Brăila

articolul anterior articolul urmator

Afaceristul care şi-a determinat angajaţii să depună acte false pentru a cumpăra utilaje cu bani europeni

1
10 May 2022 13:31:56
Autor: Valentin Trufasu
Ion Susanu FOTO obiectivbr.ro
Ion Susanu FOTO obiectivbr.ro

Ion Susanu, fost director al Braigal Brăila, a fost condamnat pentru că a obţinut peste 800.000 de lei din fonduri europene în baza unor acte false. Omul de afaceri nu a recunoscut niciodată acuzaţiile procurorilor anticorupţie.

După patru ani de procese, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Susanu Ion, administrator al unei firme din Brăila, la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pentru participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009-2013, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile privind achiziţia de utilaje pentru prestări servicii în agricultură, Susanu Ion i-a determinat pe administratorii firmei pe care o controla să depună la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit mai multe documente false (cereri de oferte, raportul comisiei de evaluare a ofertelor).

„Aceste demersuri au avut ca rezultat obţinerea nedrept de la A.P.D.R.P. a 815.295,50 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal”, susţin procurorii anticorupţie.

Omul de afaceri a negat constant acuzaţiile, susţinând că, de fapt, proiectul de finanţare cu bani europeni i-ar aparţine unui nepot de-al său, iar el ar fi semnat doar un proces verbal de recepţie al utilajelor.

Ion Susanu a fost obligat acum să restituie suma amintită către Ministerul Agriculturii, la care se adaugă dobânzi şi accesorii aferente până la data achitării integrale a prejudiciului. Judecătorii au menţinut sechestrul şi poprirea instituite de către DNA Galaţi pe toate bunurile mobile şi imobile ale omului de afaceri până la recuperarea integrală a celor peste 800.000 de lei.

Susanu Ion este fostul director al concernului Braigal Brăila şi al SC IMB SA, iar în perioada 1993-1999, a fost anchetat în mai multe dosare penale. A fost acuzat la acea vreme de gestiune frauduloasă, fals sub semnătură privată şi chiar de subminarea economiei naţionale, dar judecătorii au ajuns finalmente la concluzia că infracţiunile nu există.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Schema prin care doi italieni şi o româncă au reuşit o escrocherie de peste două milioane de euro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
12.05.2022, 12:10:17

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările