Brăila: Brăila, atracţie turistică pentru iubitorii de istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Brăila, atracţie turistică pentru iubitorii de istorie
Brăila: Brăila, atracţie turistică pentru iubitorii de istorie

Cei sosiţi pentru prima oară în oraşul de la Dunăre pot face cunoştiinţă cu trecutul urbei vizitând monumentele din Centrul Vechi

Aşezată la hotarul celor trei mari provincii româneşti, Muntenia, Moldova şi Dobrogea, Brăila se mândreşte cu monumentele sale, unice în Răsăritul României. Este imposibil pentru oaspeţi să părăsească oraşul lui Istrati fără să fi fost marcaţi de Teatrul „Maria Filotti”, fosta geamie, statuia lui Traian sau Ceasul ridicat în 1909.

Dacă din punct de vedere economic, Brăila nu iese cu nimic în evidenţă, din punct de vedere al conservării istoriei, ea ocupă un loc fruntaş între oraşele vechi ale României.


Atestată documentar de peste 640 de ani, Brăila are aceeaşi configuraţie ca în anul 1834, aceea de „evantai”, având în centru singura biserică ortodoxă fără turlă din ţară, fostă geamie turcească, veche de trei secole.

Aproape de Centrul Vechi, se află vestita Biserică Greacă, fundată pe vremea lui Cuza Vodă, ctitorie a comunităţii elene din Brăila. Edificiul impresionează prin candelabrele din cristal de Boemia, catapeteasma cu foiţă de aur, picturile murale realizate de Gheorghe Tattarescu la 1890, dar şi prin proporţiile copleşitoare şi arhitectura ce îmbină stilurile bizantin, gotic şi renascentist.


Grupul statuar dedicat împăratului Traian, aşezat lângă Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gaviil”, realizat în anul 1905 la iniţiativa şi cu spijinul profesorilor şi elevilor Liceului „N. Bălcescu”, este un alt punct de reper legat de istoria acestor meleaguri.

Câţiva metri mai departe, în acelaşi ambient – vechiul parc englez – se află Ceasul metalic în stil baroc, din 1909, de zece metri înălţime, care poartă simbolurile oraşului.


Teatrul „Maria Filotti”, fost „Rally”, fostă propietate a primarului filantrop Dumitru Ionescu, este o altă emblemă a oraşului nostru, care merită vizitată. Restaurat între anii 1980 – 1988, teatrul are o tradiţie de peste un secol şi jumătate.


Vizitatorul nu poate părăsi Brăila fără să vadă vechea arteră comercială a oraşului, „Strada Regala”, readusă la strălucirea de odinioară.
Grădinia Publică, cu foişorul pentru orchestră şi castelul de apă din perioada interbelică, sunt obiective cu care brăilenii se mândresc dintotdeauna.

Nu se poate vorbi de istoria Brăilei fără Muzeu

Muzeul Brăilei, monument istoric din secolul XIX, fostul Hotel Francez, aşezat în plin centru, e deschis vizitatorilor de miercuri până duminică, în intervalul orar 9.00 – 17.00. Iubitorii de literatură pot vizita Casele Memoriale „Panait Istrati” şi „D. P. Perpessicius”. În plus, în Parcul Monument se află Secţia de Ştiinţele Naturii, ale cărei colecţii merită văzute.

 „Aproape că nu există casă veche din Brăila care să nu aibă hrubă la subsol, unele având legături cu vechea reţea construită de turci”, spune dr. Ionel Cândea, directorul Muzelui Brăilei

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite