Brăila

articolul anterior articolul urmator

Ce amenzi prevede legea pentru hărţuirea stradală. Cum vă puteţi apăra de persoanele care fac comentarii sau aluzii sexuale, vă pipăie sau vă urmăresc

1
6 Jun 2019 18:37:15
Autor: Valentin Trufasu
Foto: alba24.ro
Foto: alba24.ro

Hărţuirea stradală nu are nicio legătură cu vestimentaţia şi nici cu atracţia sexuală, ci doar cu nevoia hărţuitorului de a-şi demonstra puterea şi dominarea asupra victimei, care este văzută doar ca un obiect.

Poliţiştii şi jandarmii brăileni au stat de vorbă miercuri, 5 iunie, cu persoane de diferite vârste şi le-au explicat faptul că hărţuirea în spaţiul public este o formă de violenţă, care încalcă diverse drepturi şi libertăţi ale omului: dreptul la siguranţă, dreptul asupra propriul corp, dreptul la demnitate, libertatea de mişcare şi libertatea de expresie.

Ceea ce puţini ştiu este că, la nivel legislativ, hărţuirea stradală este reglementată prin legea nr. 232 din 2018, care modifică legea nr. 202 din 2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

”La art. 37, alin. 1, se precizează interzicerea oricăror comportamente de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică săvârşite în public, cât şi în privat. Acest tip de comportamente constituie contravenţie, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 lei”, precizează reprezentanţii IPJ Brăila.

Cele mai întâlnite forme ale hărţuirii stradale sunt: fluierături, claxonat, comentarii sexuale sau aluzii sexuale, comportament non-verbal cu tentă sexuală, priviri insistente şi indiscrete, pipăiri, urmărire.

Hărţuirea stradală afectează cel mai des fetele şi femeile, dar acest lucru nu înseamnă că bărbaţii si băieţii nu pot fi victime.

Pentru a preveni hărţuirea stradală este important să înţelegem mai bine acest fenomen şi să nu avem prejudecăţi atunci când discutăm despre un caz sau când suntem martorii unei hărţuiri. Trebuie să fim conştienţi că hărţuirea stradală este o formă de violenţă, indiferent de ora la care se petrece sau de cum ar fi îmbrăcată victima.

Dacă eşti victimă a hărţuirii stradale:

-Îndepărtează-te unul sau doi paşi de hărţuitor, dacă poţi. Este important să păstrezi distanţa fizică;

-Priveşte în ochi persoana care te hărţuieşte şi vorbeşte pe un ton clar, părând sigur/ă pe ceea ce spui;

-Nu răspunde la întrebările, ameninţările sau învinovăţirea pe care ar putea să le folosească împotriva ta;

-Încearcă să nu jigneşti sau să înjuri. Spune ce ai de spus, repetă dacă este cazul şi pleacă;

-Dacă observi că sunt martori în jurul tău şi simţi că este cazul, cere-le ajutorul;

-Ţine minte că niciodată nu eşti de vină pentru agresiunea pe care o suferi;

-Apelează la un poliţist, jandarm sau poliţist local, dacă agresorul nu încetează.

Dacă eşti martor/ă la hărţuire stradală:

-Asigură-te că eşti în siguranţă;

-Apropie-te de victimă şi întreab-o dacă are nevoie de sprijin;

-Dacă hărţuitorul nu este violent, exprimă-ţi dezacordul pentru comportamentul lui. Poţi vorbi pe un ton ridicat, pentru a atrage atenţia celor din jur asupra lui, ceea ce îl va descuraja;

-Dacă poţi, fă poze sau înregistrează momentul incidentului. Pot servi ca probe pentru poliţie;

-Lasă datele tale de contact victimei, pentru cazul în care se hotărăşte să depună plângere pentru hărţuire;

-Asigură-te că persoana hărţuită este într-o stare emoţională şi fizică bună, după incident;

-Apelează la un poliţist, jandarm sau poliţist local, dacă crezi că este cazul sau dacă victima te roagă asta.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

un motan intransigent
6.06.2019, 20:54:33

O mizerie da articol! Asa zisa "hartuire stradala" e, de cele mai multe ori, o reactie admirativa. "hartuirea stradala" mai trebuie judecata si ca o reactie de repros la adresa unei femei excentric imbracata si care incalca vadit si voit mentalitatea locului. Spirjinul acordat (cu incapatanare) de neomarxistii Europei de Vest pentru modificarea mentalitatilor din estul continentului e nociv si trebuie respins. In Romania femeile nu sunt obligate sa poarte burka, dar nici nu trebuie permis comportamentul si tinuta indecenta. Nici femeilor si nici barbatilor. Dl. Valentin Trufasu a scris un articol corect politic dar care nu ne trebuie, nu ne e de nici un folos. Femeia decent imbracata si cu un comportament fara stridente nu va fi niciodata ofensata. Consider ca e perfect normal ca stridenta sa fie descurajata.

Modifică Setările