Unde se afla Las Vegas-ul antichităţii. Soarta locului exclusivist unde bogaţii se dedau viciilor extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuile din oraşul scufundat Baia FOTO scubadiving.com/ Alisha Postma
Statuile din oraşul scufundat Baia FOTO scubadiving.com/ Alisha Postma

Oraşul roman Baia a fost o adevărată capodoperă a lumii antice. O staţiune balneară, dar şi o doua Gomoră a lumii, un loc al perversiunilor şi al celor mai murdare afaceri ale Imperiului Roman. Oraşul Baia mai poate fi admirat astăzi doar prin fereastra îngustă a unei bărci.

Imperiul Roman a dominat lumea antică atât din punct de vedere politic, militar dar şi cultural. Din anul 27 î.Hr. şi până în secolul al V-lea, Imperiul Roman a schimbat definitiv istoria şi structura etnică, lingvistică şi culturală a Europei. Mărturii ale măreţiei sale au rămas peste tot pe unde a trecut, de la oraşe, drumuri sau structuri militare. În special în Peninsula Italică au rămas ruinele splendidelor oraşe romane cu un grad de civilizaţie şi pitoresc care fascinează fără îndoială şi astăzi. 

Unul dintre cele mai spectaculoase şi faimoase oraşe romane, în epoca sa, s-a numit Baia şi se afla în provincia Campania, în Golful Neapole, nu departe de oraşul modern Napoli. Timp de şase secole, din 100 î.Hr. şi până la căderea Romei, Baia a fost simbolul bogăţiei, al desfătării şi al progresului artistic şi tehnologic a lumii romane. 

Pe scurt, era locul unde numai cei mai bogaţi şi faimoşi oameni ai Imperiului avea acces, o a doua Sodomă a antichităţii. Astăzi oraşul şi-a păstrat caracterul exclusivist, deşi din alte motive, putând fi admirat doar în condiţii speciale.

Splendoarea din câmpul cu vulcani, creată pentru bogaţii Romei

Oraşul Baia a fost fondat în zona Peninsula Cumae într-o zonă numită „Câmpurile Phelgraeane”, în apropiere de oraşul Napoli de astăzi. Propriu-zis este o zonă vulcanică, cu cratere şi activitate hidrotermală, transformată din 2003 în parc regional protejat prin lege. 

În Antichitate, zona era renumită pentru apele sale cu proprietăţi vindecătoare dar şi posibilitatea de a amenaja bazine cu apă termană încălzit natural, prin activitatea vulcanică. Oraşul roman Baia a fost construit în secolul I îHr, în ultimul secol al Republicii Romane, dar este posibil să se fi fost dezvoltat pe structura unui oraş antic grecesc care deservea portul oraşului elen Cumae, colonie în Peninsula Italică a Eubeei. Din start, Baia a fost conceput pentru bogaţii Romei şi în special pentru cele mai important personaje ale Republicii Romane. 

Era pe de o parte loc de tratament balnear, dar şi o zonă retrasă unde cei bogaţi şi importanţi se puteau relaxa departe de privirile plebei şi a adversarilor politici. Marius, Pompei şi Iulius Caesar, personalităţi de top ale Republicii, aveau vile la Baia şi petreceau luni însorite în Golful Neapole. 

La Baia erau băi, saune, locuri de relaxare asemănătoare spa-urilor moderne. Apele geotermale alimentate de vulcani funcţionau ca veritabile jacuzzi pentru bogaţii romani. Era o fiţă supremă la Roma deţinerea unei vile la Baia. 

Mulţi împăraţi, după anul 27 î.Hr. au ajuns să petreacă în acest oraş. Augustus, Nero, Caligula, Claudius şi Hadrian obişnuiau să-şi petreacă timpul la Baia, un loc unde deţineau şi fastuoase proprietăţi. Aşa cum arată autori latini precum Sextus Porpertius sau Seneca cel Tânăr au menţionat luxul de la Baia, un oraş exclusivist, de o frumuseţe care se spune că eclipsa pe cea a majorităţii oraşelor romane din Italia. Avea băi, temple, vile, totul decorat cu marmură, piatră scumpă, coloane şi statui impresionante. ”Un vârtej al luxului”, aşa cum mărturisea Seneca. 

Las Vegas-ul antichităţii şi o Gomora a Imperiului Roman

Baia era departe de a fi însă doar o staţiune tihnită, de lux, pe ţărmurile Golfului Neapole. Baia era un loc al pierzaniei şi al perversiunilor. Locul unde cei bogaţi şi puternici se dezlănţuiau şi se lăsau pradă celor mai adânci patimi. Împăraţi precum Caligula, Claudius sau Nero s-au simţit în largul lor la Baia în cele mai destrăbălate petreceri. Aici aveau se practicau partide jocuri de noroc, cu participanţi de la cel mai înalt nivel şi cu sume imense pierdute, aveau loc petreceri luxoase şi decadente, se întâlneau amanţii şi se petrecea nopţi şi zile la rând. Poetul Ovidius spunea despre Baia că ”era locul perfect pentru a face dragoste”. 

Era considerat de specialiştii moderni un adevărat Las Vegas al Antichităţii, un loc al viciului şi al pierzaniei. Seneca mărturisea că Baia este un ”port al viciului”. Sextus Propertius la rândul său spunea despre Baia că era un ”bârlog al destrăbălării şi al viciilor”. Saturnaliile la Baia, o petrecere romană încărcată de sexualitate cunoştea o culme a viciului în Baia, cu petreceri care dureau şi câteva săptămâni neîntrerupte cu mâncare, băutură în exces şi evident mult sex. S-a întâmplat ca femei din înalta societate să ajungă să se prostitueze în Baia. Este cazul Clodiei Mettela, una dintre fiicele celebrului patrician roman Appius Claudius Pulcher. În Baia, evident, nu aveau acces oamenii de rând. Poate doar în calitate de sclavi, servitori şi negustori. 

Locul intrigilor

Pe lângă petreceri deocheate şi relaxare în celebrele băi geotermale, la Baia se punea la cale şi imperiul. Mai precis aveau loc discuţii secrete, comploturi şi chiar asasinate. De exemplu, Iulia Agrippina a planificat la Baia uciderea soţului ei, împăratul Claudius, tocmai pentru ca fiul său Nero să ajungă împărat. L-a otrăvit cu ciuperci, iar apoi când l-a văzut că a supravieţuit, a apelat la un doctor şi i-a băgat otravă pe gât cu ajutorul unei pene. 

Se spune că până şi regina Egiptului, Cleopatra, a stat la Baia în aşteptarea lui Caesar. 

În acelaşi loc aveau loc şi cele mai dubioase intrigi şi afaceri ilicite. 

În ciuda reputaţiei, Baia a rămas până la capăt şi un loc excepţional pentru artişti. Se spune că aici îşi scria discursurile Cicero, iar poetul Vergilius îşi găsea inspiraţia. 

Splendoarea de sub apă

Faima oraşului Baia a rezistat şi după căderea Imperiului Roman. A rămas la fel de exclusivistă până când în secolul al IX-lea a fost jefuită şi parţial distrusă de arabi. 

Apoi, cel mai probabil în secolul al XIV-lea, oraşul antic Baia s-a scufundat în apele mării. Baia a fost victima unui fenomen cunoscut drept bradiseismic. Pe scurt, un fenomen de oscilaţie lentă a scoarţei solului în zonele vulcanice, cum era şi cazul oraşului Baia. În funcţie de umplerea sau golirea camerei cu magmă, pământul se lăsa sau urca. La Baia, solul s-a lăsat în timp, oraşul ajungând să se scufunde cu totul în apele mării. 

Astăzi, Baia mai poate fi admirat doar în condiţii speciale. Fie prin scufundări, fie cu ajutorul unor bărci turistice cu fund de sticlă securizată prin care se poate vedea ceea ce a mai rămas din splendoarea oraşului antic freceventat de împăraţii Romei. Încă se poate observa celebrul Nymphaeum al împăratului Claudius, bogat ornat cu statui, iar apoi călătoreşti pe superbul drum Herculanea către băi pavate cu marmură şi mozaicuri incredibile. 

Nu poate fi ratat uriaşul spa de la Baia, sau cum erau cunoscute în antichitate ”Băile Termale ale lui Lacus”. Sunt apoi renumitele vile ale patricienilor şi împăraţilor, evident ceea ce a mai rămas din ele. Peste tot sunt mozaicuri, pavaje cu piatră scumpă, construcţii spectaculoase şi nenumărate statui. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fotografii inedite de la inaugurarea Mausoleului Mărăşeşti. Printre participanţi, regii Carol al II-lea şi Mihai, patriarhul Miron Cristea FOTO

Pe urmele celor mai spectaculoase căi ferate dispărute. Perlele feroviare din urmă cu un secol FOTO VIDEO

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite