A dispărut scrumbia de Dunăre. La Brăila, pescarii se plâng că nu prind deloc, iar gospodinele sunt necăjite că nu pot respecta tradiţia de Florii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrumbiile de Dunăre lipsesc aproape cu desăvârşire de pe tarabele pieţelor brăilene, iar dacă se găsesc au preţuri foarte mari, de 28 – 30 lei per kilogram. Comercianţii se plâng că nu s-au mai confruntat niciodată cu o asemenea penurie de scrumbii în preajma sărbătorii Floriilor. „Au dispărut aproape de tot. Nu găsim pe nicăieri ca să ne aprovizionăm”, ne-a spus un patron de magazin specializat în vânzarea peştelui.

În acest context, brăilenii obişnuiţi ca, pe masa de Florii, să aibă porţii generoase de scrumbii preparate la grătar se vor vedea obligaţi să se reorienteze spre alte specii. Deocamdată, doar crap de crescătorie se găseşte din belşug pe tarabele brăilene, la preţul de 16,5 lei/kg.

„Scrumbie nu avem de unde să aducem, nu găsim pe nicăieri. Doar pe la Tulcea ar fi, dar e foarte puţină şi acolo şi cer prea mult pe ea. Dacă eu o iau cu 24 - 25 de lei, cu cât pot să o dau aici, cu 30 şi ceva de lei? Păi nu o cumpără nimeni la banii ăştia", ne-a spus patronul unui punct de vânzare a peştelui din Piaţa Mare. La rândul lor pescarii brăileni autorizaţi să îşi întindă plasele pe Dunăre se plâng că nu prind scrumbie deloc.

Care e motivul dispariţiei scrumbiei? La această întrebare nimeni nu vrea să răspundă cu subiect şi predicat, sau dacă vorbeşte cineva o face doar sub protecţia anonimatului. Unii spun că de vină ar fi apa încă rece, alţi sunt mai tranşanţi. "Care să fie motivul? Braconajul, parcă nu se ştie... Au pus plase ăia de la Tulcea de nu mai poate trece nimic înspre zona noastră. Scrumbia urcă în amonte în perioada asta, dar dacă i-au pus plase pe toată lăţimea şenalului navigabil, cum să mai treacă să ajungă până aici. Ăia de la Sulina, de la Sfântu Gheorge sunt de vină", ne-a zis un pescar care a insistat să nu-i facem public numele.

Am încercat să obţinem un punct de vedere oficial de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, una dintre instituţiile care au atribuţii majore în combaterea braconajului pe Dunăre. La secretariatul de la Bucureşti al ANPA ni s-a spus să trimitem o solicitare scrisă cu întrebările, fiind asiguraţi că o să primim răspunsurile în cel mai scurt timp. Am trimis miercuri, 9 aprilie, această solicitare, iar joi după amiază ni s-a spus că încă nu ni se poate răspunde deoarece "domnul preşedinte a fost plecat pe teren, iar solicitarea se află la mapa dumnealui şi nu a apucat să o dea spre rezolvare".

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite