Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Situaţie dramatică la Botoşani. Motivul pentru care au murit milioane de albine

5
10 Jun 2021 16:13:41
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Apicultorii de la Unţeni se plâng că rămân fără albine FOTO agrointel.ro
Apicultorii de la Unţeni se plâng că rămân fără albine FOTO agrointel.ro

Milioane de albine au murit în judeţul Botoşani lăsînd aproape goi stupii. Apicultorii îi acuză pe agricultori că au ierbicidat culturile fără să anunţe şi că în felul acesta au omorât albinele venite după polen.

Tragedie pentru apicultorii botoşăneni. Milioane de albine din zona comunei Unţeni dar şi din împrejurimi au murit în ultima perioadă. Stupii au rămas aproape goi iar oamenii spun că au rămas fără munca de o viaţă. Ion Ungureanu, unul dintre apicultorii cu experienţă din Unţeni spune că este o adevărată dramă  şi că anul acesta va rămâne fără jumătate din cantitatea de miere preconizată.

 În situaţia sa se află toţi apicultorii din zonă. Aceştia îi acuză pe fermierii din împrejurimi că au împrăştiat erbicide şi mai mult decât atât că le-au folosit când planta era deja înflorită. Totul fără să anunţe autorităţile aşa cum spune legea. Dacă ar fi fost anunţaţi, spun apicultorii, şi-ar fi protejat albinele. În aceste condiţii există şi riscul unor dezechilibre în mediul înconjurător. Reprezentanţii autorităţilor locale din Unţeni spun că au trimis deja la Bucureşti, probe de la stupii respectivi pentru a se vedea dacă într-adevăr albinele au fost otrăvite cu substanţe de ierbicidare. 

 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
Târg de miere în centrul Chişinăului. Preţurile încep de la 60 de lei pentru un kilogram
 
Proteste în Capitală. Sindicatele poliţiştilor şi personalului contractual din MAI vor marca Ziua Poliţiei Române în stradă/ Apicultorii cer subvenţii
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

corcoduşă
10.06.2021, 17:47:41

Și în Gorj e dezastru. În comuna Dănești, sat Dănești, un polițai, Popescu Marius, a omorît toate albinele din sat, stropește pomii de cîteva ori pe săptămînă, chiar cînd pomii sunt înfloriți. Locuitorii din sat sînt exasperați de individ.

+5 (5 voturi)
Gabriel Gabriel
10.06.2021, 19:22:49

Peste ot e dezastru de cand prstii au acces la otravuri carora le dubleaza doza si nu respecta instructiunile insa un muc de tigara, plasat cand trebuie, le va arata chimistilor din agricultura cum e sa ti se naruiasca totul. De 30 de ani, nu se mai poate folosi apa din put, oare pana unde va merge aceasta chimizare excesiva ?

-2 (10 voturi)
bovis al IIIlea
10.06.2021, 20:22:42

SAT fara cain aste e ROMANIA.

-3 (7 voturi)
kitty kat
10.06.2021, 22:54:19

Dar mai respectå careva legea in RO?

0 (0 voturi)
George Petru Manea
11.06.2021, 00:27:55

Oricum, lumea renunta la albinarit . Abandoneaza. Nu se mai pot realiza venituri din asta . Au mai ramas mai putin de un sfert din cite familii de albine erau acum 5-6 ani . Mierea este preluata de intermediari le preturi scazute datorita exportului de miere din Ucraina, care nu mai poate exporta in Rusia, romanii nu maninca miere . Exista sute de anunturi de vinzare albine ; lumea le vinde sau le lasa sa moara, dar uite ca mai ajuta si fermierii . Albinele sint extrem de sensibile la lipsa varietatii florale, ce sa mai vorbim de pesticide . Statul Roman , campion la produs legi proaste sau deloc nu poate sa creeze o lege a subventiei directe pe familia de albine. O sa o faca probabil - ca in toate domeniile - cind va fi prea tirziu si o va face degeaba . Oricum, la cita competenta exista in parlament si minister - unde decid oameni care nu au vazut albine sau care nu au fost printre apicultori niciodata - disparitia acestei profesii va atrage dupa sine si disparitia albinelor .

+7 (7 voturi)
Modifică Setările