâmbătă 4 iulie la Botoşani. Pe lângă costumele avant-garde şi o coregrafie impresionantă, spectacolul vrea să ofere o nouă viziune asupra personajelor shakesperiene, dincolo de matriţa tradiţionalului.

”Îmblânzirea scorpiei” este o comedie tradiţională din repertoriul ”marelui Will”. A fost jucată de mii de ori pe tot globul, iar actori renumiţi au întruchipat personajele principale. 
 
Cu toate acestea regizorul gălăţean, Cristi Gheorghe vine cu o reinterpretare a piesei clasice. În spectacolul ”Scorpia” montat cu actorii Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoşani, personajul principal Catarina, este „psihanalizat” şi explicat. 
 
Personajele lui Shakespeare reinterpretate
 
Regizorul nu se mulţumeşte doar cu ”răutatea” Catarinei ci încearcă să o explice şi să dovedească că de fapt aparenţele înşeală. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu sora Catarinei, Bianca latura sensibilă şi ascultătoare a familiei Baptista aflată în contrast cu sora ei ”năvalnică. Catarina este reinterpretată, fiind de fapt o neînţeleasă şi o nedreptăţită care se ascunde în spatele aparenţelor. 
”Scorpia” la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
 
Răutatea devine un mecanism de autoapărare pentru Catarina. Bianca este şi ea construită din aparenţe aparenţelor şi trădează laturi, neexplorate. Petruchio, este la rândul său un dur cu suflet de copil. Ascuns ca şi Catarina în spatele unui sistem de autoapărare, este un sensibil în căutarea iubirii şi dornic să-şi alunge singurătatea şi timiditatea.  Practic în piesa lui Cristi Gheorghe tiparele tradiţionale în care se năşteau pe scenă personale lui Shakespeare au fost înlăturare.  Nu lipsesc momentele comice, cu personaje hâtre, nostime sau caraghioase , precum peţitorii sau servitorii.
 
Motociclete, costume avant-garde şi coregrafie pe muzică rock
Conflictele, jocul actorilor,momentele comice sunt completate de o serie de costume impresionante, realizate de Alina Dincă Puşcaşu. Acestea sunt avant-garde şi explorează personalitatea  personajelor. Totodată spectacolul iese din tiparele tradiţionalului shakesperian, pe scenă apărând motoare, slugi gay, servitori îmbrăcaţi în piele şi cu apucături de gangster. 
Personajele principale se plimbă cu motocicleta FOTO Cosmin Zamfirache
 
Decorul este industrial, acaparat de trupe de dansatori în costume punk într-o coregrafie spectaculoasă pe muzică metalică realizată de Vica Bucun.  Spectacolul va fi prezentat în premieră sâmbătă 4 iulie de la ora 19.00 pe scena Casei Tineretului din municipiul Botoşani. Biletul costă 20 de lei şi poate fi procurat de la Agenţia Teatrală din Centrul Istoric al Botoşaniului.
Construcţiile industriale şi costume avant-garde FOTO Cosmin Zamfirache
 
Regia: Cristian Gheorghe. Distribuţia: Cristina Ciofu, Vali Popa, Gina Pătraşcu Lidia Uja, Ioan Creţescu,Sorin Ciofu, Bogdan Muncaciu, Marius Rogojinschi, Vlad Volf, Alexandru Dobynciuc, Alexandra Vicol, Crenola Muncaciu,Raul Poamă Neagră, Claudiu Simionesei,Theodor Şoptelea, Ana Baiu, Ana Maria Codiţă,Nadia Străchinaru, Iulia Ispas,Ştefana Feciuc. Coregrafia: Victoria Bucun. Scenografia: Mihai Pastramagiu. Costumele: Alina Dincă Puşcaşu.
 
”Îmblânzirea Scorpiei„ veche de 425 de ani
 
Scrisă probabil între 1590 şi 1594, prezintă cu accente comice povestea de iubire dintre Catarina, fiica îndrăcită a unui senior italian, disperat să-i găsească pretendenţi şi pe care fata-i alungă sistematic şi un aventurier cu aere de „condonttieri”. Iubirea se naşte tocmai în urma unui procese de ”îmblânzire” a Catarinei, presărat cu momente şi personaje comice. În general piesa lui Shakespeare prezintă poziţia soţiei şi a soţului în familia de secol al XV lea şi răzvrătirea contra cutumelor familiei medievale.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
Regizoarea Carmen Vidu: "Am ajuns din sărăcie la teatrul multimedia"
 
La Festivalul NETA, Teatrul Naţional din Bucureşti va sta pe un "Butoi cu pulbere"
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările