Brăila

articolul anterior articolul urmator

Învăţătoarea din Brăila înregistrată când îşi jignea şi înjura elevii a fost suspendată

8
5 Dec 2015 16:09:16
Autor: Mediafax
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Învăţătoarea Luminiţa Gheorghe, de la Colegiul "Ana Aslan", din Brăila, înregistrată în timp ce îşi jignea şi înjura elevii, a fost suspendată din funcţie pe toată durata anchetei începute în cazul său de Comisia de Disciplină din cadrul unităţii de învăţământ şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Cătălin Canciu, decizia de suspendare a fost luată de către directorul Colegiului "Ana Aslan", iar învăţătoarea nu are dreptul să intre la clasă până la finalizarea anchetei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Inspectoratul Şcolar Brăila şi Colegiul "Ana Aslan" din Brăila au deschis anchete după apariţia pe internet a unor înregistrări în care o învăţătoare de la clasa I îi ameninţă şi îi jigneşte pe elevi, pe unul dintre ei numindu-l "animal" şi spunându-i: "Dacă vrei să te calc în picioare, te calc!".

Ancheta a fost declanşată după ce pe internet au apărut înregistratări audio în care o învăţătoare la clasa I de la Colegiul "Ana Aslan" din Brăila îi jigneşte pe elevi şi îi ameninţă. Înregistrarea audio, formată din două părţi, este montată pe fotografii luate de pe pagina de Facebook a învăţătoarei şi a apărut pe youtube.

În prima înregistrare, se aude cum femeia se adresează unui băieţel şi îi aminteşte că la ora de religie, la care ar fi asistat şi un părinte, nu a avut acelaşi comportament: "Măi băieţel, măi băieţel! Dacă nu te ia mama dracu'! Doamna .... mi-a zis că în miercurea aia nu sufli, nu faci nimic! Cum stai la doamna aşa şi la mine nu, ....? Ai înţeles?".

Pe fundal se aude apoi vocea unui copil: "Îi e frică de doamna de nu mai ştie, de aia stă el cuminte!", iar învăţătoarea continuă: "Dacă vrei să te calc în picioare, te calc! Să-ţi fie frică şi de mine!".

În a doua înregistrare, se aude numai vocea femeii: "Dacă vreţi să mai aveţi căciuli, vă potoliţi! Uitaţi-vă la ei, că nici pedepsiţi nu se pot abţine! Uite ce diferenţă e între boală şi copil sănătos! Aia e! Stă nemişcat, nu face nimic! Ceilalţi n-au stare! Ăla face aşa la cravată, ăla face aşa la căciulă, pentru că e o problemă! Uite, râde animalul! Animalul râde! Pentru că nu înţelege ce i se spune! Creierul lui are o problemă! Şi dacă e problemă şi eu îi zic, mă, eu te zic lui taică-tu?! Dacă nu judecă nici părintele, astfel încât să spună «măi, eu trebuie să fac ceva cu copilul ăsta că lucrurile se agravează», atunci lucrurile se agravează! Nu îl vindecă nimeni dacă nu-i aparţine şi dacă nu face ce trebuie! La ......., repet, nu este vorba de nimic altceva decât de nesimţire!".

Ulterior, învăţătoarea spune că i-ar bate pe copiii care îi deranjează ora dacă nu i-ar fi teamă că îşi pierde serviciul: "Faptul că ăştia tot timpul fac câte ceva şi ţipă lumea la ei, dacă vreţi să mă credeţi, singurul lucru care mă determină să nu-i bat să-i găsească nebuneala este faptul că îmi pierd serviciul. Dar dacă eu aş şti că nu e vreo problemă că îmi pierd serviciul, ştiti cum i-aş bate p-ăştia!? Nici nu vreţi să vă imaginaţi! Deci am momente când stau şi mă gândesc că decât să mă uit la ei, mai bine mă uit la un rahat! Şi îl admir! Decât să mă uit la aceşti doi indivizi! Deci m-am săturat până peste cap! Mi-e silă! Îi spui o dată unui copil, îi atragi atenţia, îi spui a doua oară, a treia oară. Nu pricepe, frate! Dacă nu pricepe, înseamnă că... de ce nu pricepe??? Păi, are o problemă! Problema e la cap, nu la picioare!".

După apariţia pe internet a acestor înregistrări, conducerea Colegiului Naţional "Ana Aslan" din Brăila a început o anchetă, ca şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ).

Învăţătoare la un colegiu de prestigiu din Brăila, înregistrată în timp ce îşi înjura elevii

"Eu am audiat materialul, am luat legătura imediat cu directorul şcolii, a rămas surprinsă de ce a auzit. Acest cadru didactic nu are nicio sesizare din partea părinţilor, are 30 de ani de experienţă, e un cadru didactic cu rezultate bune, toată lumea e surprinsă. Gestul este incalificabil, când o să mă întâlnesc cu dumneaei ei o să o întreb: ce ar face dacă copiii domniei sale ar fi jigniţi astfel? E terifiant, e cutremurător, e de neimaginat cum un cadru didactic care educă în primii ani de viaţă o fiinţă umană să i se adreseze astfel. Copiii vor rămâne marcaţi pe tot parcursul vieţii", a afirma Cătălin Canciu.

El a menţionat că o astfel de atitudine trebuie sancţionată. "Ştiu că are nişte copii dificili în clasă, dar, indiferent de situaţie, învăţătorul nu are voie să se enerveze şi să reacţioneze astfel la şcoală. Am vorbit cu directorul colegiului, deja a dispus o anchetă acolo. Din păcate, legea nu oferă Inspectoratului Şcolar prea multe pârghii de a lua măsuri, Comisia de Disciplină se întruneşte la nivel de unitate. Noi doar putem propune. Indiferent de situaţie, trebuie sancţionată o astfel de atitudine", a mai spus Cătălin Canciu.

În faţa acestor acuzaţii, învăţătoarea Luminiţa Gheorghe a declarat presei locale că regretă că şi-a ieşit din fire, invocând faptul că are în clasă doi copii cu probleme de comportament care îi deranjează orele. "Îmi pare rău! Pur şi simplu mi-am ieşit din fire. Am copii cu probleme în clasă. Până acum, de 30 de ani, de când predau, nu am întâmpinat probleme. Acum, am doi copii cu probleme mari. Am anunţat şi conducerea, şi părinţii.

Copiii sunt consiliaţi, ba chiar am zile când părinţii pot veni să asiste la ore. Şi unii o fac. Ora de religie? Nu se poate susţine, mi-a spus doamna că nu mai intră la ei la clasă. La engleză, la fel, a vrut să nu mai vină. Sunt foarte obraznici. Şi părinţii lor nu înţeleg. Unul dintre copii ne-a fost trimis de la inspectorat. Se bat în clasă... Sincer, îmi pare rău, m-am enervat peste măsură! Copiii se duc la psiholog, zic părinţii, dar nu se vede nimic, nicio schimbare. Unul dintre copii l-a lovit pe profesorul de sport şi profesorul l-a întrebat de ce e furios, de ce îl loveşte. Ştiţi ce a zis copilul? «Pentru că aşa vreau eu, pentru că mă pui să fac exerciţii!». La nivelul acesta s-a ajuns. Repet, îmi pare foarte rău!", a declarat învăţătoarea pentru presa locală.

Învăţătoarea Lumini'a Gheorghe are 49 de ani şi predă la Colegiul "Ana Aslan" din 2007.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Adrian Foangă
5.12.2015, 16:39:52

Bravo! Sper s-o scoata definitiv din invatamant.

0 (2 voturi)
Ciobanu Radu Teodor
6.12.2015, 08:53:44

exclusa bestia!acesti copii sunt la inceputul vietii,traumele suferite le afecteaza toata viata!pt. asemenea specimene,ca nici animale nu poti sa le zici ca jignesti regnul animal,inchisoare pe viata!

0 (2 voturi)
Viorel DAIA
6.12.2015, 09:18:25

Dar parintii sau bunicii care i-au educat pana a merge la scoala ce au facut in fata comportamentului copiilor astora? Vor ca educatia sa fie facuta numai de scoala si sa-i primeasca acasa educati si "bine crescuti"? Ei nu au nicio vina? Iar, daca acesti copii au niste probleme de comportament, dece nu sunt adunati intr-o clasa speciala la care sa predea profesori "moderni", cu metode "moderne" sau "calificate"? Pentru ca a spune ca acasa se compota ca niste sfinti si numai la scoala ii apuca amocul este o minciuna. Mergeti o singura zi cu mijloacele de transport in comun la orele la care copii merg sau se intorc de la scoala si o sa va ingroziti de scandalul si harmalia la care veti asista. Sau incercati, cei care sunteti indignati peste poate de comportamentul invatatoarei, sa faceti cateva ore de clasa cu respectivii copii si apoi sa explicati dece unii se comporta normal si civilizat si altii nu. Stiu ca este la moda si, poate, normal sa ne protejam odraslele indiferent de ce fac, dar sa nu uitam ca asa cum se obisnuesc de la varsta frageda sa se comporte vor continua si mai tarziu, cand vor trebui sa se incadreze in societate independenti, fara sa conteze pe sprijinul parintilor care le inghit orice derapaj de la normele de convietuire sociala. Veti merge si atunci sa cereti pentru ei un tratament special?

0 (2 voturi)
Viorica Alexandru
6.12.2015, 10:56:58

nu sunt de acord ca un intreg sistem sa se napusteasca asupra unui om. Sistemul sa verifice cum merge consilierea -daca merge, daca nu cumva cei doi copii au nevoie de diagnosticare psihiatrica. Dupa descriere par a fi cazuri de ADHD, Sistemul sa faca bine sa vada daca are si daca functioneaza tratamentul moltimodal (psihopedagogie- tratament medical - consiliere familiala) pentru cazuri care DAU INVATATORUL/PROFESORUL afara din clasa, cum se pare ca este cazul la aceasta scoala... Familia sa faca bine sa nu se spele pe maini de educatia pe care o datoreaza copiilor acasa si asistenta la scoala.... Sistemul sa nu se spele pe maini invinuind doar profesorul - care aici este mai degraba victima.

0 (4 voturi)
Adrian Foangă
6.12.2015, 11:46:17

Astfel de specimene comunistoide nu mai au chef de copii dupa zeci de ani de frecat menta in sistem. Sunt iritabile, odata cu varsta vin si alte probleme si nu e in regula sa se descarce pe niste copii de 6 ani. Femeia respectiva trebuie sa aiba un comportament decent, ea n-a fost angajata sa injure si sa bata copiii. Cu cat se curata mai rapid sistemul de invatamant de aceste ciurucuri, cu atat mai bine va fi pentru copiii nostri. Altfel vor iesi, ca majoritatea generatiilor de pana acum, niste semianalfabeti.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările