Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Un spital nou zace închis de un an, în timp ce bolnavii de COVID-19 stau la coadă pentru un loc la ATI

12
17 Nov 2020 19:55:18
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Spitalul de boli paliative FOTO Cosmin Zamfirache
Spitalul de boli paliative FOTO Cosmin Zamfirache

Investiţii de zeci de milioane de lei stau nefolosite în Botoşani doar fiindcă autorităţile locale nu au catadicsit să le racordeze la utilităţi. Printre ele, un spital modern, dotat inclusiv cu paturi cu aparate de oxigen, care ar putea fi folosit pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

În municipiul Botoşani, locurile la Terapie Intensivă, dar şi în secţiile destinate tratării bolnavilor de COVID-19 sunt epuizate. Totodată, s-a făcut apel la oameni pentru donaţii în scopul achiziţionării unor aparate de oxigen atât de necesare celor afectaţi de virusul SARS-COV 2. În tot acest timp, un spital nou-nouţ, modern şi dotat cu aparate de oxigen la fiecare pat zace nefolosit din primăvara trecută nefolosit. Deşi constructorul a finalizat lucrările contractate, autorităţile locale nu au fost în stare nici până acum să asigure utilităţile necesare funcţionării acestui spital destinat iniţial îngrijirii paliative. 
 
Nu este singura investiţie realizată din banii statului român lăsată de izbelişte la Botoşani. Un cartier ANL aşteaptă de patru ani să fie racordat la utilităţi pentru a fi dat în folosinţă, iar o sală de atletism ultramodernă, probabil unicat în Moldova, stă de 36 de luni cu lacătul pe uşă, din aceleaşi motive. În tot acest timp, reprezentanţii Primăriei fie au dat vina pe predecesori, fie au invocat costurile mari ale asigurării utilităţii, fie doar au promis şi s-au mişcat cu viteza melcului. Culmea este că, la majoritatea investiţiilor, utilităţile se află chiar la poartă, fiind necesar doar un branşament de aproximativ 100 de metri.
 

Spitalul ţinut la păstrare în plină criză medicală

 
Spitalul de Îngrijiri şi Paliaţie este o investiţie începută în municipiul Botoşani, în urmă cu aproximativ doi ani. Este vorba despre o unitate spitalicească modernă cu aproximativ 20 de saloane şi 84 de paturi, dotată cu bază de tratament şi îngrijire şi cu sursă de oxigen la fiecare pat. Lucrarea a costat 15.6 milioane de lei şi a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii. Singurul lucru pe care-l aveau de făcut autorităţile locale era să branşeze spitalul la utilităţi. Unitatea spitalicească a fost terminată încă din primăvara anului trecut, cu câteva luni înainte de termen. Cu toate acestea, nici până astăzi spitalul nu funcţionează, întrucât Primăria nu a reuşit să asigure niciun fel de utilităţi.
 
ANL-urile de pe Şoseaua Iaşiului FOTO Cosmin Zamfirache
 
Reprezentanţii firmei de construcţii care au realizat lucrarea spun că au apelat la toate autorităţile pentru a fi rezolvată problema, cu atât mai mult cu cât spitalul putea fi transformat în unitate suport- COVID având în vedere criza de locuri în spitale, dar mai ales a celor dotate cu aparate de oxigen. „În luna aprilie, am trimis adrese la Consiliul Judeţean, la Prefectură, la Primărie, chiar şi la minister. Am sugerat să facem toţi o mobilizare să-l transformăm în spital COVID fiindcă autorităţile căutau la vremea respectivă soluţii şi nu aveau. Dar autorităţile locale urmau să scoată la licitaţie realizarea utilităţilor, pentru că spitalul este gata, dar fără ele nu poate funcţiona”, declară Radu Mihalache, unul dintre reprezentanţii firmei de construcţii.
 
Sala de Atletism FOTO Cosmin Zamfirache
 
De cealaltă parte, autorităţile locale spun că deja au atribuit lucrările pentru electricitate, urmând ca pentru celelalte utilităţi să fie organizate licitaţii. Chiar şi în aceste condiţii, până la deschiderea spitalului ar mai dura jumătate de an. În tot acest timp, bolnavii de COVID-19 stau pe liste de aşteptare pentru un loc cu oxigen la Terapie Intensivă, iar Direcţia de Sănătate Publică a primit aparate de oxigen de la asociaţii umanitare.
 

Blocuri ANL fără utilităţi

 
Pe lângă Spitalul de Îngrijiri şi Paliaţie, mai există o investiţie de mare anvergură care aşteaptă tot din cauza lipsei utilităţilor să fie dată în folosinţă. Este vorba despre un cartier ANL pentru tineri, care a costat statul român aproximativ 13 milioane de lei. Este vorba despre 80 de locuinţe realizate pe un teren al MapN tot printr-o finanţare CNI, lucrările fiind începute în 2016 şi terminate în doi ani. De atunci însă zac nefolosite fiindcă şi de această dată Primăria Botoşani nu a reuşit să le racordeze la utilităţi. Iniţial, autorităţile locale au spus că racordarea la utilităţi, mai ales la apă, ar costa Primăria mai mult decât construcţia blocurilor în sine. Actuala administraţie spune însă că se va face un efort şi că blocurile vor fi branşate la utilităţi într-o lună. Reprezentaţii firmei de construcţii susţin însă că există riscul degradării apartamentelor fiindcă nu au fost încălzite şi locuite. 
 

„E lipsă de responsabilitate şi chiar rea-voinţă”

 
În aceeaşi situaţie se află şi o sală de atletism ultramodernă la Liceul cu Program Sportiv din municipiul Botoşani. Construită cu peste 2,2 milioane de lei acum trei ani, sala a fost finanţată tot prin Compania Naţională de Investiţii. Respectând scenariul investiţiilor anterioare, Primăria trebuia să asigure utilităţile, însă nici în acest caz nu a făcut-o. „Este lipsă de responsabilitate şi chiar rea- voinţă. Am făcut chiar şi săli de clasă în sala de atletism pentru a ne feri de scenariul roşu în pandemie. Nici aşa nu am sensibilizat autorităţile locale să ne tragă căldură şi curent electic. Stăm cu ea aşa de ani de zile”, spune Ioan Huncă, directorul Liceului cu Program Sportiv Botoşani. Şi în acest caz noul executiv al Primăriei a precizat că în 30 de zile va încerca să rezolve problema utilităţilor.  
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
Prima zi de campanie. Klaus Iohannis, în vizită în Maramureş. Şeful statului participă la prezentarea planului investiţional al Regiunii Nord-Vest
 
Centrul Nou din Satu Mare va avea o nouă înfăţişare. Au început lucrările de reabilitare
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Gelu Stoian
17.11.2020, 20:29:15

PRIMARUL nou-nout ( de la 27.09.2020 !) al Municipiului Botosani este cel PROPUS de CATRE PSD !! > Ce parere are "domnia sa" ?? ASTA-i GRIJA lui PENTRU cei care l-au VOTAT ??? Ce a PROMIS , in Campania Electorala ???? Si ce a FACUT ????? Gelu Stoian.

+1 (5 voturi)
Lamuritorul
17.11.2020, 20:33:35

FAPTUL CA TREBUIA DOAR RACORDAREA LA UTILITATI, PE O DISTANTA DE MAXIM 100 METRI, si NU S-A FACUT, O VAD CA PE O SABOTARE A EFORTURILOR SANITARE DE LIMITAREA A PANDEMIEI. Este singura explicatie LOGICA, intrucat PRIMARII AU FOST SI SUNT BOLSEVICI, si in mod normal ar fi trebuit sa se laude cu investitiile lor. DAR, presupun ca au gandit ca, decat sa ajute la combaterea eficienta a pandemiei, mai bine il lasa in continuare nedat in folosinta.

0 (2 voturi)
Tomescu Tom
17.11.2020, 20:35:41

Spital de paliație ...? Adică locul unde ajung cei aflați pe moarte, locul unde își petrec ultimele momente .. ? Locul de unde clienții pleacă cu picioarele înainte .. direct la biserică .. ?

+2 (2 voturi)
mitrut
17.11.2020, 20:53:57

Si va fi spanzurat cineva? Sau i se va taia pensia speciala? Sigur nu.

+2 (2 voturi)
kevin hoher
17.11.2020, 21:15:20

Ce va faceti ca va mirati? Ca doar este la Bot'sheni nu la Busteni.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările