Brăila

articolul anterior articolul urmator

Animale prost hrănite la Zoo Brăila. Cum a ajuns instituţia în grija Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor

1
8 Dec 2019 13:53:17
Autor: Costel Crangan
Imagini de la Zoo Brăila FOTO Asociatia Freedom and Respect for Every Earthling
Imagini de la Zoo Brăila FOTO Asociatia Freedom and Respect for Every Earthling

Grădina zoologică din Brăila este, ca urmare a acestei situaţii stranii, în permanentă criză financiară, pentru a putea fi procurată hrana animalelor fiind nevoie de alocări financiare suplimentare, de la Consiliul local. Un ONG acuză autorităţile de rele tratamente aplicate animalelor.

„Minune” administrativă la Brăila, unde de câţiva ani, urmare a unei decizii bizare a autorităţilor locale, grădina zoologică a oraşului se află în patrimoniul unei societăţi publice care se ocupă de administrarea pieţelor şi târgurilor. 

Măsura a stârnit de la bun început nedumerire, iar brăilenii nu scapă nicio ocazie să facă ironii pe reţelele de socializare. „Singura legătură dintre Zoo şi Piaţă este că, pe vremuri, circarii ambulanţi mergeau să joace ursul pe la iarmaroc. Este ruşinos ce se întâmplă!”, este părerea brăileanului Aurel Coroiu, acesta fiind doar unul dintre miile de mesaje postate în ultimele luni.

Nici bunăstarea animalelor aflate acum în subordinea „Administraţia Pieţelor şi Târgurilor” SA Brăila nu pare să fie una prea bună. Potrivit unui semnal de alarmă tras de asociaţia „Freedom and Respect for Every Earthling”, animalele ar fi hrănite prost, bolnave, rănite şi tratate superficial.

„Grădina Zoologică din Brăila ţine două primate într-un spaţiu închis, o cuşcă mică şi murdară, iar starea de sănătate a acestora este vizibil deteriorată, fiind pline de răni. De asemenea, şi alte animale, printre care bovinele, par a suferi de boli de piele. Ţarcurile altor animale nu sunt curăţate corespunzător, acestea fiind înconjurate de propriile fecale. Aceste condiţii pun in pericol atât viaţa animalelor, cât şi sănătatea celor care vizitează Grădina zoologică”, a transmis ONG-ul.

Reacţia autorităţilor a fost însă că asociaţia exagerează şi că reclamaţia nu se confirmă. Totuşi, primarul Marian Dragomir a admis că asigurarea finanţării Zoo Brăila este prea complicată în actuala subordonare, motiv pentru care din 2020 se va face o reorganizare.

„Piaţa trebuie să îşi dezvolte activitatea şi investiţiile doar în ceea ce priveşte activitatea specifică. Indiferent cine a fost director la Piaţă s-a constatat, pe bună dreptate, că Grădina Zoo a înregistrat doar pierdere, care a fost acoperită de fiecare dată din activitatea pieţelor. Trebuie ca Zoo să funcţioneze distinct de Piaţă”, a declarat Dragomir.

Potrivit unui raport de specialitate pe baza căruia Consiliul Local Brăila a alocat pentru Zoo, acum câteva zile, fonduri speciale de 700.000 de lei pentru a avea cu ce să cumpere hrană pentru animale şi pentru a plăti lefurilor angajaţilor, activitatea este mereu subfinanţată. Majoritatea dotărilor grădinii zoologice sunt vechi şi deteriorate, iar hrana animalelor este uneori puţină şi luată pe datorie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Carmen Florea
8.12.2019, 17:24:50

Bunea Stancu de la brãila la Zoo .

+1 (1 vot)