Brăila: Pentru 2.000 de euro zeci de familii fac cu mâna salvării cu celule stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câţiva ani, operaţiunea salvatoare de vieţi se face şi la Maternitatea din Brăila. Doar câteva zeci de persoane au apelat însă la acest serviciu. O explicaţie ar fi preţul prohibitiv: prelevarea şi păstrarea până la 20 de ani într-un centru autorizat al celulelor stem recoltate din cordonul ombilical costă aproximativ 2.000 de euro.

Sunt multe familii ai căror copii au fost diagnosticaţi cu boli grave ce nu puteau fi tratate decât în străinătate printr-o terapie inovatoare: celulele stem. Disperaţi, oamenii au solicitat ajutorul semenilor pentru a strânge bani.

Puţini sunt părinţii care ştiu că metoda de prelevare de celule stem din cordonul ombilical la naştere este utilizată şi la noi. De câţiva ani, operaţiunea este realizată cu succes şi Maternitatea din Brăila.

„Noi recoltăm aceste celule stem şi oricine poate solicita acest lucru. Costul unei astfel de proceduri de prelevare şi păstrare este de până în 2.000 de euro, cu posibilitatea de a plăti în rate. Aceste celule sunt utile în cazul copilului devenit adult care face o boală şi are nevoie de transfuzii. Celulele stem sunt utile atât copilului, cât şi persoanelor compatibile cu el", a precizat dr. Alexandru Baltă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Brăila. Medicul crede că preţul este însă cel care îi descurajează pe părinţi să apeleze la această tehnică.

Puţini temerari

Deşi recoltarea de celule stem este o metodă frecvent utilizată în străinătate, până acum la noi doar câteva zeci de astfel de solicitări au fost depuse.

„Recoltările au avut loc în mare parte după operaţiile de cezariană. Cu toate acestea, am recoltat celule stem şi după naşterile normale", a punctat dr. Baltă.

Plata, după confirmare

Maternitatea are contract cu o firmă autorizată pentru recoltarea celulelor stem. Atunci când gravida trebuie să nască, face un contract cu aceasta şi firma aduce materialele necesare pentru prelevarea celulelor din cordonul ombilical, la câteva minute de la naştere.

Firma vine şi preia apoi produsul pe care-l duce la centrul lor de păstrare. Până acum un an acesta era în Slovacia, la Bratislava, dar de un an există o locaţie şi la noi în ţară.

Produsele se pot păstra 15 - 20 de ani la temperaturi foarte scăzute. „Firma analizează încă o dată produsul pentru a vedea dacă este viabil şi abia când proba este declarată bună, familia care a solicitat prelevarea de celule stem plăteşte", a mai spus doctorul.

Aceste celule pot fi folosite la vindecarea unor boli grave de care ar putea suferi copilul sau cei compatibili cu el. Leucemia, bolile de rinichi şi ficat sunt doar câteva dintre suferinţele pe care cei 200 de ml de sânge din cordonul ombilical le pot trata.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite