Povestea lui Ştefan Hepites, românul care a revoluţionat meteorologia lumii şi a înfiinţat primul Serviciu Macro-Seismic din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Brăila a luat fiinţă, în 1878, prima staţie meteo de pe teritoriul României   FOTO Florentin Coman
La Brăila a luat fiinţă, în 1878, prima staţie meteo de pe teritoriul României   FOTO Florentin Coman

Una dintre marile personalităţi date de Brăila domeniului ştiinţific este Ştefan Hepites, cel care a înfiinţat, chiar în oraşul natal, prima staţie meteorologică din România. Acesta a fost fiul unui alt brăilean ilustru, Constantin Hepites, cel care a dat ţării noastre primul tratat ştiinţific din domeniul farmaciei.

Ştefan Hepites s-a născut în 1851 şi a moştenit înclinaţia tatălui său pentru ştiinţă. A dovedit de mic înclinaţie pentru studiu, iar în 1869 a absolvit ca şef de promoţie Şcoala Militară din Bucureşti. De aici a plecat la Bruxelles, unde şi-a continuat studiile în domeniul militar, însă a urmat şi cursuri de specialitate, în domeniul fizicii şi matematicii. La Bruxelles şi-a descoperit pasiunea pentru astronomie, graţie Observatorului Regal al Belgiei, pe care îl vizita frecvent.

Reîntors în ţară în 1895, a fost numit inginer al portului Brăila, ocupându-se de construcţia cheiurilor acestui important centru de navigaţie. Doi ani mai târziu, în 1877, avea să lupte în Războiul de independenţă, ca locotenent de artilerie, comandând un batalion de coastă angrenat în asediul Rahovei.

În 1878, împreună cu soţia sa, a înfiinţat la Brăila o mică staţie meteorologică, pentru ca mai apoi să instaleze 11 astfel de obiective de-a lungul Dunării, menite să avertizeze din timp asupra riscului de inundaţii.

hepites

La numai 29 de ani, Ştefan Hepites a fost ales membru corespondent al Academiei Române, apoi a fost numit inginer la Serviciul Hidaulic al Ministerului Lucrărilor Publice, profesor de fizică la Şcoala Militară de Artilerie, profesor la Şcoala de Silvicultură, inspector general al Domeniilor Statului.

Ca inspector general al Domeniilor Statului, Ştefan Hepites a organizat, în 1884, prima staţiune centrală românească, la Şcoala de Agricultură de la Herăstrău. În acelaşi an, a reuşit să înfiinţeze institutul Meteorologic din Bucureşti, al cârui director va rămâne până în 1908. Observaţiile publicate sistematic de Hepites au consacrat România printre primele ţări din lume care au dispus de un serviciu meteorologic organizat pe baze ştiinţifice.

Pe lângă pioneratul din domeniul meteorologiei, Ştefan Hepites a avut o contribuţie imporantă şi la apariţia primului Serviciu Macro-Seismic din România, publicând primele observaţii ştiinţifice referitoare la cutremure.

Tot Hepites a avut un rol important în definitivarea sistemului metric, în determinările astronomice şi în difuzarea orei exacte sau a determinării magnetismului terestru în România. Lui îi datorăm şi primele istorii scrise ale meteorologiei şi astonomiei în România.

Ştefan Hepites s-a stins din viaţă în 1922, la Brăila. Valoarea lucrărilor sale ştiinţifice dar şi pioneratul în domeniile meteorologiei, metrologiei, seismologiei sau astronomiei i-au asigurat un loc în panoplia celor mai de seamă oameni de ştiinţă ai României.

Citiţi şi:

FOTO Cum realizează meteorologii prognoza vremii din Bărăgan, cea mai secetoasă şi friguroasă zonă din România


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite