Brăila

articolul anterior articolul urmator

Cine poate să doneze sânge şi ce are de câştigat dacă face asta - explicaţia medicilor

6
14 Sep 2015 02:05:33
Autor: Florentin Coman
FOTO adevarul.ro
FOTO adevarul.ro

Lipsa rezervelor de sânge din spitale poate condamna la moarte pacienţi care trec prin operaţii dificile. În ultima perioadă, se aude tot mai des de o criză a sângelui pentru transfuzii, în condiţiile în care oamenii sănătoşi nu prea se înghesuie să doneze.

Sângele pentru transfuzii este vital pentru reuşita unor operaţii dificile. Din păcate, de multe ori în spitale se manifestă o criză acută de sânge, pentru că lipsesc donatorii care să completeze rezervele existente. Asta în condiţiile în care stimultentele oferite de statul român nu sunt prea consistente.

Potrivit legilor în vigoare, o persoană sănătoasă care donează sânge are dreptul să primească şapte de bonuri de masă în valoare de 9,41 lei fiecare. Totodată, donatorii primesc abonamente pentru mijloacele de transport în comun urbane şi li se decontează biletele pentru cursele judeţene, în cazul în care vin din mediul rural centrele de transfuzii din marile oraşe.

Nu oricine poate dona sânge. Dr. Magdalena Iugulescu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Brăila, spune că orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, poate dona sânge, dar există şi o serie de reguli ce trebuie respectate.

"Nu poate dona oricine. Donează doar persoanele sănătoase, de aceea există o serie de persoane care sunt respinse de la donare temporar sau definitiv. Este o triere foarte strictă, datorită unei legislaţii care trebuie pusă în aplicare pentru protejarea donatorilor şi pentru a avea pungi de sânge de cea mai bună calitate. Există norme privind informaţiile ce trebuie oferite donatorilor de sânge şi de componente sanguine de origine umană", spune dr. Iugulescu, citată de cotidianul „Obiectiv – Vocea Brăilei”.

Printre criteriile de excludere temporară sau permanentă a donatorilor se numără: consumul de medicamente, bolile infecţioase, hepatite, HIV, sifilis, cardiopatie ischemică, accident vascular cerebral, obezitate, diabet, consumul de sucuri colorate chimic sau energizante, care colorează plasma. Nu sunt acceptate nici persoanele analfabete care vor să doneze sânge, dar nu înţeleg despre ce este vorba şi nici nu ştiu să semneze că acceptă să doneze 450 mililitri de sânge.

Persoanele care şi-au făcut recent un tatuaj sau au luat un tratament medicamentos pentru diverse afecţiuni sunt amânate de la donare pentru o anumită perioadă de timp.

D. Magdalena Iugulescu recomandă o bună hidratare cu o zi înainte, dar şi în dimineaţa donării, cât şi după aceasta. "Se donează 450 ml de sânge. Este incorect să doneze flămând. Donatorul trebuie să bea lichide naturale, lapte, apă, etc, nu este corect să donezi o jumătate de litru de sânge flămând, pentru că ţi se poate face rău. Acest lucru se regăseşte şi în formularul de donare, cu tot ce pot mânca sau bea donatorii. De aceea trebuie citit formularul, donatorii trebuie să înţeleagă documentele respective, iar analfabeţii sunt excluşi de la donare, potrivit noilor reglementări ale legii", mai precizează directorul Centrului de Transfuzii Brăila.

Citiţi şi

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Szathmary Ferencs Mihaly
14.09.2015, 06:07:37

Am fost donator onorific de singe cu grupa rara timp de 20 de ani fidel, cu toate regulile si cu toate primele posibile...cind am avut operatii nimeni nu mi-a dat o picatura...a trebuit sa-mi fac auto transfuzie..adica mi-am donat azi pt operatia de poimine...asa stie romania sa respecte oamenii..si sistemul asta care ar trebui refacut totalmente...acum nici daca as mai putea dona ...nu as mai dona ,am facut socoteala in 20 de ani am depasit greutatea mea corporala in singe donat....si nu am primit la nevoie nici o picatura...bravo romania.

-1 (1 vot)
Pârşu
14.09.2015, 10:56:49

Ai primit totusi niste beneficii: bonuri d emancare, transport, zile libere.

Dan Coman
15.09.2015, 13:09:42

Si eu donam sange,dar cadrele medicale se purtau extrem de urat parca imi faceau mie o favoare asa ca pa,pa

Szathmary Ferencs Mihaly
15.09.2015, 18:17:07

din moment ce lucram aveam abonament..pt ca nu asteptam ca sa-l iau de la ei...iar cu zilele libere era de comentat pt ca sefii nu prea agreau sa pleci si sa lasi treaba neterminata asa aveau motiv ba sa taie ore ori sa te amine cu liberele sau si pierdut multe...cu promisiuni si alte magarii...si bonurile de masa pe vremea aceea erau doar de la magazinul lor aservit cu preturi aproape triple ...escroci pe spatele oamenilor ...asa se fac averi in tara asta...

Corneliu Moraru
15.09.2015, 13:38:10

E nobil sa vrei sa faci un bine donand sange pentru un necunoscut, dupa ce te hotarasti tragi ponoasele... Eu personal am ramas cu o durere la mana de unde ma intepa asistenta ani de zile, atat de intensa in trecut ca nu suportam sa fiu atins cu crema. La ultima oara la donare mi sa facut rau , nu am primit nici o explicatie. Personalul -asa si asa- nu tocmai cum ar trebui. Cred ca mai sunt multe de facut pentru ca un centru de transfuzii sa functioneze de nota 10.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările