Unul dintre cei mai buni primari ai României, edilul care a transformat Botoşaniul dintr-un târg medieval în oraş modern : ”această fire de estet subtil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vechiul Botoşani a-a cum la- lăsat moştenire urmaşilor primarul Teodor Boyan
Vechiul Botoşani a-a cum la- lăsat moştenire urmaşilor primarul Teodor Boyan

Din 1864 până în prezent municipiul Botoşani a fost condus de zeci de primari. Dintre aceştia cel mai important edil, este considerat de istorici, boierul Teodor Boyan, despre care şi Nicolae Iorga spunea că a transformat oraşul dintr-un târg medieval într-una dintre cele mai frumoase şi moderne urbe ale Moldovei din secolul al XIX lea.

La începutul secolului al XIX lea Botoşaniul, fostul mare târg al Doamnei, oraşul care asigura veniturile soţiilor de voievod, era încă o urbe medievală. Străzile nu erau asfaltate, doar pe alocuri pietruite, iar în vremurile cu ploi torenţiale sau ninsori abundete erau aproape impracticabile. 

Casele păstrau încă structura moldovenească, fiind construite în mare parte din lemn. Târgul Botoşaniului la începutul anilor 1800 era însă un oraş bogat. 

Locuit de negustori şi meşteşugari, români, evrei şi armeni, locul era un adevărat centru comercial al Ţării de Sus a Moldovei, specializat, spun istoricii locali în comercializarea de produse agricole şi de măcelărie, obiecte de metal, ceramică dar şi condimente orientale. Clasa de noi îmbogăţiţi dar şi vechii boieri care deja se mutau de pe moşii la oraş  cereau în mod imperios o modernizare, avizi după luxul Occidentului.

Cănănău primul primar al Botoşaniului

Până în 1864 Botoşaniul nu era condus de un primar. Această funcţie a apărut abia după elaborarea Legii Comunale. ” Primele alegeri pentru un primar au avut loc în baza legii comunale numărul 394 din 1 aprilie 1864. S-au desfăşurat imediat alegeri iar prin decret domnesc era numit primar domnul Costache Canano împreună cu patru ajutori de primar: Tănase Gheorghiu, Ştefan Atanasiu, Gheorghe Bucur şi Gheorghe Petrovici”, spune istoricul botoşănean Constantin Cojocaru. 

Primarul Costache Canano, cu numele franţuzit dar cunoscut de localnici drept ”domnul primar Cănănău”, a avut şi un cosiliu local format din 14 membrii. În aceea perioadă Botoşaniul avea o populaţie de aproximativ 18.000 de locuitori. De numele primarului Cănănău se leagă prima organizare administrativă a târgului în baza noii legi emisă în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Cel mai bun primar al Botoşaniului

Cu toate acestea în istoria locului, ca cel mai bun primar a rămas, Teodor Boyan, un boier de viţă veche ajuns edil în 1875. Boyan născut în 1834 la Curteşti pe moşia tatălui său postelnicul Iordache Boyan, a impresionat pe contemporani încă din tinereţe ” Înzestrat cu cele mai alese însuşiri, tânărul Teodor Boyan dobândi pe lângă o educaţie desăvârşită, o cultură occidentală, calităţi care aveau să facă din el o mândrie a societăţii. Om de litere, iubitor de arte, Teodor Boyan a cultivat literatura, muzica şi pictura”, arată Vladimir Şardin în lucrarea sa ”Din trecutul Botoşanilor”, apărută în perioada interbelică.

primaria

 Vechea Primărie a Botoşaniului

Dealtfel până să ajungă primar Teodor Boyan a ocupat rând pe rând cele mai înalte demnităţi. ” Teodor Boyan a ocupat cele mai de vază demnităţi publice fiind preşedinte de tribunal şi curte, prefect de Botoşani în două rânduri, prefect al Dorohoiului”, se arată în lucrarea ”Judeţul Botoşani structuri administrativ teritoriale” a profesorului Constantin Cojocaru. În 1875, Teodor Boyan, un nume important în Botoşani, a fost ales primar al oraşului. Şi-a îndeplinit misiunea până în 1884. 

Despre aceest primar, spun istoricii că este defapt întemeietorul de drept al Botoşaniului modern. În timpul lui, oraşul a evoluat şi s-a schimbat radical devenind o adevărată bijuterie e Moldovei. ”Odată cu alegerea ca primar a lui Teodor Boyan a început transformarea târgului în oraş modern prin transformarea în străzi a mlaştinilor, băltoacelor şi mocirlelor care ocupau locul străzilor de astăzi, înfiinţarea în 1881 a cimitirului ”Eternitate”, prin facerea trotuarelor de asfalt, croirea grădinii din jurul Primăriei, înfiinţarea şcolii de meserii”, se arată în aceeaşi lucrare a profesorului Cojocaru. 

Mai mult decât planul urbanistic a fost schiţat, totul devenise ordonat, marile case ale bogaţilor era constituite în frumosul centru al Botoaşniului, ridicate cu meşteri francezi şi austrieci. Totodată Boyan a încurajat artele, sponsorizând cu fonduri proprii galerii de artă, reprezentaţii de teatru, ajutând la amenajarea unor case destinate acestora. Sprijinea tot ceea ce însemna artă dar şi lucrările edilitare. Pur şi simplu Botoşaniul s-a transformat până în 1884 când Boyan nu a mai fost primar. 

centra

Imagine din Botoşaniul de altadata

Edilul a fost şi unul dintre cei care au asigurat cu eficienţă deszăpezirea oraşului, folosind pluguri, dar şi prin amenajări peisagistice vara. Tot Boyan a organizat sistemul de iluminat public, contribuind la aducerea primelor instalaţii de iluminat public electric, printre primele din România. Edilul a organizat târgurile şi tot nucelul Botoşaniului de astăzi.

Pe Iorga, munca lui Boyan, considerat de contemporani, ”această fire de estet subtil” şi ”omul căruia i se datorează totul” l-a făcut să exclame când a venit din nou în Botoşani ”Cel mai bun primar ce au avut Botoşanii”. A murit în 1889 şi a fost înmormântat pe moşia sa de la Curteşti. Deşi nucelul Botoşaniului este şi astăzi moşternirea primarului Boyan, edilul nu are nici măcar un bust pe una dintre străzile oraşului, care să îi cinstească amintirea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Primari vizionari. Nicu Constantinescu a schimbat faţa oraşului Buzău, prin construcţia Palatului Comunal

Primari vizionari. Edilul de sec XIX care a modernizat Bârladul după model american şi proiecte văzute la Paris

Primarii care au construit Alba Iulia: Camil Velican a pus bazele noului oraş modern după Marea Unire din 1918

  

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite