Situaţie revoltătoare în nordul ţării. În toiul pandemiei, sute de elevi vor învăţa la şcoli fără apă potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină pandemie, şi cu obligaţii epidemiologice clare, sute de elevi din judeţul Botoşani, vor primi apă, la şcoală, doar trei zile pe săptămână. Şi asta după ce autorităţile au decis, din cauza secetei, dar şi a unor motive halucinante, să dea apă cu porţia la cinci comune şi un oraş.

În pandemie, cu un număr de cazuri ridicat de COVID-19 la nivel naţional şi cu apropiata redeschidere a şcolilor, autorităţile din Botoşani au luat o decizie greu de înţeles. Mai precis, au restricţionat drastic furnizarea apei în cinci comune şi un oraş pe ruta Botoşani-Flămânzi. 

Şi asta în condiţiile în care la şcolile din respectivele localităţi învaţă sute de copii care au nevoie imperioasă de condiţii maxime de igienă. În majoritatea localităţilor aceştia vor primi apă doar 2-3 zile pe săptămână. 

Principalul motiv este seceta din ultima perioadă, dar şi faptul că autorităţile nu au fost în stare de trei decenii să repare o conductă, veche de 40 de ani, care alimentează comunele Copălău, Coşula, Cristeşti,Băluşeni şi oraşul Flămânzi. 

Conducta proiectată în anii comunismului doar pentru un cartier de locuinţe, nu face faţă numărului de utilizatori care a crescut mult după anul 2000. În aceste condiţii sunt directori de şcoală, din localităţile afectate de raţionalizarea apei, care spune că nu riscă să deschidă şcolile pe 14 septembrie. 

Sute de elevi şi mii de localnici ”pedepsiţi” de autorităţi fiindcă gospodarii udă grădinile

Decizia de raţionalizare a apei în cele cinci comune şi oraşul Flămânzi a fost luată, recent, în ultima şedinţă a Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă(CSJU). În principal raţionalizare a fost luată la solicitarea Nova Apaserv, operatorul de apă şi canal al judeţului, o firmă la care acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Botoşani. 

Mai precis, fiecare comună va primi apă cu porţia în anumite zile. Băluşeniul, va avea doar trei zile de apă pe săptămână, Cristeştiul-patru zile, Copălău, ceva mai norocoşi, zilnic de la ora 8.00 la ora 8.00-16.00. La rândul lor cei din Coşula se bucură tot de trei zile de apă. La Flămânzi, situaţia este la fel de tragică. Oamenii primesc patru ore de apă pe zi, dacă reuşteşe să mai ajungă în vanele de încărcare şi reţele.  

De lipsa apei suferă mii de localnici din localităţile supuse raţionalizări. Dacă sătenii se descurcă cu apa din fântâni, la şcoli lucrurile se complică, elevii puşi să respecte reguli de igienă precum spălatul pe mâini, nu vor avea apă, jumătate din săptămână. 

Autorităţile spun că au luat această decizie din cauza secetei din ultima perioadă dar şi fiindcă gospodarii fac risipă de apă udându-şi grădinile. ” În prezent, localităţi cu aglomerări mari de populaţie, aflate la capetele de coloane ale aducţiunilor principale nu beneficiază de furnizarea apei 24h/24 din cauza utilizării excesive a apei în diferite scopuri (udarea culturilor agricole, a gazonului, umplerea bazinelor etc). 

Soluţia pompării şi distribuirii controlate, raţionalizate, după un anumit program este de natură să asigure existenţa apei cu intermitenţă, dar şi posibilitatea de a garanta că cel puţin câteva ore pe zi, un oraş precum Flămânzi ar beneficia de apă potabilă din reţeaua de distribuţie. Reprezentanţii Nova Apaserv susţin că în situaţia revenirii la un consum raţional şi ponderat constatat în celelalte luni ale anului, se va reveni la o stare de normalitate”, se precizează într-un comunicat emis de Prefectura Botoşani. 

Propriu-zis, vina este aruncată tot pe săteni, deşi autorităţile nu au reuşit de 30 de ani să refacă conducta principală de alimentare Botoşani-Flămânzi. Dacă această conductă ar fi redimensionată şi reabilitată cu siguranţă, spun mulţi primari din zonă, nu ar mai exista probleme cu alimentarea, nici dacă toată lumea udă grădinile. 

”Nu cred că o şcoală va funcţiona pe scenariul verde”

Dramatică este situaţia şcolilor în localităţile care primesc apă cu porţia.  Directorii spun că au fost puşi în faţa faptului împlinit. Spun că nu au fost anunţaţi să i-a măsurile care se impun pentru a asigura igiena şi siguranţa epidemiologică a elevilor, în aceste condiţii, de restricţii a furnizării apei. 

La Băluşeni, de exemplu, conducerea şcolilor spune că nu crede că, fără apă, şcoala va putea funcţiona în perioada de pandemie. În această comună, apa va fi furnizată doar trei zile pe săptămână, inclusiv sâmbăta. Adică elevii vor beneficia la şcoală de numai două zile cu apă la robinete. 

Imagine indisponibilă

Directorul şcolii din Băluşeni FOTO Cosmin Zamfirache

„În condiţii de pandemie şi cu regulile impuse nu cred că o şcoală va funcţiona pe scenariul verde, scenariul pe care ni l-am propus şi pe care-l dorim în acest an şcolar. În această şcoală avem 149 de elevi iar în condiţiile în care trei zile pe săptămână nu avem apă, nu putem asigura igiena copiilor, igienizarea sălilor, toaletele. Nu avem ce discuta, fără apă nu putem asigura un proces de învăţământ normal din punct de vedere al normelor de igienă.”, spune Anişoara Horodincu, director al Şcolii din Băluşeni. 

Totodată directoarea de la Băluşeni spune că nu are timpul şi nici fondurile necesare pentru a se adapta noii realităţi. „Ar trebui cumpărate rezervoare pentru stocare a apei, recipiente de metal pentru spălat pe mâini. De unde să fac eu investiţiile astea acuma?”, spune directoarea. 

Mai mult decât atât este decisă să convoace Consiliul de Administraţie şi să discute ce scenariu ar trebui urmat în această situaţie. Una dintre soluţiile propuse este alegerea învătământului on-line până se rezolvă problema cu raţionalizarea apei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O mare parte din municipiul Târgu Jiu a rămas fără apă. Operatorul de apă face apel la raţionalizarea apei

APADOR-CH: „Operaţionalizarea neputinţei” la Poliţia Română

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite