Jurista care-i învaţă gratuit legea şi drepturile pe elevi. Merge pe cheltuială proprie prin şcoli şi le oferă educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O juristă de 38 de ani din Botoşani merge prin şcolile judeţului şi ţine gratuit lecţii de asistenţă juridică. Practic, fără să o plătească nimeni, îi învaţă pe copiii legile, care le sunt drepturile şi obligaţiile garantate prin lege. Se numeşte Anca Colescu şi spune că a luat această decizie tocmai fiindcă a observat că tinerii cunosc prea puţin legile ţării şi astfel sunt vulnerabili.

Nu este nicio noutate faptul că mulţi români, în special tineri cunosc prea puţin legile din România. La fel de puţin ştiu despre drepturile şi obligaţiile lor în societate. Tocmai de aceea, Anca Colescu, o botoşăneancă de 38 de ani, cu studii juridice s-a gândit să se implice în educarea juridică a tinerilor. Să-i înveţe despre legi, drepturi şi obligaţii. 

”Tinerii, în special elevii, cunosc foarte puţin elemente de educaţie juridică. În unele cazuri, nu ştiu mai nimic. De exemplu, elevii de liceu, nu ştiu că răspund penal de la 14 ani. În cele mai bune cazuri, unii mi-au spus că de la 16 ani se întâmplă asta. Lipsa de educaţie juridică îi face mai vulnerabili din anumite puncte de vedere. Acest tip de educaţie este foarte important în şcoli, fiindcă de aici se formează viitorii cetăţeni”, spune Anca Colescu.

Educaţie juridică gratis, doar din dorinţa de a face bine

Anca Colescu are 38 de ani şi iniţial a fost absolventa unei facultăţi de studii economice. Mai apoi a urmat şi Facultatea de Drept, iar de 7 ani este jurist. Totodată a absolvit şi un master în criminalistică. De altfel Anca Colescu îşi doreşte să devină procuror criminalist. De trei ani însă şi-a descoperit o nouă vocaţie. Aceea de voluntar şi profesor. Din dorinţa de a le oferi elevilor botoşăneni educaţie juridică bate şcolile din judeţ, oferind gratuit ore de drept.

”Nu mă plăteşte nimeni să fac asta. Le ofer pur şi simplu elevilor aceste ore de educaţie juridică pentru a fi informaţi. Informaţia de acest gen uneori le poate salva viitorul. Aş vrea să mă urmeze şi alţii, să facă educaţie juridică în sistem de voluntariat.

image

 Elevii sunt interesanţi de educaţia juridică FOTO Educaţie juridică/Facebook

Există un protocol între Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Ministerul Învăţământului, Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte, protocol cauzat de creşterea infracţionalităţii în rândul minorilor. Cei care profesează în mediul juridic ar trebui să meargă în şcoli şi să le ţină elevilor lecţii de educaţie juridică. Este importantă”, spune Anca Colescu. Jurista botoşăneancă le ţine ore de drept. Le prezintă legile şi tot ce ar trebui să ştie pentru a nu le încălca. Totodată le arată care le sunt drepturile garantate de lege.

”Este plăcut să lucrezi cu elevii. Sunt receptivi, mai ales că lucrăm exact pe lege. Au în faţă textul legii, aşa lucrăm”, spune Anca Colescu. Botoşăneanca colindă tot judeţul, mai ales şcolile din mediul rural. Totul pe banii ei, inclusiv drumul şi uneori manuale cu textele de legi discutate. 

”Este o experienţă unică”

Deşi iniţial părea o materie seacă, o oră de legi reci şi plictisitoare, educaţia juridică predată de Anca Colescu este o adevărată vedetă a orarului pentru elevi. ”Elevii de liceu când află că răspund penal după 14 ani, curge un adevărat val de întrebări şi vor să ştie ce păţesc dacă fac asta sau asta. Sunt foarte receptivi şi curioşi, mai ales atunci când lucrează ei cu textul legii în faţă. 

image

Orele de educaţie juridică sunt interactive FOTO Educaţie juridică/Facebook

Este o experienţă unică. Atunci când am fost la liceul Pedagogic din Botoşani, fiind ultima oră, elevii au vrut să rămână peste program pentru a afla mai multe. Atunci când află mai ales că după 14 ani necunoaşterea legii nu-i scuteşte de pedeapsă dacă ajung în instanţă, declanşează un val de întrebări”, spune Anca Colescu. Totodată botoşăneanca spune că cea mai mare satisfacţie este atunci când reuşeşte să-i convingă prin orele de educaţie juridică pe elevii aflaţi în pragul abandonului şcolar să revină la cursuri. 

În cursul acestei săptămâni la un liceu din municipiul Botoşani Anca Colescu doreşte să simuleze o şedinţă din cadrul unui proces. Elevii vor avea diferite roluri din sfera juridică. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Educaţie juridică în şcoli. Foarte bine, dar când şi cu cine?

Pe ce se cheltuia bugetul României în 1929. Alocarea pentru Educaţie ajungea în perioada interbelică la 13%

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite