Zeci de mii de botoşăneni trăiesc cu materiale cancerigene deasupra capului: azbest, un material considerat vinovat pentru moartea a sute de mii de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azbestul este folosit încă pe scară largă în judeţul Botoşani FOTO Adevărul
Azbestul este folosit încă pe scară largă în judeţul Botoşani FOTO Adevărul

Deşi fabricarea azbestului a fost interzisă din 2006, din cauza substanţelor cancerigene pe care le conţine, la Botoşani 40% dintre imobile sunt acoperite sau împrejmuite cu acest material. Botoşaniul se află şi în topul naţional al numărului de bolnavi de cancer.

Azbestul este un material de construcţie ieftin şi folosit pe scară largă până în anii 70. Producţia dar şi folosirea acestuia au fost stopate în Europa, fiind considerat unul dintre cele mai periculoase materiale de construcţie pentru sănătatea omului.  

Acest material conţine minerale din grupa silicaţilor, iar toate formele de azbest sunt cancerigene. Cu toate acestea în România şi în special în judeţul Botoşani este încă folosit pe scară largă. 

Din anul 2006 prin Hotărâre Guvernamentală s-a interzis şi în România fabricarea şi folosirea azbestului. S-a dispus însă menţierea construcţiilor de azbest sau a acoperişurilor de azbest ridicate înainte de 2005 până la încheierea ciclului de viaţă. În Botoşani specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) susţin că în evideţele instituţiei, peste 40 % dintre locuinţe folosesc  încă acoperişuri sau pereţi de azbest la case sau acareturi. 

”Din păcate azbestul, o moştenire estică pentru botoşăneni este încă folosit. Mai ales în mediul rural acolo unde oamenii au acoperişuri din azbest dar şi coteţe sau magazii cu azbest. Mai grav este faptul că multe şcoli şi instituţii din judeţul Botoşani folosesc încă acest material. Sunt şi în municipiul Botoşani, acoperişuri de azbest pe şcoli. 

Prin legislaţie suntem nevoiţi să le lăsăm acolo până îşi încheie ciclul de viaţă”, spune Eugen Mateiciuc directorul APM. În 2012, în urma verificărilor efectuate de agenţii APM, au fost depistate 129 de instituţii publice locale şi instituţii subordonate printre care şi şcoli cu acoperişuri de azbest, totalizând o suprafaţă totală de 185.377 meri pătraţi cu azbest. În legătură cu gospodăriile săteşti în principal , inspectorii APM susţin că în ciuda raportărilor, situaţia este scăpată de sub control. ” Noi spunem că sunt 30-40% dintre locuinele botoşănenilor care au azbest. Dar în realitate procentele sunt mai mari”, spune Mateiciuc. 

Totodată specialiştii spun că azbestul, în principal azbestul alb, devine periculos la rupere, tăiere sau ardere când degajă un praf, care prin inhalare pătrunde în plămâni şi generează afecţiuni grave. ” În momentul când sunt folosite, materialele din azbest şi are loc o acţiune mecanică asupra lor, în principal pentru a fi tăiate sau modelate la construcţii, se degajă particule care pot intra în plămâni şi pot duce la boli foarte grave precum azbestoza,fibroza pulmonară şi cel mai grav cancerul pulmonar. Intoxicaţia cu azbest se manifestă în timp. Pot trece ani până când se manifestă şi generează complicaţii. 

Mulţi muncitori din perioada comunistă, abia după 1990 au dezvoltat afecţiuni din cauza azbestului”, adaugă Mateiciuc. De altfel potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii peste 100.000 de oameni mor anual pe glob din cauza bolilor provocate de intoxicaţia cu azbest.  Culmea, Botoşaniul, locul unde azbestul este încă folosit pe scară largă, se află şi în topul naţional al numărului de bolnavi de cancer. Printre formele de cancer se regăseşte într-o pondere foarte mare, cel de plămâni, cauzat în principal de intoxicaţia cu azbest. 

”Peste 100 de cazuri noi de cancer sunt depistate lunar. Predomină formele de cancer la prostată,colon , sân dar şi cancerul pulmonar. Sunt aproximativ 6800 de botoşăneni bolnavi de cancer”, spune medicul Mihaela Miller de la Spitalul Judeţean Botoşani. Mai grav este faptul că pe internet multe depozite din Botoşani dar şi din ţară vând second hand plăci de azbest pentru acoperişuri, iar cei care le montează sau le modelează prin tăiere riscă intoxicaţia cu azbest. 

citiţi şi:

Foile de ardezie au fost interzise pentru utilizare în construcţii

CFR Călători dă în judecată Remarul SA din cauza vagoanelor în care s-a găsit o substanţă posibil cancerigenă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite