Brăila

articolul anterior articolul urmator

Cei 13 paşi de urmat pentru a nu deveni victima hoţilor şi a tâlharilor

0
6 Jul 2013 20:09:44
Autor: Nicoleta Butnaru
Imagine de la o prindere în flagrant. FOTO: N. Butnaru
Imagine de la o prindere în flagrant. FOTO: N. Butnaru

O poşetă ţinută neglijent pe umăr poate fi o invitaţie de a acţiona pentru cei certaţi cu legea. De aceea, este important ca fiecare persoană să-şi ia toate măsurile preventive pentru a nu atrage atenţia raufăcătorilor.

Hoţii din buzunare sau genţi acţionează în grupuri de 2-3 persoane, fiecare ştiind forte bine ce are de făcut şi, cel mai adesea, în locuri aglomerate cum ar fi pieţe, magazine şi mijloace de transport în comun. Unul dintre ei creează o diversiune - se împinge, de exemplu-, iar altul bine antrenat în acest sens, sustrage portofelul şi îl dă mai departe. Cel care sustrage portofelul are, de regulă, o haină sau o pungă/plasă cu care maschează mâna cu care „operează”.
 
Pentru a preveni astfel de incidente nedorite şi pentru a vă proteja bunurile personale, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila recomandă cetăţenilor să ţină cont de următoarele sfaturi: 
 
Pe stradă şi la cumpărături:
fiţi foarte atenţi în zonele aglomerate din pieţe, târguri, gări, autogări, magazine etc.;
evitaţi să deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare! Dacă, totuşi, aveţi asupra dumneavoastră aceste sume, nu ţineţi toţi banii într-un singur loc!
nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei; 
nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani; 
când efectuaţi diverse plăţi, nu scoateţi toţi banii pe care-i aveţi la dumneavoastră, ci numai suma de care aveţi nevoie;
feriţi-vă de priviri indiscrete când manevraţi banii; 
nu ţineţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile de la casă;
nu păstraţi în poşetă/borsetă codurile PIN ale card-urilor pe care le deţineţi;
portmoneul sau telefonul mobil nu se aşează niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere;
când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit; 
nu vă lăsaţi atraşi în locuri izolate pentru a cumpăra lucruri de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea; 
 
În mijloacele de transport în comun:
când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră;
evitaţi sa vă urcaţi în mijloacele de transport aglomerate. Dacă acest lucru este imposibil, ţineţi întotdeauna poşeta, borseta imobilizată de braţ sau în partea din faţă a corpului, lipită de haine. 
 
 
În plus, dacă vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase, căutaţi să vă schimbaţi locul, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit, atrăgând atenţia cu voce tare, în timpul călătoriei sau la urcarea/coborârea în/din mijloacele de transport, evitaţi să ţineţi banii în buzunarul din spate al pantalonilor sau în buzunarele exterioare ala vestimentaţiei, dacă circulaţi la ore târzii sau când sunt puţini călători, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere.
 
IMPORTANT: evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia este diminuată şi puteţi deveni cu uşurinţă victimele hoţilor de buzunare.
      
În locurile de agrement, plaje, pădure nu luaţi cu dumneavoastră sume mari de bani sau bunuri de valoare (laptopuri, tablete etc.), aşezaţi bagajul într-un loc în care puteţi să-l  supravegheaţi în permanenţă, nu consumaţi cantităţi mari de alcool care să contribuie la diminuarea funcţiilor şi proceselor psihice: memorie, atenţie, putere de reacţie etc, verificaţi, la anumite intervale de timp, existenţa bunurilor/banilor.     
 
"În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt, reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sesizaţi cât mai urgent Poliţia, pe cât posibil chiar de la locul producerii faptei!", se arată într-un comunicat al Poliţiei brăilene.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările