FOTO Brăila din legende a renăscut puţin graţie unei clădiri reabilitate ca la carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea şi-a schimbat complet înfăţişarea, după o reabilitare ce a durat trei ani   FOTO Florentin Coman
Clădirea şi-a schimbat complet înfăţişarea, după o reabilitare ce a durat trei ani   FOTO Florentin Coman

Brăilei i se spunea, pe vremuri, „mica Vienă” datorită străzilor largi, curate şi stilului arhitectonic al clădirilor din centru, ce etalau faţade frumoase şi interioare decorate cu mult gust. În prezent, multe dintre imobile din zona istorică au ajuns într-o stare jalnică. Există însă şi clădiri care, având norocul să fie preluate de investitori serioşi, s-au transformat din Cenuşărese în adevărate regine.

Probabil cea mai spectaculoasă transformare a suferit-o o clădire din Piaţa Traian, punctul zero al Brăilei. Ajunsă într-o stare destul de precară, aceasta a fost cumpărată de un om de afaceri care, după o investiţie de câteva milioane de euro, a reuşit să facă din ea un exemplu de reabilitare reuşită.

Investitorul nu a făcut economie nici de bani şi nici de imaginaţie, iar asta se vede imediat cum treci pragul uşii principale a imobilului. Statuia din marmură montată într-o firidă din peretele holului pregăteşte vizual oaspeţii pentru luxul din interior. Lambriuri din lemn masiv, vitralii viu colorate, tablouri semnate de pictori celebri, oglinzi veneţiene - toate dau un parfum aparte acestei locaţii.

"Am încercat să recreăm atmosfera Brăilei sfârşitului de secol XIX, începutului de secol XX. Din păcate, nu am reuşit să găsim fotografii cu interiorul acestei case, aşa cum arăta ea la început, atunci când servea drept locuinţă pentru o familie înstărită. Nu am găsit imagini nici din perioada interbelică, când a servit drept sediu de bancă, şi nici din primii ani de după război, când a fost transformată în restaurant pentru trupele sovietice de ocupaţie. De aceea, am căutat să decorăm încăperile în aşa fel încât să ne apropiem de stilul vienez, specific Brăilei de acum o sută de ani", a declarat Georgian Negură, omul de afaceri care a investit în reabilitarea clădirii o sumă de ordinul milioanelor de euro, pe care însă a evitat să o precizeze cu exactitate.

Alte clădiri, mai ghinioniste, au fost distruse de hoţi

Georgian Negură spune că multe clădiri din Brăila, care pe vremuri erau la fel de frumoase, au fost distruse în ultimii ani. "În urmă cu patru ani, înainte de a o cumpăra pe aceasta, ne-am interesat de mai multe case din oraş. Am intrat în ele, pentru a le vedea din interior. Multe aveau proprietari în alte oraşe, nefiind păzite de nimeni. Starea acestora se degrada foarte rapid, de la o lună la alta. Dacă la prima vizită arătau destul de bine, când o vizitam a doua oară observam că pereţii interiori încep să se prăbuşească, fiindcă se furaseră elemente din structura de rezistenţă. Foarte multe imobile vechi, de patrimoniu, s-au distrus din cauza furturilor".

Imobilul reabilitat de acesta este cunoscut brăilenilor datorită unei cofetării care a funcţionat acolo până în urmă cu câţiva ani. Acum, după reabilitare, clădirea găzduieşte un centru de evenimente, cu cramă la subsol, sală de evenimente la parter, bistro, cigar club şi terasă la etaj.

Clădirea fostei cofetării "Select" a fost renovată de firma de construcţii "Durabet" Brăila. Administratorul acestei firme, inginer Constantin Rădulescu, se declară plăcut impresionat de priceperea meşterilor care au construit-o, în urmă cu circa 150 de ani.

“Am rămas profund impresionat de acurateţea execuţiei din perioada respectivă. Pereţii subsolului parcă sunt traşi cu laser, atât de bine sunt aliniaţi şi finisaţi. În plus, este de remarcat cât de avansaţi erau proprietarii din acele vremuri, care îşi amenajau locuinţele în aşa fel încât să aibă toate facilităţile necesare. Într-o perioadă când apa încă se căra cu sacaua, fiindcă oraşul nu dispunea de o reţea de alimentare, cei care au locuit aici aveau în subsolul casei săpată o fântână de 14 metri adâncime şi cu diametru de 2 metri, de unde scoteau apă cu o instalaţie specială. Aveau băi cu dotări similare celor din zilele noastre, iar asta se întâmpla în 1870 - 1880. Scara interioară, din lemn masiv, este extraordinară. A fost atât de bine lucrată încât nici nu realizezi că are peste o sută de ani vechime"

Primul proprietar al clădirii făcea parte din lumea bună a Brăilei. Probabil era un armator sau un comerciant bogat. imobilul a avut destinaţie de locuinţă până în 1925, când i s-a mai adăugat un corp de clădire şi a fost transformat în sediu de bancă. Acolo a funcţionat Banca italiană, până în 1940, când clădirea a fost cumpărată de avocatul Constantin Oţeleanu.

După război, odată cu invazia sovietică, clădirea a fost rechiziţionată de Armata Roşie, care a deschis acolo un restaurant destinat trupelor de ocupaţie sovietice. Din acest motiv, imobilul nu a trecut prin naţionalizarea comunistă, după plecarea ruşilor reintrând în posesia avocatului Oţeleanu. Aşa cum menţionează autorul ioan Munteanu, în volumul "Emblema Brăilei moderne", Oţeleanu a închiriat imobilul Trustului de Alimentaţie Publică Locală, care a deschis aici restaurantul "Brăila", celebru în anii '60 - '70.

În anii '90, clădirea, care între timp fusese moştenită de sora avocatului Oţeleanu, a fost închiriată unei firme care a administrat, până recent, cofetăria "Select". Firma respectivă a cumpărat clădirea în 2006, însă ulterior a intrat în faliment. Din acest motiv, imobilul a fost preluat de o bancă, de unde a fost cumpărat de actualul proprietar.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite