De 1 Mai grătarele deja sfârâie la Botoşani. Sunt căutate locurile cele mai ieftine şi aproape de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Botoşani sunt amenajate numeroase grătare FOTO Adevărul
La Botoşani sunt amenajate numeroase grătare FOTO Adevărul

Botoşănenii care n-au avut bani să plece la munte sau la mare în mini-vacanţa de 1 Mai au luat cu asalt pajiştile din jurul Botoşaniului.  Locurile special amenajate încep să devină neîncăpătoare, păturile şi grătarele înmulţindu-se la o oră la alta. Locul preferat de distracţie al botoşănenilor a rămas dealul şi păduricea de la Cornişa. Ieftin şi aproape de casă.

Profitând de patru zile libere, o parte a botoşănenilor cu situaţie financiară bună s-au dus de 1 Mai la munte, la Gura Humorului sau Vatra Dornei în special dar şi pe litoralul românesc. Majoritatea locuitorilor municipiului Botoşani cu

bani

image

din ce în ce mai puţini de la un la altul, au preferat să se distreze cu buget redus la marginea oraşului. Decât să rişte amenzi pe care nu le pot plăti, cei mai mulţi s-au conformat şi au ales spaţiile amenajate special pentru făcut grătare. De la ora 10 dimineaţa, gratargii au început să ”vâneze” locurile cele mai bune de la marginea oraşului.

Cel mai căutat loc de grătar: păduricea şi imaşul de la marginea cimitirului

Este gratis, autorizat, cu grătare şi mese amenajate, iar în plus nimeni nu dă bani pe transport. Din orice punct al oraşului se ajunge aici în maxim jumătate de oră, la pas.  În aceste condiţii nimeni nu mai bagă de seamă faptul că mica pădurice şi pajiştea pentru grătare de la Cornişa se află chiar lângă un cimitir. 

Primii care au sosit pe imaşul de la Cornişa au fost pensionarii. Cu plase încărcate şi îmbrăcaţi ca pentru zi de sărbătoare, la ora 10:00, aceştia erau deja la locul de grătar. ”Am venit mai devreme că prindem loc la umbră, la copaci. Noi nu rezistăm la soare ca tineretul”, spune o pensionară. Pentru pensionarii care au trăit toată viaţa în perioada comunistă, ziua de 1 Mai este o zi  de relaxare supremă. 

”Aşa ne-a intrat în reflex. Când vine 1 Mai mă bucur nespus de mult. Nu fac nimic. Mă pregătesc doar pentru grătar. Nu contează cum stăm cu banii, sacrificăm, dar de 1 Mai tot ieşim la iarbă verde. Era singura noastră zi liberă în mijlocul săptămânii”, spune Elisabeta baciu, o botoşăneancă care a muncit 30 de ani ca şi textilistă.  Uşor, către ora prânzului, apar şi tinerii. ”Înarmaţi” cu pături şi chiar corturi se aşează direct în soarele arzător. Vor să se şi bronzeze. 

Dacă nu au

bani

image

de mare, măcar să facă plajă, pe uriaşele capace de ”beton”  afle fostei instalaţii pluviale a Botoşaniului. La ora 13:00, zona de agrement de la Cornişa, era deja plină cu grătare fumegânde. Fiecare a adus ce a putut. Familiile chiar s-au grupat îmrepună pentru a ieşi mai ieftin cu cheltuielile. ” Este cheltuială, dar până la urmă când să ne distrăm. Trebuie să ţinem banii pentru evenimente de genul acesta. În rest muncim şi iar muncim. Strângem cureaua şi avem şi noi de un mic de 1 Mai, ce o mâncare la Paşte , la Crăciun. 

Nu avem bani de dat la mare sau la munte. Aici e aproape, luăm de la supermarket şi ieşim mai bine. O caserolă de mici cu 12 bucăţi costa 13 lei,iar o bere la 2,5 litri, 6 lei. Asta este e mai bine. Ne şi bronzăm”, spune Adrian, un bărbat de 30 de ani din Botoşani care a venit cu familia la iarbă verde. După ora 14:00, cel puţin la Cornişa nici măcar lângă gardul cimitirului nu vor mai fi locuri. Peste tot deja miroase a mici şi cârnăciori, s-au destupat sticlele cu bere , pe alocuri se aude şi o muzică, iar petrecerea se pregăteşte să înceapă. Câţiva tineri au dat deja drumul la minge, ia alţii au scos cărţile de joc şi pregătesc tabelul pentru un wist în aer liber. 

Până şi rockerii din Botoşani au venit la Cornişa şi pregătesc într-un colţ de pădurice grătarul şi corzile la chitară. Jandarmii au început patriularea împărţind pliante oamenilor de la grătare prin care îi îndeamnă să facă curat, după ce se termină distracţia. Din cauza oamenilor legii, în zonele neautorizate, lumea se fereşte să mai facă grătare. Nimeni nu este dispus să scoată 5000 de lei din buzunar. Pentru cei căror nu le prieşte grătarul, sau nu au mai prins loc bun la Cornişa, terasele sunt deschise şi îi aşteaptă cu bere la ofertă. La cinci halbe, una gratis.

Pădurile o aternativă ilegală pentru ”grătărit”

La pădure la Baisa, la aproximativ 8 kilometri de municipiul Botoşani, sunt amenajate două grătare uriaşe, la care însă se stă la coadă. Există şi o chirie modică pentru folosit grătarul, aproximativ 2 lei, 2 ore. În apropiere există şi un restaurant dar şi un bar. Preţurile sunt aceleaşi ca şi în municipiul Botoşani. Lucru de altfel îmbucurător pentru cei care nu vor să îşi care berea de acasă.  

Un alt loc tradiţional de făcut grătar, deşi nu chiar legal este la aproxiamtiv 15 kilometri de Botoşani, pe tărâmurile eminesciene de la Ipoteşti. Mai precis chiar aproape de lacul ce l-a inspirat pe Mihai Eminescu în poeziile sale, se află o poiană , unde de obicei, chiar cu riscul amenzii se mai adună grupuri de botoşăneni să facă grătar de 1 Mai muncitoresc. Nu există niciun fel de taxă, iar grătarul trebuie adus de acasă, împreună cu lemne şi cărbune.  

Şi cum amatorii de grătare sunt destul de mulţi, aceste zone se dovedesc neîncăpătoare, iar fiecare colţ de pădure sau poiană poate deveni atractivă. Atenţie însă, în zonele care nu sunt special destinate grătarului, petrecăreţii riscă amenzi. Mai ales cei care fac focul în apropierea pădurii. Amenzile date de obicei de Poliţia Locală pot ajunge şi până la 5000 de lei, dacă şi deşeurile sunt aruncate la întâmplare. Cei cu dare de mână însă şi cu mai mulţi

bani

image

în buzunar  pleacă de obicei în mini-vacanţă la munte sau pe litoralul Mării Negre.

citiţi şi:

De 1 Mai, focşănenii nu au nici locuri amenajate pentru grătare, nici petreceri organizate de autorităţi

FOTO Unde ies sătmărenii de 1 Mai. Picnicul în aer liber, interzis. Singurele oportunităţi rămân ştrandurile

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite