Brăila

articolul anterior articolul urmator

Autorităţile din Brăila sunt convinse că şi în acest an porcii vor ajunge la cuţit, iar nu la asomare!

0
27 Nov 2010 07:59:36
Autor: adevarul
Porcii vor putea fi vânduţi după 1 decembrie
Porcii vor putea fi vânduţi după 1 decembrie

Specialiştii DSV au intensificat controalele şi s-au pregătit pentru verificarea comerţului cu alimente specifice Crăciunului. Fiindcă în oraş sunt multe gospodării în care se cresc porci, medicii veterinari fac un apel către populaţie să nu consume carne care nu a fost testatată.

Autorităţile sunt conştiente că nici în acest an porcii nu vor fi sacrificaţi prin asomare, însă se pregătesc intens pentru amenajarea spaţiilor de vânzare a animalelor vii şi le solicită, totodată, consumatorilor de carne, o atenţie sporită.
"Dacă vor chema medicul veterinar pentru asomare bine, dacă nu, îşi vor asuma responsabilitatea", a explicat Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila.


Acesta a asigurat că procedura se va face, la cerere, gratuit. Anul trecut a existat o singură solicitare.
În scădere este şi numărul celor care au cerut efectuarea examenului trichineloscopic, deşi acesta este obligatoriu chiar şi în ceea ce priveşte carnea pentru consumul familial. Potrivit directorului DSVSA Brăila, anul trecut au fost făcute 2000 de astfel de analize, după ce în 2008 fuseseră înregistrate peste 3000.

Examene trichineloscopice

Examenul trichineloscopic va putea fi efectuat anul acesta, în judeţ, la circumscripţiile sanitar - veterinare ale DSVSA şi la cele concesionate.
În municipiu, analiza va fi realizată, începând cu data de 15 decembrie, numai la sediul Circumscripţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, vizavi de Piaţa Halelor, precum şi la Staţiunea de Control Alimente din incinta aceleeaşi pieţe, în intervalul orar 8.00-20.00, în zilele lucrătoare şi între 8.00-12.00, duminica. Efectuarea examenului trichineloscopic costă şapte lei.

Atenţie la porcii din IMB

Prefectul judeţului Dumitru Popa i-a avertizat în special pe primarii localităţilor din Insula Mare să fie foarte atenţi din acest punct de vedere. "Nu a fost uşor să obţinem avizul pentru libera circulaţie şi transportul porcilor în Brăila, mai ales după zonozele din judeţ. Trebuie să fim mai atenţi şi să nu mai încercăm să mergem pe furiş cu porcul în portbagaj şi Poliţia să ne urmărească", a spus prefectul.


Aşa cum se întâmplă în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, echipe mixte de inspectori DSVSA, poliţişti şi reprezentanţi ARR au demarat deja controale în trafic şi în târgurile de animale de pe raza judeţului.
Tot în perioada următoare, până la sfârşitul anului, se vor face controale în magazine, în pieţe agroalimentare, hale şi producători particulari.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările