Brăila:Asociaţiile sunt îndemnate să scoată caloriferele de pe scările blocurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Federaţiei "Uniunea Asociaţiilor de Proprietari" Brăila au sugerat asociaţiilor să debranşeze caloriferele şi instalaţiile din spaţiile comune ale blocurilor ca să nu se mai plătească şi căldura de pe scară. „Evadaţii" din sistemul centralizat sunt acum la mâna autorităţilor locale şi a CET-ului.

Reprezentanţii Federaţiei "Uniunea Asociaţiilor de Proprietari" Brăila cred că astfel se vor evita cheltuielile impuse de noua reglementare a Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), care umflă ilogic facturile celor care au renunţat la sistemul centralizat de încălzire termică. Potrivit proiectului, aceştia ar urma să fie puşi să plătească între 30% şi 50% din valoarea facturii pentru încălzirea blocului.

Reguli fără logică

"Sunt reguli abuzive care nu au niciun fel de logică. Cei de la ANRSC nu cunosc realitatea din teren, iar normele de aplicare sunt prea tehnice şi dificil de aplicat la nivelul unei asociaţii. Este inuman ce vor să facă, pentru că oamenii nu au bani să plătească suplimentar şi ca urmare nu putem fi de acord cu această măsură. Asta cu atât mai mult cu cât blocurile sunt nereabilitate, ferestrele stau vraişte, iar pierderile sunt foarte mari", precizează preşedintele Federaţiei "Uniunea Asociaţiilor de Proprietari" Brăila, Marian Covache.

image


Reprezentanţii FUAP Brăila vor acum să convingă autorităţile locale să stabilească propriile reguli de procedură la nivelul municipiului.
"Prin această reglementare le mai revine o sarcină asociaţiilor de proprietari", a adăugat vicepreşedintele Federaţiei "Uniunea Asociaţiilor de Proprietari" Brăila, Stoian Rădulescu.

Salvarea Cet-ului

Singurul care primeşte o gură de oxigen pentru a-şi continua activitatea este CET-ul, care a încasat în ultimii ani miliarde de lei numai din subvenţii pentru căldură.
Cu toate acestea, sistemul centralizat de încălzire este într-o criză continuă din care se chinuie să iasă. Spre exemplu, CET SA Brăila are de recuperat de la asociaţiile de proprietari şi locatari din municipiu 7.500.000 lei.

Plata, în funcţie de condominiu

Suma pe care o va plăti CET-ului posesorul de centrală proprie se face în funcţie de inventariere, respectiv de numărul de debranşaţi din respectivul condominiu, de poziţionarea aparatamentului şi de suprafaţă termică a coloanelor care trec prin respectivul imobil, cel puţin aşa se arată în noua reglementare a Autorităţii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite