Cele mai periculoase boli contagioase vin din spitale. Ce sunt infecţiile nozocomiale şi cum ne putem feri de ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spitalele româneşti, unde igiena este de multe ori extrem de precară, pacienţii internaţi cu boli nu foarte grave pot suferi complicaţii extreme, din cauza infecţiilor nozocomiale. Este vorba despre acele infecţii cauzate de microbi existenţi în spital, extrem de agresivi şi rezistenţi la foarte multe antibiotice.

O astfel de infecţie aproape că a ucis-o pe prim-solista Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", Amelia Antoniu, în 2010. La vremea respectivă, aceasta a intrat în şoc septic după ce a fost operată la Spitalul CFR 2. A fost transferată în stare foarte gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, iar medicii de acolo au reuşit cu greu să îi salveze viaţa.

Dr. Andreia Gavrilescu, medic primar epidemiolog şi director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, explică într-un articol de specialitate că infecţiile nozocomiale sunt infecţii asociate îngrijirilor medicale primite de pacienţi internaţi în spital sau care sunt trataţi în cabinete de medicină de familie, stomatologie sau alte specialităţi medico-chirurgicale. Şi personalul medico-sanitar şi auxiliar poate dobândi, în timpul exercitării profesiei o astfel de infecţie nozocomială, cunoscută şi sub alte denumiri, cum ar fi infecţie interioră, infecţie de spital, hospitalism, infecţie iatrogenă.

La categoria infecţiilor nozocomiale se încadrează, de exemplu, infecţiile de plagă operatorie, ce apar ca supuraţii (puroi) la nivelul unei operaţii; infecţiile urinare, care îi afectează în special pe pacienţii purtători cronici de sondă urinară, infecţiile genitale, manifestate ca scurgeri de puroi din căile genitale ale femeilor care au născut.

Septicemiile sunt infecţii generalizate, caracterizate prin prezenţa microbilor, mai ales de tipul bacteriilor, în sânge. Aceste infecţii apar după purtarea timp îndelungat a branulelor, după efectuarea de perfuzii sau după administrarea intravenoasă a medicamentelor.

„Agenţii cauzali ai infecţiilor nozocomiale sunt microbi de spital, de tipul bacteriilor, virusurilor, paraziţilor şi ciupercilor (fungi). Aceşti microbi de spital sunt extrem de agresivi şi rezistenţi la foarte multe antibiotice. Din acest motiv, de multe ori nu putem lupta eficient împotriva lor şi pacienţii pot muri.

Cei mai frecvenţi agenţi cauzali sunt bacteriile, care în mod normal trăiesc în tubul digestiv al omului şi pot fi vehiculate prin mâinile murdare ale personalului medico-sanitar şi auxiliar, în timpul manoperelor de îngrijire ale pacientului”, precizează dr. Andreia Gavrilescu.

Pentru prevenirea apariţiei infecţiilor nozocomiale ar trebui să se evite spitalizarea prelungită, spitalizarea a doi pacienţi în acelaşi pat, administrare de antibiotice nejustificat şi în mod prelungit. Este obigatorie efectuarea curăţeniei, dezinfecţiei şi sterilizării instrumentarului medical. Personalul medico-sanitar trebuie să se spele pe mâini de fiecare dată când vine în contact cu pacientul şi cu secreţiile acestuia.

Infecţiile nozocomiale sunt prezente în proporţie de 6-30% în toate spitalele din întreaga lume. Paradoxal, deşi condiţiile de igienă din spitalele româneşti sunt net inferioare faţă de cele din Occident, de multe ori numărul raportat de infecţii intraspitaliceşti în România este mult sub media europeană.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite