VIDEO Cum să supravieţuieşti unui atac cu un cuţit. Tehnica filmată predată de un maestru al stilului Qwan Ki Do

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în autoapărare spun că ne putem folosi de lucruri aparent banale pentru a ne proteja de atacuri brutale şi neaşteptate în plină stradă. Din „arsenal” fac parte rucsacurile, încălţămintea şi cureaua de la pantaloni.

Deşi trăim în secolul XXI, străzile pot fi un loc nesigur mai ales după căderea nopţii. Numeroase cazuri demonstrează că uneori chiar şi în locurile centrale, trecătorii pot deveni victimele unor indivizi dispuşi să facă orice pentru a-şi însuşi bunuri sau pur şi simplu gata să-şi verse furia pe oricine îi iese în cale.

Conform statisticilor, în fiecare zi trei din 100 de români au nevoie de ajutorul poliţiştilor. Majoritatea sunt victime ale violenţei. De cele mai multe ori atacatorul foloseşte cuţitul pentru a-şi impresiona în cel mai bun caz victima sau pentru a o răni. De cele mai multe ori atacatorii sunt bărbaţi tineri iar cel mai grav este atunci când au şi probleme de natură psihică. Victimele sunt fie alese la întâmplare, dar de cele mai multe ori, femeile şi adolescenţii sunt ţinta predilectă. Specialiştii în auto-apărare spun ne arată însă, că putem face faţă unor atacuri cu un cuţit de pildă, dacă ne folosim de ceea ce avem pentru a respinge agresiunea şi ulterior pentru a evada.

Fuga, nu este ruşinoasă, ci foarte sănătoasă

Eugen Ţurcanu este un practicant înveterat al artelor marţiale, stilul qwan qi do. Are centura neagră 3 Dang şi ne explică cum trebuie privit un atacator cu armă albă, în special un cuţit. ”Atacatorul poate fi foarte brutal,toată energia lui este pusă în arma albă. De obicei atacurile acestea cu un cuţit, vin şi dintr-un complex de inferioritate, tocmai de aceea toată speranţa lui se leagă de acel cuţit”, spune Eugen Ţurcanu.

Totodată specialistul în arte marţiale spune că în primul rând dacă avem posibilitatea trebuie să evităm cu orice preţ confruntarea. Alegem spaţii deschise pentru a scăpa. ”Şi la cursurile de auto-apărare pe care le facem nu recomandăm o luptă între un om cu mâinile goale şi unul care foloseşte cuţitul. În primul rând dacă aveţi posibilitatea trebuie să vă îndepărtaţi cât mai repede cu putinţă. Trebuie în acele momente să nu vă blocaţi şi să alegeţi un spaţiu deschis pentru a evada. Nu are nimeni timp să stea pe gânduri, orice ezitare costă. Totodată căutaţi să ajungeţi către grupuri de persoane pentru a cere ajutorul.”, precizează Eugen Ţurcanu.

Papucii, rucsacul pot salva vieţi

În cazul în care atacul este brusc, zona este pustie şi fără posibilitate de ieşire, atunci tot ce avem la noi poate deveni o armă sau o protecţie. De exemplu papucii, dacă nu sunt legaţi cu un şiret. ”Încălţămintea poate fi folosită pentru a anihila un atac cu un cuţit. Luăm pur şi simplu papucii şi ideal ar fi să introducem mâinile în ei. Talpa ne poate proteja de tăieturile imediate şi totodată îi putem folosi pentru a lovi. În cazul femeilor, pantofii cu toc, pot deveni deosebit de eficienţi în cazul unui atac. O lovitură aplicată cu o astfel de încălţăminte poate rezolva situaţia. De altfel eşuarea atacului surpriză, rapid, îl poate descuraja pe atacator”, adaugă instructorul de arte marţiale. Rucsacul deasemenea poate deveni extrem de util în cazul unui atac cu arma albă.

”Dacă avem un rucsac în spate, îl putem da jos imediat şi pur şi simplu ne apărăm cu el. Lama cuţitului intră prin rucsac şi încercăm să-l ţinem la depărtare. Cine reuşeşte să-şi păstreze stăpânirea de sine chiar poate lovi cu rucsacul descurajând atacatorul”, precizează Eugen Ţurcanu. Cureaua la rândul ei poate deveni utilă. ”Mai ales când avem o curea cu pafta lată, putem să lovim pentru a îndepărta atacul. Cu o curea se poate bloca lovitura mai ales în zona încheieturilor adversarului şi pentru a nu-i permite să înfingă cuţitul. Orice ne poate salva, dacă avem prezenţa de spirit să reacţionăm”, precizează instructorul de arte marţiale. 

Tehnici simple pentru doborârea adversarului 

Totodată în stilul qwan qi do, există şi tehnici simple şi foarte eficiente pentru a doborâ un adversar înarmat cu armă albă. Trebuie să ştim însă cum să prindem mâna celui care ne atacă şi cum să păstrăm distanţa. ”Trebuie mereu păstrată o distanţă între noi şi atacator, o distanţă care să nu-i permită să-şi folosească cuţitul. Putem prinde de mână atacatorul. Bineînţeles mâna în care se află cuţitul. Deobicei ne ferim în lateral, să nu stăm în faţa armei şi orice priză pe care o facem trebuie să fie fermă, în zona încheieturii mâinii. Trebuie să ţineţi cât mai aproape încheietura. Dacă scăpaţi aceea priză, există şansa să vă taie destul de grav. În orice caz scopul este să ne apărăm şi să plecăm cât mai repede”, adaugă Eugen Ţurcanu. 

autoaparare

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Parlamentarii filipinezi au aprobat prelungirea legii marţiale până la finele anului în regiunea sudică Mindanao

Campionul fără mână îşi vinde colecţia de maşinuţe. Vrea să strângă bani pentru o proteză

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite