„Toţi îs neamuri în primărie, numai fini şi nepoţi“. Răscoală în nordul Moldovei: ţăranii s-au ridicat împotriva primarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din Corni au protestat în faţa Primăriei FOTO Cosmin Zamfirache
Sătenii din Corni au protestat în faţa Primăriei FOTO Cosmin Zamfirache

În comuna botoşăneană Corni a izbucnit o adevărată răscoală. Ţăranii s-au ridicat împotriva primarului încă de la începutul lunii ianuarie, acuzându-l de abuzuri, nepotisme şi ineficienţă administrativă. Peste 2.500 de localnici au semnat în favoarea organizării unui referendum pentru demiterea edilului. Scânteia revoltei a pornit de la un obicei local trecut cu vederea de primar.

În comuna Corni, situată la aproximativ 35 de kilometri de municipiul Botoşani, lumea satului este în fierbere de aproape o lună şi jumătate. Localnicii s-au revoltat împotriva primarului Dorel Dorneanu (PSD) şi vor cu orice preţ să-l înlocuiască din funcţie. Sătenii îl acuză de ineficienţă, comportament despotic, lipsă de respect faţă de cetăţeni şi nepotisme. Răscoala de la Corni a pornit de fapt pe 1 ianuarie, atunci când aproape 400 de ţărani din comună au luat cu asalt Primăria şi au protestat trei zile la rând cerând demisia edilului. Zeci de jandarmi au asigurat paza primarului Dornel Doreanu, care între timp a şi părăsit comuna. 

protest crni 4

Au fost folosite inclusivuri sloganuri de la protestele anti-guvernamentale FOTO Cosmin Zamfirache

După o perioadă de aparentă acalmie, răscoala a reizbucnit astăzi. Pe fondul protestelor din ţară, aproape o sută de oameni din Corni, bătrâni, tineri şi copiii, au ieşit din nou în stradă şi au manifestat cu pancarte şi steaguri tricolore în faţa Primăriei. Au fost folosite inclusiv sloganuri întâlnite la protestele anti-guvernamentale, cum ar fi „Vă vedem“. În momentul de faţă, la Autoritatea Electorală Permanentă(AEP) se analizează toată documentaţia depusă de oamenii din Corni pentru organizarea unui referendum în comună.

Răscoală pornită de la „tăiatul schinului“

Răscoala de la Corni a pornit de la un fapt aparent banal. Comuna botoşăneană este renumită pentru tradiţiile şi obiceiurile de iarnă şi în fiecare an se organiza o paradă a costumelor şi manifestaţii specifice. În acest an însă Primăria nu a organizat nimic. Iar primarul nu a fost în localitate la „tăiatul schinului“, o petrecere şi o tradiţie locală de 1 ianuarie. În acel moment, pentru corneni s-a umplut paharul. 

Aproape 400 de oameni au venit acasă la primar şi mai apoi în faţa Primăriei pentru a-i cere socoteală. Trei zile consecutiv, sute de săteni au manifestat în faţa centrului administrativ al comunei Corni cerând demisia primarului. Edilul a venit în faţa manifestanţilor în primele zile ale lunii ianuarie şi a încercat să le explice că nu au fost fonduri pentru organizarea acestor manifestări. Protestatarii l-au huiduit însă şi l-au bătut cu ouă, primarul părăsind la scurt timp localitatea. 

„Dorim să plece primarul“

După o perioadă de acalmie, timp în care s-au strâns semnături pentru organizarea unui referendum pentru demiterea primarului, răscoala a reizbucnit din nou la Corni. Pe fondul protestelor anti-guvernamentale din ţară, localnicii din Corni au ieşit luni în stradă. Aproape o sută de oameni înarmaţi cu pancarte şi steaguri tricolor s-au adunat în faţa Primăriei. Protestatarii au fost de toate vârstele, inclusiv mame cu copiii. 

protst corni 3

La protest au venit săteni de toate vârstele FOTO Cosmin Zamfirache

Mesajul lor a fost unanim, cereau demisia primarului, condiţii de trai mai bune şi respect. De altfel, oamenii au precizat că nerespectarea tradiţiilor locale a fost doar picătura care a umplut paharul. Sătenii spun că nu se simt respectaţi şi că administraţia locală este ineficientă. Printre protestari s-a aflat şi Costel Huşman, un sătean de aproape 70 de ani. A purtat legată la braţ cocarda tricoloră şi a spus că s-a săturat de lipsa de respect. „Dorim să plece primarul. Când intri în Primărie vorbeşte foarte urât şi te tratează aşa ca pe nimic. Noi suntem cetăţeni şi vrem să fim trataţi ca oamenii, nu ca animalele. Şi suntem şi multe nereguli aici“, a spus protestarul. 

Un alt sătean şi-a strigat nemulţumirea chiar în mijlocul satului: „De ce o murit oamenii la Timişoara şi tineretul atunci la Revoluţie? Pentru un trai mai bun. Ce trai mai bun dacă te subjugă acum. Toţi is neamuri în Primărie. Nu ai ce căuta în Primărie că te-ar mânca. Peste tot numai neamuri şi fini şi nepoţi. Stau copiii cu facultăţi şomeri prin alte ţări. Copiii curaţi ca lacrima, nu ca ăştia“.

protest corni 5

Sătenii fin Corni au protestat şi au cerut condiţii de viaţă mai bune FOTO Cosmin Zamfirache

Oamenii din sat acuză administraţia publică locală din comună de ineficienţă. „Nu au fost accesate proiecte aici. Să trăim şi noi bine. Şi noi suntem români şi vrem să trăim civilizat. Avem nevoie de apă şi utilităţi. Nu mai putem trăi ca pe vremea bunicilor. Nimic nu se face“, a precizat nemulţumită o altă localnică. Reproşurile oamenilor la adresa primarului sunt numeroase, de la gunoiul din comună depozitat aiurea la achiziţionarea unei maşini de pompieri, care, spun manifestanţii, zace nefolosită. Nerespectarea tradiţiilor locale a pus capac, iar oamenii adunaţi în faţa Primăriei sunt decişi să meargă până la capăt. 

O localnică a precizat că oamenii care ies la manifestaţii sunt din ce în ce mai puţini, fiindcă ar fi fost ameninţaţi. „Cei care au ieşit la proteste au fost şicanaţi şi ameninţaţi. Sunt şi oameni care se tem că rămână fără ajutorare şi aşa mai departe. Dar nu ne vom opri“, a explicat Doina Vărvăruc, localnică. Protestarii de la Corni adaugă că vor ieşi zilnic, solicitând autorităţilor să grăbească formalităţile privind organizarea referendumului pentru demiterea primarului din Corni. Protestul de luni a fost autorizat până la ora 16.00, urmând să fie solicitată o nouă autorizaţie pentru zilele următoare.

La un pas de referendum

Oamenii din Corni sunt la un pas de demiterea primarului. Mai precis peste 2.500 de oameni din cele patru sate care compun comuna Corni şi dintr-o populaţie totală de 6.000 de oameni au semnat pentru organizarea referendumului. Actele au fost deja depuse la Autoriatea Electorală Permanentă (AEP), urmând ca acest for să dea avizele necesare pentru organizarea referendumului. În momentul de faţă se analizează 100 de semnături care au stârnit suspiciuni, termenul de acordare al unei rezoluţii fiind ziua de miercuri, 8 februarie.

jandarmi

 Oamenii din Corni protestează încă din luna ianuarie FOTO Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie

„După ce vom primi răspunsul cu celeritate de la AEP, confirmându-se validitatea actelor, voi emite ordinul prefectului pentru organizarea comisiei care se va ocupa cu organizarea referendumului. Toate cheltuielile vor fi suportate de Primăria Corni“, a declarat prefectul de Botoşani Dan Nechifor. Primarul incriminat de cetăţeni a fost văzut de puţine ori în comună, spun protestatarii, după izbucnirea revoltei. „A mai fost odată să ţină o şedinţă şi cam atât. De atunci nu a mai fost văzută prin comună. Când a încercat să vorbească i-au dat cu ouă în cap“, a adăugat, amuzată, o protestară mai în vârstă. Dorel Dorneanu este primar al comunei Corni din 2011, ultima dată fiind reales în vara lui 2016. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştri:

Jandarmii maramureşeni desfăşoară Campania naţională  „Spaţiul public este al tuturor!”

Protestele continuă: început de săptămână petrecut de bistriţeni în stradă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite