Câinii fără stăpân deţin controlul pe străzile Brăilei. 245 de brăileni au fost muşcaţi de la începutul anului, iar autorităţile se recunosc depăşite de situaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departe de a fi rezolvată, problema câinilor fără stăpân de pe străzile Brăilei rămâne mereu actuală, iar în perioada campaniilor electorale devine mană cerească pentru politicienii din opoziţie care caută „muniţie” pentru a-şi ataca adversarii din tabăra puterii. Dincolo de veşnicele polemici, însă, problema e gravă: de la începutul anului în curs, nu mai puţin de 245 de brăileni.

Dan Păun, preşedintele executiv al ALDE Brăila este primul care a dat tonul criticilor. "Câinii din Brăila sunt deja semisălbăticiţi. Oraşele sunt ale oamenilor, nu ale câinilor. Nu am nimic împotriva câinilor ca animale de companie, dar ţinuţi în curte, în adăpost, în condiţii responsabile. Aceste animale care umblă libere pe străzi generează foarte multe probleme. Una dintre cauzele pentru creşterea populaţiei de câini fără stăpân este şi aceea că nefiind curăţenie în oraş şi ridicat gunoiul la timp, ei au hrană şi o duc bine-mersi", a declarat Păun.


Însă nu doar politicienii aflaţi în pre-campanie electorală atrag atenţia asupra prezenţei masive a câinilor comunitari pe domeniul public. Ticu Cireaşă, patronul unui restaurant situat în zona zero a municipiului, pe Str. Mihai Eminescu, a postat pe o reţea de socializare o fotografie în care se vede o ditamai haita de câini. "13 câini, număr cu ghinion exact în centrul vechi (şi turistic) al Brăilei”, a scris acesta în dreptul pozei.

Statisticile întocmite de Spitalul Judeţean Brăila sunt îngrijorătoare. Pe parcursul anului trecut s-au prezentat la doctor, după ce au fost muşcaţi de câini, 1.430 de brăileni. Pentru tratamentul acestora s-au folosit 2.567 doze de vaccin antirabic, iar în 170 de cazuri a fost necesară şi administrarea de ser antirabic, atunci când medicii au considerat că riscul de contactare a rabiei este foarte mare, de exemplu când starea de sănătate a pacienţilor era mai precară sau când aceştia fuseseră atacaţi de câini ce nu puteau fi monitorizaţi sau de câini care au murit între timp.

În primele trei luni ale anului în curs, mai exact în perioada 1 ianuarie - 29 martie, au fost muşcaţi 245 de brăileni, pentru care s-au folosit 528 doze de vaccin antirabic şi 25 doze de ser antirabic, cu imunoglobulină.


La ora actuală, ambele adăposturi de câini ale municipalităţii, atât cel de la Unirea, care are o capacitate de 430 de locuri, cât şi cel de la Lacu Sărat, administrat de Asociaţia Dog Rescue, cu 400 locuri, sunt arhipline. Din acest motiv, de pe domeniul public nu mai sunt capturaţi decât câinii agresivi, împotriva cărora există plângeri formulate de persoane atacate.

Primarul Aurel Simionescu spune că până în prezent nu s-a putut aplica soluţia radicală de eutanasiere a câinilor care nu sunt adoptaţi în două săptămâni de la capturare, deoarece normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Guvern 155, care stipulează acest lucru au fost contestate de o asociaţie a iubitorilor de animale.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite