Îngrijorător: Brăilenii, tot mai puţini şi mai bătrâni/ De la Revoluţie, populaţia a scăzut cu 45.000 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De două decenii, populaţia municipiului şi judeţului Brăila este în continuă scădere. Dacă, în 1989, trăiau în judeţ 404.252 persoane, în prezent, mai sunt doar 359.119 brăileni, din care 211.200 trăiesc în municipiu.

„Cel puţin în ultimul deceniu, la Brăila s-a înregistrat un continuu spor natural negativ. Practic, numărul celor decedaţi este mai mare decât al nou-născuţilor. De ce se nasc tot mai puţini copii? Cu siguranţă, motivul principal este legat de problemele economice şi de grija zilei de mâine", ne-a precizat Anca Constantin, director executiv al Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Brăila.

„Am patru copii, pe care i-am crescut cum am putut, dar atunci aveam de toate. Aveam serviciu şi eu şi soţia mea. Acum, tinerii abia mai fac câte un copil. Cu ce să-i hrăneşti, dacă eşti şomer?", ne-a spus Gheorghe Dragomir, pensionar brăilean.

Mai bătrâni

Brăila este al zecelea oraş ca mărime din ţară, însă, din cauza colapsului economic, tinerii pleacă unde văd cu ochii, să-şi facă un rost. Alţii îşi încearcă norocul în străinătate. Brăila este unul dintre judeţele cu o rată a şomajului foarte ridicată, cu aproape 12.000 de şomeri înregistraţi. Colapsul a început mai demult, în anii '90, odată cu „privatizarea" marilor intreprinderi - Combinatul de Celuloză şi Hârtie, Uzina de Utilaj Greu Progresul, Braigal, Stânca. Anul trecut, au fost trimişi în şomaj, în medie, 500 de oameni pe lună, conform AJOFM Brăila.

„Vârsta medie a populaţiei judeţului Brăila este de 41,1 ani, iar populaţia rurală este mai îmbătrânită. 65% din populaţie locuieşte la oraş", a mai spus ec. Anca Constantin.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite