Brăila

articolul anterior articolul urmator

Brăila: Lucian Căprariu, ginecologul care luptă împotriva cancerului de col uterin

0
26 Jan 2010 09:08:35
Autor: adevarul
Lucian Căprariu, medicul prin mâinile căruia au trecut 50.000 de copii, foto Ciprian Dragomir
Lucian Căprariu, medicul prin mâinile căruia au trecut 50.000 de copii, foto Ciprian Dragomir

Doctorul născut la Cluj a participat la naşterea a 50.000 de copii în Brăila şi îşi continuă misiunea cu aceeaşi dăruire şi entuziasm ca acum 37 de ani când a venit la Brăila.

S-a născut într-o familie de medici şi a înţeles de la tatăl său că Medicina era una dintre profesiile relativ independente în comunism. A decis să se îndrepte către această profesie şi să fie alături de viitoarele mămici în momentul naşterii. La Brăila a ajuns prin repartiţie, imediat după terminarea facultăţii.

Primii patru ani i-a petrecut în localitatea Gemenele ca medic de circă. A urmat apoi „secundariatul în Bucureşti pentru că apreciez Şcoala de Obstetrică-Ginecologie de acolo".

Cunoaşte ca nimeni altul evoluţia sistemului sanitar din 1950 până acum şi spune cu convingere că am avut şi avem un corp medical de excepţie, dar recunoaşte că numărul celor care se îndreaptă spre Medicină este tot mai mic.

„Elitele, câte au mai rămas, pleacă la pensie sau într-o lume mai bună. Elita tânără îşi face curaj şi pleacă şi probabil că nu se va mai întoarce niciodată", a spus dr. Lucian Căprariu care adaugă: „Politizarea excesivă din ultimii 20 de ani şi înlocuirea criteriului profesional cu cel politic este unul dintre cancerele sistemului sanitar, poate mult mai rău şi decât subfinanţarea".

Schimbări majore în profilaxie

Dr. Căprariu spune că schimbările majore din ultimii ani sunt în profilaxie şi toate acestea trebuie introduse şi la noi.

„Ştiinţa medicală a ajuns la un nivel bulversant de diferit faţă de ceea ce am învăţat în facultate. Din facultate au rămas valabile cunoştinţele de anatomie şi de fiziologie, plus câteva principii de medicină. Trebuie să fii în pas cu noutăţile, să fii la curent cu tot ce se întâmplă", explică medicul.

Progresul manifestat şi în industria farmaceutică nu este nici el deloc de neglijat.

„Bolile cardiovasculare sunt controlate acum medicamentos de un milion de ori mai bine decât înainte. O boală absolut nouă, infecţia cu HIV se poate trata acum şi în România cu medicamente de ultimă generaţie. În mod curent la noi se folosesc 80 de medicamente precise, iar în lume sunt cam 400 - 500 de astfel de medicamente", spune doctorul.

În ciuda progresului ştiinţific dr. Lucian Căprariu spune că situaţia actuală a sistemului sanitar şi modul de finanţare nu sunt în avantajul medicilor.

„Tehnicile noi le învăţăm de pe unde apucăm şi participăm la seminarii în limita posibilităţilor financiare. Utilarea cu aparatură de performanţă este un privilegiu al unor clinici cu o elită care nu este neapărat foarte bună profesional. Restul medicilor muncesc ca să întreţină cu foarte mari greutăţi cabinetele pe care le au", a explicat medicul.

Întrebări şi răspunsuri

Vă mai amintiţi primele cazuri?

„M-a luat tata să lucrez pe lângă el şi am făcut prima intravenoasă la un pacient de 42 - 44 de ani care însă a murit a doua zi. Tot atunci am asistat la o cezariană. Pe 24 august 1968 la ora 10.00 tancurile sovietice intrau în Praga, iar eu făceam cu tata o cezariană la o pacientă de 38 de ani care a născut un băiat de 3.500 grame".

Care sunt obiectivele pe care le aveţi?

„Am două lucruri în atenţia mea. Unul reuşit - fac profilaxie şi am peste 100 de gravide tot timpul în atenţia mea şi al doilea care sper să-mi reuşească este cel de prevenire a cancerului de col uterin. Am cunoştinţe, am competenţe şi dotare şi tare îmi doresc să fiu mai activ pe această parte. Laboratorul şi aparatura nu au foarte mare căutare".

Ce-i place

Îi place să fie tot timpul la curent cu ştirile şi noutăţile din activitatea pe care o desfăşoară. „Îmi place ţara în care m-am născut. Îmi place meseria pe care am ales să o practic", spune interlocutorul nostru.

Ce nu-i place

Nu-i place că s-a creat acel curent împotriva vaccinării. Nu-i place că medicii nu au cele necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii. „Eu cred că nu trebuie reformă sanitară. Trebuie să li se ofere medicilor condiţii de viaţă corecte, acces la instruire şi tehnică modernă. Nu-mi place ţara în care trăiesc", a conchis medicul.

Profil

Născut. 30 aprilie 1950, Cluj

Studii. Facultatea de Medicină din Cluj

Profesie. Medic primar de Obstetrică-Ginecologie , şef Secţie Ginecologie la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Brăila

Familie. Căsătorit, doi copii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările